Kauno mokykloje – naujas skandalas: dėl nelegalaus darbo atliekamas tyrimas Mokykla pateikė savo versiją

2024 m. spalio 3 d. 22:04
Aleksandras Znamerovskis
„Kas vyksta Kaune“ redakciją pasiekė skaitytojos informacija, jog Kauno Juozo Grušo meno gimnazijoje Valstybinė darbo inspekcija (VDI) atlieka tyrimą dėl galimai užfiksuoto nelegalaus mokytojų darbo.
Daugiau nuotraukų (1)
Dar tik besiklostantys įvykiai stebina ir visko mačiusią švietimo bendruomenę, nors mokyklos direktorė teigia, jog buvo padarytas formalus pažeidimas ir dėl įvykio gailisi.
„Būkite geri, sužinokite, kokį tyrimą dėl nelegaliai dirbančių mokytojų VDI atliko Grušo meno gimnazijoje?“ – tokio laiško susilaukė „Kas vyksta Kaune“ redakcija.
Portalo žiniomis, Kauno Šarkuvos gatvėje veikiančioje Juozo Grušo meno gimnazijoje esą galimai nelegaliai dirbo du mokytojai. Anksčiau apie šį incidentą pranešė naujienų portalas 15min.
Naujienų portalas „Kas vyksta Kaune“ susisiekė su tyrimą atliekančia VDI – inspekcijos atstovai patvirtino, jog atliekamas tyrimas. Tačiau dėl tos pačios priežasties per daug neatviravo, kokia galėjo būti įdarbinimo schema, neaišku ir kas pateikė skundą VDI.
„Dėl galimo nelegalaus darbo atvejo Kauno Juozo Grušo meno gimnazijoje atliekamas tyrimas, tad šiuo metu informacijos teikti negalime“, – teigė VDI atstovai.
Portalas „Kas vyksta Kaune“ susisiekė su Kauno Juozo Grušo meno gimnazijos direktore Undine Diana Tumavičiene – ji paprašė užklausą pateikti elektroniniu paštu, nes anot jos, atsakymai turi būti suderinti su Kauno miesto savivaldybe.
O Kauno savivaldybė portalui 15min kol kas patvirtino, jog laukia tolimesnės informacijos.
„Laukiame VDI tyrimo rezultatų ir informacijos, kurią jie mums pateiks, tuomet galėsime vertinti situaciją ir imtis veiksmų. Iki šiol VDI nesikreipė ir papildomų duomenų neturime“, – 15min teigė Ona Gucevičienė, Kauno savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja.
Mokykla pateikė savo versiją
Netrukus į portalo pateiktą užklausą atsakė ir mokyklos direktorė – ji paaiškino situaciją ir pripažino padariusi „formalų pažeidimą“.
„Mokytojams susirgus ar išvykus prireikia pavaduojančių mokytojų, kuriuos surasti labai sudėtinga. Šiuo atveju du pavaduojantys mokytojai buvo surasti paskutinę akimirką. Du mokytojai atvyko pavaduoti nuo 09–24. Su darbuotojais sudarytos terminuotos darbo sutartys prieš pradedant darbą. Mokytojai nelegaliai nedirbo nei akimirkos.
Vienintelė problema yra ta, kad Sodrai pateiktas pranešimas tą pačią dieną pačioje darbo dienos pradžioje: vienai iš mokytojų dar net nepradėjus dirbti. VDI patikrinimą atliko 09–30 d. Kas galėjo pateikti skundą nežinau, su skundo turiniu supažindinta nebuvau. VDI tyrimo išvadų dar negavau. Nuoširdžiai apgailestauju padariusi šį formalų pažeidimą ir ateityje tikrai stengsiuosi tokių situacijų nebeturėti. Jokių piktų ketinimų tikrai nebuvo ir nelegalaus darbo gimnazijoje nėra“, – paaiškino direktorė.
Kas yra nelegalus įdarbinimas?
Nors VDI informacija kol kas viešai nedisponuoja, LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerija savo internetiniame puslapyje skelbia, jog nelegalus darbas iš esmės gali būti dviejų tipų.
Vienais atvejais, darbdavys nesudaro darbo sutarties raštu ir (arba) nepraneša Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos teritorinei įstaigai mažiausiai prieš vieną darbo dieną iki darbo pradžios apie darbuotojo priėmimą į darbą. Taigi, tokiu atveju darbuotojas dirba nelegaliai, pavyzdžiui gaudamas darbo užmokestį į vokelį.
Kiti atvejai susiję su trečiųjų šalių piliečių įdarbinimu, kurie neturi teisės gyventi Lietuvoje, ar bent joje dirbti.
Už nelegalų įdarbinimą Administracinė atsakomybė taikoma darbdaviui juridiniam asmeniui: bauda nuo 3 iki 12 Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintos minimaliosios mėnesinės algos (toliau – MMA) dydžių už kiekvieną nelegaliai dirbusį asmenį, už pakartotinumą per pastaruosius 2 metus – nuo 6 iki 24 MMA dydžių už kiekvieną nelegaliai dirbusį asmenį).
Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos pirmininkas Egidijus Milešinas portalui komentavo, jog kol kas švietimo bendruomenė niekada nėra susidūrusi su nelegalaus darbo atvejais, tad pasakyti kaip tokia schema galėtų veikti praktikoje – neįmanoma.
Anot E. Milešino, mokyklose nėra atsiskaitoma grynaisiais pinigais, tad norint nelegaliai darbinti mokytojus, reikėtų ypatingo apsukrumo.
Na, o portalo „Kas vyksta Kaune“ žiniomis, nelegalaus darbo mokyklose atvejai iš tiesų yra gana reti.
VDI patvirtino, jog žino apie vieną tokį atvejį Kaune – 2023 m. spalio mėn. 9 d. buvo atliktas patikrinimas Tarptautinėje Ukrainos mokykloje Kaune ir nustatytas nelegalaus darbo. Atlikus tyrimą, mokyklos vadovei buvo paskirta minimali 1000 eurų bauda.
Mokykla minėta ir kitame skandale
Praėjusių metų gruodį portalas Delfi pranešė apie kitą atvejį šioje mokykloje, pasibaigusį mokytojos nušalinimu ir pradėtu tyrimu.
Vaizdo įraše matoma, kaip Kauno Juozo Grušo meno gimnazijos socialinė pedagogė, etikos mokytoja rėkia ant savo auklėtinės: pravardžiuoja ją karve, gąsdina, kad muš. Ministerija ir savivaldybė tokį mokytojos elgesį vertino neigiamai, tuo metu buvo teigiama, kad auklėtoja nušalinta nuo darbo.
Incidentas Kauno Juozo Grušo meno gimnazijoje įvyko gruodžio 1-ąją. Pirmadienį Delfi pasiekė gimnazijoje nufilmuotas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota kaip šios mokyklos mokytoja pakeltu tonu, įžeidinėdama ir grasindama bendrauja su savo auklėtine.
Panašu, kad pedagogė vaiką išplūdo dėl to, kad jis nesistengia, praleidinėja pamokas, neatsiskaito už dalykus.
„Mokytis nereikia?“ – įsakmiai klausė mokytoja.
„Reikia“, – atsakė ramiai stovinti mokinė.
„Tai ką darai? Kur pyzdinėji tu, aš nesuprantu, po visą mokyklą? Kada biologiją atsiskaitysi mokytojai? Dvi savaites neatsiskaitai? Kiauras du gaunasi. Patenkinta?! – toliau kvotė mokytoja.
„Ne“, – tarė mokinė.
„O kodėl čia nesimokini, jeigu aš tau mergaites priskyriau? Kur lakstai? Kur tu maliesi?“ – toliau klausinėjo pedagogė ir pagrasino: „Tau, žinok, jeigu mama neduoda diržo, žinok, tai kaip pilsiu aš tau, žinok, tai mama mėlynes pamatys ant rūros.“
„Einam iki biologijos mokytojos, karve tu neraityta. Einam“, – galiausiai paragino mokytoja ir mokinę išsivedė.
Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyrius Delfi nurodė, jog mokytoja nušalinta nuo darbo, ugdymo įstaigoje atliekamas tyrimas.
„Švietimo skyrius apie incidentą gavo informaciją iš mokyklos. Ugdymo įstaigoje šiuo metu vyksta tyrimas, o klasės auklėtoja nušalinta nuo darbo“, – komentare teigė Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė.
„Darbuotojos elgesys nekorektiškas, jį vertiname neigiamai“, – pridūrė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.