Vėžiu sunkiai serganti mama pateko į tikras biurokratines džiungles: dukrai užvėrė darželio duris

2024 m. rugsėjo 21 d. 18:15
Vėžiu serganti Vilniaus rajono gyventoja neseniai pateko į nepavydėtiną situaciją ir susidūrė su jai negailestingomis biurokratinėmis pinklėmis.
Daugiau nuotraukų (6)
Du vaikus viena auginanti moteris beda pirštu į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją (ŠMSM), pasidalijusi, kad jos dukra negavo vietos į netoli namų esantį darželį, nors į jį ir registravosi.
Tokia situacija nutiko dėl jos deklaruotos gyvenamosios vietos, kuri, pasirodo, priskiriama vis kitai seniūnijai.
„Taip ir žaidžiam, lyg sergant vėžiu ir kovojant už gyvybę su sepsiu daugiau nebeturėčiau ką veikti, kaip tik įrodinėti, kas juodu ant baltu parašyta, kur mes priklausom ir kur mano dukra turėtų eiti“, – piktinosi mama.
Savo vertinimą jau pateikė ir ŠMSM, ir pati Vilniaus rajono savivaldybė.
Pateko ne ten, kur turėjo
Savo istorija dviejų vaikų mama Leoneta praėjusią savaitę pasidalijo feisbuke. Vilniaus rajone gyvenanti ir sunkiai serganti moteris tvirtino, kad nori jai nutikusį nesusipratimą iškelti į viešumą, bei parodyti, kaip iš tiesų dirba valdininkai.
„Esu išsiskyrusi dviejų vaikų mama, šiuo metu turiu 40 procentų neįgalumą, nes sausio mėnesį sužinojau, kad sergu T limfoblastine limfoma – leukemija, ir iki šiol ją gydausi.
Vis dar guliu Santariškių skyriuje, kur tik ką įveikiau paskutinės chemijos komplikacijas – enterokolitą, sepsį ir pneumoniją, toliau priekyje manęs laukia tolimesnis vėžio gydymas.
Negaliu dirbti, alimentai menki, neįgalumo išmoka – apie 300 eurų. Dukra turi brolį, kuris lanko tą pačią įstaigą nuo 2.5 m., šiuo metu tik ką išėjo į priešmokyklinę grupę. Esame deklaruoti Kirzinės viensėdyje daugiau nei 2 metus“, – pasakojo Leoneta.
Kaip tvirtino moteris, dar 2020 metais, kai buvo pastatytas Riešės modulinis darželis, eilė į jį patekti buvo sudaroma telefonu – moters dukra buvo 18-ta iš 20-ies vaikų.
„Mūsų Kirzinės viensėdis ribojasi su Gudelių kaimu, kuris įtrauktas į Riešės gimnazijos teritorijas. Mes buvome vieni pirmųjų gyventojų šioje teritorijoje, visi mano kaimynai, matomi per langus, buvo deklaruoti Gudeliuose ir vietą darželyje galėjo gauti, tuo tarpu mūsų viensėdis nebuvo įtrauktas niekur.
Ilgai ir nuobodžiai situaciją aiškinomės su Jonu Vasiliausku, kuris pripažino, jog yra klaida, kad Kirzinė nėra teritorijose, pokalbyje dalyvavo ir Maišiagalos seniūnas, kuris niekaip nesuprato, kuo grindžia, kad neduoda darželio sūnui, nes tai tos pačios teritorijos, bandėm viską įrodyti raštiškai. Sūnus darželį gavo.
Gimus dukrai, su Ignu Gaižiūnu (ŠMSM viceministras, – aut.past.) sutvarkėme Kirzinės klausimą galutinai ir OFICIALIAI Kirzinė buvo įtraukta į Riešės gimnazijos teritorijas, kuriai priklauso Riešės gimnazijos darželis, kurį lanko sūnus ir kurį prioriteto tvarka įrašiau lankyti dukrai“, – dėstė Leoneta.
Tačiau galiausiai paaiškėjo, kad moters dukra darželio netoli namų visgi negaus, nes jos gyvenvietė vėl priskirta Maišiagalos teritorijai.
„Kirzinės viensėdis, nors ir yra teritorijose, nusprendžia, kad yra Maišiagalos, o ne Riešės seniūnijoje, o darželis aptarnauja tik pastarąją, nors jei eitume į mokyklą, į teritorijas jau patektume.
Ir mainais mums siūlo Bukiškio darželį, kuris absoliučiai niekur nešmėžuoja kartu su Kirzine ir Maišiagalos seniūnija, o lokaciškai ten stovi tokiuose kamščiuose, kad ne man su vėžiu turėti sveikatos ten vežioti kiekvieną rytą ir vakarą.
Reziume, turint visus prioritetus, turint ligą, mažas pajamas ir kelis metus kovojus dėl Kirzinės įtraukimo į teritorijas ir tai laimėjus, aš turiu dukrą vežioti ten, kur visiškai nepriklauso, o eilės registruok.lt buvo kaitaliojamos kaip tik nori ir kada nori“, – nusivylimo neslėpė Leoneta.
Šiuo metu jos dukra lanko privatų darželį Vilniaus rajone. Kaip portalui Lrytas sakė moteris, darželis, išgirdęs apie jos situaciją, net pats suteikė moteriai nuolaidą.
„Deklaravus į miestą, po to prasidės kitos problemos, kai reikės mokyklos, neva jūs nebuvot deklaruoti teritorijose.
Taip ir žaidžiam, lyg sergant vėžiu ir kovojant už gyvybę su sepsiu, daugiau nebeturėčiau ką veikti, kaip tik įrodinėti, kas juodu ant baltu parašyta, kur mes priklausom ir kur mano dukra turėtų eiti. Jei galėjo brolis, kodėl negali ji, ypač, turint žymiai daugiau prioritetų?
Alio, švietimo ministerija, ar Lietuvoje taip palaikomos vienišos sergančios mamos?“ – rašė Vilniaus rajono gyventoja.
Ministerija apgailestauja
Į šią situaciją sureagavo ir ŠMSM. Kaip portalui Lrytas teigė ministerijos atstovai, ikimokyklinio ugdymo užtikrinimas yra savivaldybės funkcija, tad šią situaciją turėtų spręsti būtent Vilniaus rajono savivaldybė.
„Apgailestaujame dėl šios situacijos. Tikimės, kad savivaldybei pavyks rasti geriausią sprendimą.
Riešės  teritorija yra labai sparčiai auganti ir Riešės gimnazijoje vietų labai trūksta, yra susidariusi ilga laukiančiųjų eilė.
Tai yra pasekmė to, kad Vilniaus r. savivaldybė nuo pat nepriklausomybės pradžios ignoruoja poreikį užtikrinti pakankamą ugdymo valstybine kalba prieinamumą“, – rašoma ŠMSM pateiktame atsakyme.
Kaip tvirtino ministerijos atstovai, į Riešės gimnazijos ikimokyklinio ugdymo grupes pirmumo tvarka pateko tie vaikai, kurių deklaruota gyvenamoji vieta buvo Riešės seniūnija.
Priimant vaikus į ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupes Riešės gimnazijoje priskirtos aptarnavimo teritorijos yra tik Riešės ir Avižienių seniūnijos.
„Kirzinės viensėdis priklauso Maišiagalos seniūnijai. Mergaitė įrašyta į laukiančiųjų eilę, kol kas jai pasiūlyta ugdymosi vieta Bukiškio progimnazijoje, kurioje yra ikimokyklinio ugdymo skyrius.
Esant galimybei ir laisvoms vietoms Riešės gimnazija tikrai sudarys mergaitei sąlygas ugdytis“, – patikino ŠMSM.
Savivaldybė: vieta dar laikoma
Savo atsakymą portalui Lrytas pateikė ir Vilniaus rajono savivaldybė. Jos atstovai taip pat teigė, jog, kadangi minėta šeima yra deklaravusi gyvenamąją vietą Maišiagalos seniūnijoje, pagal galiojančias taisykles Maišiagalos seniūnijos gyventojams nesuteikiama pirmenybė gauti vietas Riešės gimnazijos ikimokyklinio ugdymo grupėse.
„Centralizuotas vaikų priėmimas į ŠMSM ir Vilniaus rajono savivaldybės švietimo įstaigų ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupes vykdomas vadovaujantis Vilniaus rajono savivaldybės tarybos 2022 m. lapkričio 25 d. sprendimu Nr. T3–326 patvirtintu aprašu.
Šiame apraše ne tik nustatyta priėmimo tvarka, pirmenybę suteikiančios sąlygos, bet ir aiškiai reglamentuotos Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos bei Vilniaus rajono savivaldybės švietimo įstaigų, vykdančių ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas, aptarnaujamų teritorijų ribos.
Riešės gimnazijai priskirta aptarnavimo teritorija apima tik Riešės ir Avižienių seniūnijas. Pirmenybė skirti vaikui vietą į prašyme pasirinktą įstaigą taikoma vaikams, kurių vieno iš tėvų ir vaiko deklaruota gyvenamoji vieta yra ne mažiau kaip 2 metai iki vaiko priskyrimo į įstaigą dienos prašyme nurodytos įstaigos aptarnavimo teritorijoje“, – rašoma Vilniaus rajono mero patarėjo Kęstučio Butvydo pateiktame atsakyme.
Savivaldybė pažymėjo, kad šeima teikdama prašymą gavo du prioritetinius balus, bet dėl didelės laukiančiųjų eilės į Riešės gimnazijos ikimokyklinio ugdymo grupes bei deklaravusių savo gyvenamąsias vietas Riešės gimnazijai priskirtose aptarnavimo teritorijose, balų neužteko ir šeima negavo vietos pasirinktoje įstaigoje.
„Šeima 2022 m. balandžio mėnesį informacinėje sistemoje pateikė prašymą į tris pageidaujamas įstaigas: Riešės gimnaziją, Bukiškio progimnaziją ir Bukiškio progimnazijos Avižienių ikimokyklinio ugdymo skyrių. Prašymas nebuvo koreguotas, todėl gavo įstaigą, kuri buvo nurodyta kaip viena iš pageidaujamų lankyti įstaigų.
Su vaiko tėvais iki šiol nėra pasirašyta sutartis. Tėvų apsisprendimo Savivaldybė laukia nuo š. m. birželio 20 d. ir laiko vietą vaikui, nors pagal galiojančią tvarką nepasirašius mokymo sutarties per nustatytą laikotarpį vaikas netenka vietos švietimo įstaigoje ir informacinėje sistemoje prašymas yra panaikinamas.
Bukiškio progimnazijos atstovai informavo, kad vaikui vieta vis dar laikoma iki pirmadienio, rugsėjo 23 d. Nei mama, nei tėtis neatvyko pasirašyti sutarties, neatrašė į el. laiškus dėl šios vietos atsisakymo.
Patikrinus Mokinių registro duomenis, mergaitė lanko švietimo įstaigą, tik ji ne savivaldybės pavaldumo“, – teigė Vilniaus rajono savivaldybės atstovai.
Pasak jų, jei šeima nuspręstų pasirinkti ikimokyklinio amžiaus vaiko ugdymą ir priežiūrą nevalstybinėje švietimo įstaigoje, vykdančioje ikimokyklinio ugdymo programą, šeima galėtų teikti prašymą gauti Tarybos nustatytą kompensaciją.
darželisVilniaus rajonasVėžys
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.