Politikai mato poreikį mokyklose įvesti karinio parengimo pamokas: turime būti visokeriopai pasiruošę

2024 m. rugsėjo 25 d. 23:43
Siekiant užtikrinti geresnį pasiruošimą galimoms grėsmėms, į Seimą kandidatuojantys politikai mano, jog mokyklose turėtų vykti karinio parengimo pamokos. Dalies partijų atstovai tikina, jog šios pamokos jaunuolius supažindintų, kaip elgtis karo akivaizdoje.
Daugiau nuotraukų (1)
Laisvės partijos pirmininkės Aušrinės Armonaitės nuomone, moksleivių parengimas padėtų užtikrinti visokeriopą pasirengimą galimoms grėsmėms.
„Taip, pritartumėme. Mes turime atgrasyti Rusiją, agresorius, kurie yra užpuolę nekaltus žmones Ukrainoje ir jau kelinti metai juos žudo. Mes turime būti visokeriopai pasiruošę. Ne tik įsigyti reikiamos ginkluotės, oro gynybos, priimti vokiečių brigadą. Galiu tik pasidžiaugti, kiek daug žmonių įsijungia į savanoriškas karo pajėgas, kiek daug žmonių prisijungia prie Lietuvos šaulių sąjungos“, – trečiadienį vykusių LRT debatų metu kalbėjo A. Armonaitė.
Analogiškos pozicijos laikėsi ir Nacionalinio susivienijimo sąrašo į Seimą vedlys Vytautas Sinica.
„Karinio pasirengimo pamokos yra reikalingos ir ne pasirenkamos, o privalomos. Tą reiktų matyti kaip tai, ką galėtume pavadinti minkštąja gynybos politikos puse. Šalia visos ginkluotės ir kariuomenės pasirengimo yra valia gintis ir tam yra reikalingos pamokos, patriotinis tautinis ugdymas, atitinkama istorinė atmintis“, – dėstė jis.
Panašios pozicijos laikėsi ir Tautos ir teisingumo sąjungos (centristų, tautininkų) sąrašo lyderis Artūras Orlauskas, ir Viktoro Uspaskich vedama „Taikos koalicija“.
„Esame už tai, kad jie būtų mokomi pilietinio ugdymo, karinio parengimo. Tai verčia visuomenę tvirtesne, stipresne“, – kalbėjo „Taikos koalicijos“ sąraše esantis Mindaugas Puidokas.
Savo ruožtu Lietuvos regionų partijos atstovas Kristupas Krivickas tikino, jog nors šios pamokos galėtų vykti, didesnį dėmesį reikėtų skirti profesionalios kariuomenės stiprinimui.
„Šiuo metu yra gyvenimo įgūdžių programa, kurioje neproporcingai daug laiko skiriama įvairiems niekams, tai tikrai būtų verta, grėsmės akivaizdoje, tą laiką skirti kariniam rengimui. Tačiau, suvokiant realybę, kad nei mokiniai, nei studentai karo atveju nebūtų mobilizuoti ir neitų į frontą. Todėl tai yra tik vyriškumo ir patriotiškumo mokykla, o kariauti turėtų profesionalai vyrai“, – dėstė jis.
ELTA primena, kad Lietuvos šaulių sąjunga devintokams veda Pilietiškumo ir gynybos įgūdžių kursą. Jo metu moksleiviai supažindinami su piliečių vaidmeniu valstybės gynyboje, organizuojamas žygis, ugdomos praktinės žinios, kaip elgtis ekstremalių situacijų metu.
Seimo rinkimai vyks spalio 13 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.