„Iš pradžių ji nebus labai didelė, tačiau sėkmingai klostantis aplinkybėms mes tikrai plėsimės ir veikiausiai auginsime ne tik svirplius“, – teigia svirplių fermos savininkas Andrius Stanislovaitis.
Planuojama, kad ferma neužims iš karto viso turimo ploto, tačiau laikui bėgant plėsis.
Europoje vis dažniau prabylama apie paruoštus valgyti vabzdžius, ir vis daugiau smalsuolių ryžtasi išbandyti tokį neįprastų ingredientų patiekalą. Daugumai Lietuvos gyventojų tai vis dar skamba itin egzotiškai.
Tačiau Estijoje ar Suomijoje per pastaruosius porą metų svirplių produktai maisto pramonėje išsikovojo savo vietą – Suomijoje šiuo metu svirplių paklausa jau lenkia pasiūlą.
Svirpliai yra baltymų, kalcio, geležies, skaidulų ir sveikųjų riebalų šaltinis. Dėl naudingų medžiagų gausos svetur yra gaminami ir pardavinėjami įvairių rūšių batonėliai, baltymų mišiniai, įvairūs užkandžiai ir net saldainiai ar traški duonelė, kurių sudėtyje yra svirplių.
Kepant konditerinius gaminius neretai įprastus miltus keičia šių vabzdžių miltais ar įmaišo jų tik pasirinktą dalį. Pavyzdžiui, Suomijoje į tam tikros rūšies duoną įmaišomi keli procentai svirplių miltų. „Tai skonio nekeičia, tačiau maistinė vertė kur kas didesnė nei įprastai paruošto kepinio“, – teigia įmonės direktorius.
Pagrindinė bendrovės „Maistinių vabzdžių ferma“ tiekiama produkcija bus svirplių miltai. Per pirmuosius gyvavimo metus jų pagaminti numatoma iki 2 tonų.
„Planuojame bendradarbiauti su šalimis, kuriose maistinių svirplių paklausa sėkmingai auga: Estija, Suomija, Anglija, Vokietija ir Prancūzija“, – sakė A.Stanislovaitis.
Šiuo metu pasaulyje skaičiuojama, kad valgomų vabzdžių rūšių yra kiek mažiau nei 2 tūkst., ir reguliariai jais besimaitinančių žmonių skaičius jau perkopia 2,5 mlrd., o dėl to ir gamintojų gretos tik didėja.