Antradienio rytą prisiskambinti į bent vieną spaudyklą buvo sunku – net per telefono ragelį girdėjosi, kokiu tempu vyksta darbas, o patys darbuotojai uždusę prašė paskambinti vėliau.
„Šiemet didelis derlius, dėl to daug ir dirbame. Atveža jau žmonės obuolius, sezonas prasideda kaip niekada anksti“, – baigęs dienos užsakymus pasakojo įmonės „Sulčių namai“ direktorius Vilmantas Vaičekauskas.
Sezonas prasidėjo kaip niekada anksti
Sulčių spaudyklos vadovas aiškino, kad šiemet obuolius sulčių spaudimui žmonės pradėjo vežti gerokai anksčiau nei įprastai. Pernai tokios gausybės žmonių, kokios susilaukia jau šio rudens pradžioje, anksčiau tikėdavosi bent trimis savaitėmis vėliau.
„Derlius puikus, šakos tiesiog lūžta nuo obuolių. Nepamenu, kada jų buvo tiek daug, nes pastaruosius dvejus metus derlius buvo prastas.
Jau dabar per dieną aptarnaujame apie 30 žmonių. Anksčiau galėdavome dar ir pailsėti, atsipūsti, o šiemet reikia pastoviai dirbti“, – juokėsi V.Vaičekauskas
Įmonė per vieną darbo dieną išspaudžia apie toną sulčių. Palyginimui, pernai geriausiu metu išspausdavo vos ne pusiau mažiau – 600 litrų.
Tiesa, gausesnis derlius ir išaugę darbo krūviai kilstelėjo ir kainas. Pašnekovas neslėpė, kad pernai 5 litrų maišas sulčių kainavo 2,30 Eur, šiemet – 20 euro centų brangiau – 2,5 Eur.
„Kainos augo, bet nedaug. Žmonės nesiskundžia, paaiškiname visiems, kad augo darbuotojų atlyginimai… Čia pagrindinis sunkumas – nėra darbuotojų. Visi tik verkia, jog nėra darbo, o rasti darbuotoją – neįmanoma“, – aiškino jis.
Visgi gerokai anksčiau prasidėjęs derlius, anot V.Vaičekausko, nebūtinai reiškia, kad visi metai jo verslui bus geresni. Anot jo, per greitai sunokę obuoliai gali kaipmat ir nukristi, tad paprastai iki lapkričio pradžios vykstantis darbymetis šį kartą gali tęstis vos iki spalio vidurio.
Spaudyklos direktorius taip pat pabrėžė, jog svarbiausia, kad atvežami obuoliai nebūtų pradėję pūti.
„Dažnai žmonės surenka obuolius į maišus, palaiko kelias dienas, atveža pastovėjusius ir nori kokybiškų sulčių. Kokius obuolius atvešite, tokias sultis ir gausite. Obuoliukai turi būti sveiki, – šypsojosi V.Vaičekauskas. – Obuolių sultis klientai dažnai maišo su kriaušėmis, šiemet jų derlius taip pat puikus. Dar atsiveža namines vynuoges.“
Pasikeitusias kainas diktavo įvairūs faktoriai
Panašiai apie sezoną atsiliepė ir kitos sulčių spaudyklos „Savos sultys“, išsidėsčiusios visoje Lietuvoje, vadovas Aurimas Jurkštas.
„Be abejo, žmonių daugiau, nes tas neregėtas obuolių skaičius tikrai jaučiasi. Kardinaliai situacija keitėsi Vilniuje, anksčiau tikrai tiek obuolių čia nebuvo“, – džiaugėsi jis.
Vadovas pasakojo, kad įprastai spaudyklą atidarydavo vasaros pabaigoje, pavyzdžiui, pernai ji startavo rugpjūčio 20 dieną, o šiemet darbus teko pradėti jau nuo 11 mėnesio dienos, nes žmonės skambinėti ir klausti, kada galės atvykti išsispausti sulčių, pradėjo dar pačioje rugpjūčio pradžioje.
A.Jurkštas, paklaustas, ar nuo pernai keitėsi ir kainos, patikino, kad nors 5 litrų maišelis sulčių dabar kainuoja 30 euro centų daugiau nei pernai, kaltas yra ne derliaus pagausėjimas, o pabrangusios žaliavos bei kylantys darbuotojų atlyginimai.
Įmonės vadovą taip pat neramino ir galimai anksti pasibaigsiančio sezono klausimas, tačiau jis vylėsi, kad obuolių derlius bus ne tik ankstyvas ir gausus, bet ir ilgas.
„Tokios stiprios pradžios nėra buvę, bet prognozuoti kažką sunku, nes visi obuoliai gali per dvi savaites nukristi ir viskas baigsis. Dabar darbo – per akis.
O obuolių sultis žmonės mėgsta maišyti ir su kitais vaisiais bei daržovėmis ar uogomis, pavyzdžiui, apelsinais, moliūgais, morkomis, avietėmis...“ – vardijo A.Jurkštas.