Kovoje su narkotikais mokyklose – pirmieji rimti skaičiai: kreipėsi virš 300 kartų, pradėta 30 ikiteisminių tyrimų

2024 m. rugsėjo 16 d. 11:35
Prasidėję naujieji mokslo metai jau primena apie senas problemas – aktyviai moksleivių gretose vartojamas psichoaktyviąsias medžiagas. Pirmadienį šviežiausios naujienos apie narkotikų vartojimą ugdymo įstaigose aptartos Vidaus reikalų ministerijoje (VRM).
Daugiau nuotraukų (6)
Čia pristatyti bandomojo narkotikų prevencijos projekto mokyklose rezultatai. Bandomasis projektas pasirinktose septyniose Vilniaus m., Alytaus m. ir Klaipėdos r. mokyklose startavo dar 2023-ųjų gruodį.
Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pateikė duomenis, kad per visą projekto vykdymo laikotarpį jau pradėta 30 ikiteisminių tyrimų, sulaukta daugiau nei 300 skambučių ir į specialiai sukurtą telefono liniją.
VRM teigimu, virš 20 suburtų prevenciją vykdančių institucijų ir organizacijų siekė sukurti ir išbandyti sklandžiai veikiantį narkotikų prevencijos mokyklose mechanizmą, kurį vėliau būtų galima pritaikyti šalies mastu.
„Įvertinus bandomojo projekto rezultatus tapo akivaizdu, kad būtinas naujas algoritmas, kaip reaguoti į mokinių narkotinių ar psichotropinių medžiagų vartojimo, disponavimo ar platinimo atvejus, taip pat reikalinga nauja pagalbos mokiniams bei jų tėvams teikimo tvarka“, – teigė ministrė A.Bilotaitė.
Tokia tvarka netrukus ir turėtų atsirasti – kaip spaudos konferencijoje pirmadienį pranešė VRM vadovė, jau netrukus savivaldybės ir pačios mokyklos narkotikų skaudulį turėtų spręsti pagal vieningą sistemą. 
„Atsiras Vyriausybės nutarimo projektas, kurio pagrindinės yra trys žinutės – kad tai mums leis atpažinti, reaguoti ir padėti pagal vieningą veiksmų algoritmą. Tas yra labai svarbu, nes to iki šiol mūsų mokyklose nebuvo“, – pranešė A.Bilotaitė.
Anot jos, pilotinis projektas jau padėjo užtikrinti glaudesnį bendradarbiavimą su kitomis institucijomis, apibrėžė atsakomybių sritis, taip pat buvo sudarytas veiksmingų „minkštųjų“ ir „kietųjų“ priemonių sąrašas, iš kurių savivaldybės ir mokyklos pagal savo situaciją galės pasirinkti, kokie problemos sprendimo būdai joms tinka.
„Pavyzdžiui, tvoros vienose mokyklose yra veiksminga priemonė, o kitur tai nėra tokia veiksminga priemonė ir jos galbūt nebūtų būtina įgyvendinti savo mokyklose“, – pavyzdį pateikė A.Bilotaitė.
Ministrė pabrėžė, kad didelį vaidmenį dabar turi ir savo kompetencijas sustiprinę bendruomenių pareigūnai, į kuriuos gali kreiptis tiek moksleiviai, tiek ir visi kiti mokyklos bendruomenės nariai. 
„Jie tikrai tapo tokie, kurie dabar yra žinomi mokyklose, nes kiekvieno bendruomenės pareigūno nuotrauka, kontaktai yra pakabinti mokyklose, ir visi žino, kas yra bendruomenės pareigūnas, jo nebijo, ir, jeigu reikia, kreipiasi“, – aiškino A.Bilotaitė.
Taip pat, ministrės teigimu, ypač pasiteisino ir sukurta speciali telefono linija „Narkotikams – ne“, kuria galima pranešti apie narkotikų vartojimo, platinimo atvejus.
„Ta linija mums labai pasiteisino. Nuo to laiko, kai ji veikia, turime apie 339 pranešimus, yra pradėta 30 ikiteisminių tyrimų ir įtarimai pareikšti 26 asmenims. Tai tikrai yra rimti skaičiai“, – tvirtino ji.
Auga su narkotikais susijusių nepilnamečių skaičiai
Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla savo ruožtu nurodė, jog policija mato didėjančią registruotų nusikalstamų veikų, susijusių su narkotikais, tendenciją.
„Kitas dalykas – matome stabilų nusikaltimų, susijusių su narkotikais, procentinį didėjimą, lyginant su bendru nusikalstamų veikų skaičiumi. Matome tendenciją, kad vis daugiau nustatoma atvejų, kai disponuojama labai dideliu narkotikų ir psichotropinių medžiagų kiekiu.
Matome negerą tendenciją, kad šalyje didėja nepilnamečių, įtariamų nusikalstamų veikų, susijusių su disponavimu narkotinėmis medžiagomis, skaičiumi. (...)
Šiais metais ir praėjusiais metais per analogišką laikotarpį policijos įstaigos registravo 2600 nusikalstamų veikų, susijusių su disponavimu narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis ar jų kontrabanda“, – nurodė R.Požėla, pridūręs, kad anksčiau šis skaičius siekė 2300.
Pasak komisaro, žvelgiant į statistiką galima daryti išvadą, kad disponavimas narkotinėmis medžiagomis tampa viena populiariausių nusikalstamų veikų Lietuvoje.
„Šitos nusikalstamos veikos jau ne pirmus metus yra, sportiniais terminais tariant, tvirtai įsitaisiusios nusikalstamų veiktų bendrame penketuke, jos patenka į tą penketuką su tokiomis tradicinėmis, lietuviškos nusikalstamomis veikomis, kaip vagystės, kaip buitinis smurtas, kaip neblaivus vairavimas transporto priemonės“, – aiškino R.Požėla.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.