Studentų realybė bendrabučiuose pirmakursio mamai sukėlė šoką: universitetui turi ne vieną klausimą (17)

2024 m. rugpjūčio 27 d. 12:25
Likus paskutinėms dienoms iki mokslo metų pradžios būsimieji studentai jau baigia įsikurti ir savo aukštųjų mokyklų bendrabučiuose. Tačiau į vieną iš jų neseniai atvykusi pirmakursio mama buvo priversta griebtis už galvos – vaizdo, kurį pamatė, ji tikino nepamiršianti dar ilgai.
Daugiau nuotraukų (10)
Niekam ne paslaptis, kad gyvenimo sąlygos universitetų ir kolegijų bendrabučiuose nėra tokios geros, kaip įprastuose butuose, tačiau per daugelį metų jaunuoliai jau spėjo su tuo susigyventi, tad norėdami sutaupyti renkasi būtent tokį kelią.
Bendrabučiai tikru išsigelbėjimu tampa ypač iš regionų į didmiesčius atvykusiems studentams, kuriems sudėtingiau susirasti, kur gyventi, o stipriai išlaidauti nesinori.
Visgi kitame Lietuvos gale iki šiol gyvenusio, o dabar į VILNIUS TECH (Gedimino technikos universitetą) įstojusio jaunuolio mama kelia klausimą, kiek kai kurios aukštosios mokyklos dar tyčiosis iš vaikų.
Pasak jos, įžengusi į būsimą sūnaus kambarį bendrabutyje ji pamatė tikrų tikriausią šiukšlyną, o ne jauno žmogaus gyvenamąją vietą. Ji kelia klausimus ir dėl antisanitarinių sąlygų.
Savo ruožtu universiteto atstovai aiškina, kad sąlygas stengiasi gerinti ir gerina kasmet, o jei studentas savo kambariu nepatenkintas, ragina kreiptis ir netylėti.
Džiaugsmą aptemdė pyktis
Su portalu lrytas.lt susisiekusi Jolanta (vardas pakeistas, redakcijai žinomas, – aut.past.) papasakojo, kad jos atžala šiemet įstojo į VILNIUS TECH universiteto A.Gustaičio aviacijos institutą, skrydžių valdymo specialybę.
Pasak moters, šeimos džiaugsmui nebuvo ribų, nes ši studijų programa buvo jaunuolio svajonės išsipildymas. Visgi džiaugsmą netrukus pakeitė šiokie tokie kasdienybės rūpesčiai, kai vaikinui teko Vilniuje ieškotis kambario.
„Bet ir čia tarsi nusišypsojo laimė, kai gavome žinutę, kad studentui skirtas bendrabutis. Kadangi gyvename tolokai nuo Vilniaus – 200 kilometrų – žinia apie skiriamą bendrabutį tikrai nuramino.
Važiuojant pasirašyti sutartį su bendrabučio administratoriumi UAB „Mano bendrabutis“ ir apžiūrėti kambarį, net mintis nekilo, kad teks patirti tokį šoką. Žinoma, didelio komforto nesitikėjome, galimybės apsigyventi renovuotame bendrabutyje irgi atrodė labai miglotos.
Sutarties pasirašymo procedūra truko keletą minučių, primenant studentui, kad nepamirštų sumokėti užstato – 330 eurų – ir tvarkingai mokėtų kasmėnesinius mokesčius – 110 eurų už dvivietį kambarį.
Raktai ir kortelė rankose – pirmyn į kambario žvalgytuves“, – pirmąją dieną bendrabutyje prisiminė pirmakursio motina.
Kaip teigė moteris, bendrabučio pastato išorė labai stipriai jos nesužavėjo, tačiau ji suprato, kad namas statytas dar 1986 metais, tad labai nesipiktino. Bet toliau, anot Jolantos, situacija klostėsi dar nemaloniau.
„Įžengus stiprokai aptrupėjusiais laiptais vidun, pasitiko „originali“ sovietinė praėjimo sistema. Studentas įeina su savo kortele, o lydintys asmenys, deja, lieka už užtvaro. Budėtojo arti nesimatė. Kažkoks geras žmogus atidarė duris ir įleido.
Trečiame aukšte, sūnaus kambaryje, laukė „siurprizai“. Tai, ką radome prieškambaryje, t.y. bendrame abiejų kambarių tualete, ir mini prausyklėlėje, sukėlė sunkiai nusakomas emocijas.
Tiesiog to apsakyti ir pakomentuoti neįmanoma, todėl užfiksavome nuotraukose“, – pasakojo moteris.
Pasak Jolantos, pamačius, kur teks gyventi jos studentui sūnui, galvoje pradėjo suktis šimtai klausimų. Kambarys buvo itin nešvarus, grindys, sienos ir plytelės buvo atsilupusios, visur mėtėsi šiukšlės.
„Ar universiteto administracija žino ir domisi, kokiomis sąlygomis gyvens būsimi Lietuvos ateities kūrėjai? Ar dar po 35 nepriklausomos Lietuvos valstybės gyvavimo metų galima studentui gyventi antisanitarinėmis sąlygomis, neturėti net minimalių sąlygų ruoštis paskaitoms?
Ar patys bendrabutį administruojantys darbuotojai yra buvę tose patalpose?“ – klausė moteris.
Ji pridūrė, kad dar pasirašydamas sutartį jos sūnus bendrabutyje išgirdo frazę: „jei bus labai blogai, ateik spalio pirmą dieną ir ką nors sugalvosim“.
„O kur studentui dėtis visą rugsėjo mėnesį? Ar šitaip mes motyvuojame jaunimą siekti aukštojo mokslo ir kurti pridėtinę vertę valstybei? Ar jau mūsų visuomenėje nebeliko vietos žmogiškumui, kai esame išmokę užtikrinti teises ir geras gyvenimo sąlygas gyvūnams?
Ar kokia nors valstybinė institucija yra pasidomėjusi šio pastato sanitarinėmis ir higieninėmis normomis ir galimybėmis jį eksploatuoti? Už ką yra imami tokie mokesčiai?
Apie bendro naudojimo patalpas, dušinę ir virtuvę, iš viso nesinori kalbėti“, – piktinosi Jolanta.
Pirmakursio mama pasidalijo ir kambario nuotraukomis, kurias pati spėjo padaryti.
„Manau, kad reikia apie tai kalbėti garsiai, tylėti jau nebegalima ir neleidžia sąžinė. Kiek dar bus tyčiojamasi iš studentų ir jų tėvų?“ – svarstė moteris.
Universitetas: pastangas tikrai dedame
Į Jolantos laišką sureagavo ir patys VILNIUS TECH universiteto atstovai. 
Kaip portalui lrytas.lt teigė universiteto kancleris doc. dr. Vaidotas Trinkūnas, VILNIUS TECH kiekvienais metais vykdo bendrabučių remonto darbus. Šiuo metu 4 iš 5 bendrabučių jau yra renovuoti.
„O siekiant sudaryti tinkamas sąlygas visiems bendrabučiuose gyvenantiems studentams, toliau remontuojamos ir atnaujinamos turimos patalpos.
Šiuo metu aktyviai ruošiamasi ir rudenį ketinama pradėti paskutiniojo – bendrabučio Nr. 5 (Saulėtekio al. 19–1) – renovaciją, kuriai prireiks apie 14 milijonų eurų. Jau yra parengtas funkcinės ir energetinės renovacijos projektas ir ieškomi alternatyvūs darbų finansavimo šaltiniai.
Didelę dalį finansavimo sudarys universiteto resursai, o kitą dalį tikimasi gauti dalyvaujant energetinio atnaujinimo programose“, – dėstė V.Trinkūnas.
Anot kanclerio, atlikus šio pastato renovaciją, bus atnaujintas 8792,87 kv. m plotas ir pasiektas aukštesnis energetinis efektyvumas, perplanuotos bendrabučio erdvės, atnaujinti kambariai ir bendrojo naudojimo patalpos, įrengtos poilsio zonos, dviračių saugyklos, bendrystės erdvės.
Taip pat atsiras kambarių studentams, turintiems individualių poreikių, bus pritaikyta ir kita infrastruktūra.
„Remonto metu penktojo bendrabučio gyventojus planuojama apgyvendinti bendrabutyje (Grybo g. 39), kurį VILNIUS TECH artimiausiu metu Valstybės patikėjimo teise perims iš Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos.
Šiame bendrabutyje yra 155 gyvenamieji kambariai, kuriuose įrengtos 302 gyvenamosios vietos. Jį suremontavus, būtų galima apgyvendinti studentus, atvykusius studijuoti iš užsienio šalių“, – aiškino universiteto atstovas.
Šiuo metu VILNIUS TECH bendrabučių kambarių kainos svyruoja nuo 80 iki 250 eurų. Detalesnės kainos priklauso nuo kambario tipo ir gyventojų skaičiaus kambaryje, kambaryje esančių patogumų, atlikto remonto ir apgyvendinimo trukmės.
„Neseniai suremontuotuose kambariuose ir remonto dar laukiančiuose kambariuose studentų mokamas mėnesio mokestis skiriasi, bet negali būti nulinis, reikia įvertinti minimalias patalpų išlaikymo išlaidas.
Svarbu tai, kad į mėnesio mokestį jau yra įskaičiuoti ir komunaliniai mokesčiai (šildymas, karštas ir šaltas vanduo, elektros sąnaudos, liftų eksploatavimo sąnaudos, bendrojo naudojimo patalpų priežiūra, pastato administravimas). Prieš apsigyvenant bendrabučiuose, studentai yra supažindinami su bendrosiomis taisyklėmis, apmokėjimo už pragyvenimą sąlygomis, turi galimybę apžiūrėti gyvenamuosius kambarius.
Kai studento netenkina pasiūlyto kambario kokybė, jam paliekamas pasirinkimas apsigyventi paskirtame kambaryje ir pasibaigus remonto darbams persikraustyti į naujai suremontuotą kambarį, pasinaudoti universiteto informacija apie kitų institucijų siūlomas studentų apgyvendinimo galimybes.
Bendrabučiuose apsigyvenę studentai turi galimybę bet kada kreiptis į bendrabučio administratorių, prašydami perkelti į kitą kambarį arba padėti spręsti kitus iškilusius klausimus“, – dėstė V.Trinkūnas.
Anot jo, kadangi 4 iš 5 bendrabučių jau yra renovuoti, tikimasi, jog universiteto dedamos pastangos gerinti studentų gyvenimo sąlygas bendrabučiuose pastebimos.
VILNIUS TECH kancleris pažymėjo, kad užbaigus paskutinio bendrabučio remonto ir renovacijos procesus, visiems studentams bus užtikrintos pakankamai geros gyvenimo sąlygos.
„Stengiamės, kad bendrabučiuose gyvenantys studentai koncentruotų savo dėmesį į mokslus ir savęs tobulinimą, todėl bendrabučiai yra nuolat prižiūrimi ir palaipsniui vis gerinamos gyvenimo sąlygos“, – komentavo V.Trinkūnas.
Portalas lrytas.lt jau anksčiau rašė apie tai, kad būsimieji studentai vėl plūsta į savo aukštųjų mokyklų bendrabučius. 
Ar universitetai bei kolegijos šiemet sutalpins visus norinčius ir kiek studentams kainuos kambarių nuoma, galite skaityti šiame straipsnyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.