Būsimieji studentai vėl plūsta į bendrabučius: ar kambarį gaus visi norintieji ir kiek tai kainuos?

2024 m. rugpjūčio 7 d. 14:23
Į universitetus bei kolegijas netrukus sugužėsiantys pirmakursiai ne tik pradeda galvoti apie pasirinktas studijas ir sklandžią mokslo metų pradžią, bet dalis suka galvą ir dėl to, kur rudenį reikės apsigyventi.
Daugiau nuotraukų (14)
Jau kurį laiką būsto nuomos kainos didmiesčiuose gyventojus verčia žagtelėti, todėl studijuoti į kitus miestus atvykę jaunuoliai dažnai renkasi gyvenimą savo aukštųjų mokyklų bendrabučiuose. Taip – gerokai pigiau.
O kaip pirmakursių antplūdžiui ruošiasi pačios aukštosios mokyklos ir jų bendrabučiai? Ar užteks kambarių visiems norintiems? Ar keisis kainos? Naujienų portalas lrytas.lt universitetų ir kolegijų paklausė, ko tikėtis būsto ieškantiems būsimiesiems studentams.
Vilniaus universitetas kainų nekels
Kaip nurodė Vilniaus universiteto (VU) atstovai, šios aukštosios mokyklos bendrabučiai iš viso gali apgyvendinti 5500 studentų. Per pastaruosius metus 95 procentai prašymus pateikusių pirmakursių gavo vietas VU bendrabučiuose.
Nuo rudens universitetas pabranginti kambarių kol kas neketina.
„Kainos nuo rudens nesikeis ir nekils, išliks 55–240 eurų per mėnesį, priklausomai nuo bendrabučio vietos, kambario vietų skaičiaus (vienvietis, dvivietis, trivietis) ir gyventojų jame skaičiaus“, – portalui lrytas.lt pateiktame atsakyme nurodė VU.
Jeigu pirmakursių, pageidaujančių apsigyventi bendrabučiuose, skaičius viršija esamų laisvų vietų skaičių, pirmenybė pagal nurodytą eiliškumą suteikiama kiekvieną atvejį vertinant individualiai. Pirmenybė teikiama šiems asmenims:
1. Netekusiems abiejų tėvų (reikia pateikti mirties liudijimų kopijas, teismo nutarimą dėl globos/rūpybos suteikimo, Gyventojų registro tarnybos pažymą ir pan.);
2. Esantiems iš šeimų, kurių mėnesio pajamos vienam šeimos nariui neviršija valstybės nustatytų remiamų pajamų dydžio (reikia pateikti socialinės paramos centro pažymą apie gaunamą socialinę pašalpą arba kompensacijas už karštą/šaltą vandenį, kietąjį kurą ir dujas);
3. Neturintiems vieno iš tėvų (reikia pateikti mirties liudijimo kopiją, pažymą apie šeimos sudėtį iš Gyventojų registro tarnybos, seniūnijos ar savivaldybės);
4. Esantiems iš daugiavaikės šeimos, jei šeimoje yra 3 ar daugiau vaikų, kuriems dar nėra suėję 25 metai ir jie mokosi bendrojo lavinimo mokyklų dieniniuose skyriuose arba nuolatinėse studijose (reikia pateikti pažymą apie šeimos sudėtį iš Gyventojų registro tarnybos, seniūnijos ar savivaldybės);
5. Studentams, turintiems 55 proc. arba mažesnį darbingumą (reikia pateikti neįgalumo pažymėjimo kopiją);
6. Studentams, šiuo metu deklaravusiems gyvenamąją vietą, kuri yra labiau nutolusi nuo Vilniaus miesto savivaldybės.
Jei netilps, bandys studentus perkelti kitur
Į VILNIUS TECH (Vilniaus Gedimino technikos universitetą) nuo rugsėjo ketinama priimti apie 800 nuolatinių studijų studentų (apie 450–500 iš Lietuvos ir 300 iš užsienio šalių). Iš viso šio universiteto bendrabučiai talpina 2422 žmones.
„2023 m. bendrabučiuose planavome apgyvendinti apie 500 pirmojo kurso studentų, tačiau sulaukėme apie 450 paraiškų, tad su vietų trūkumo problema nesusidūrėme.
Vykdėme antrąjį paraiškų etapą, kurio metu užpildytos likusios laisvos vietos bendrabučiuose“, – aiškino VILNIUS TECH Paslaugų skyriaus vyriausioji specialistė Inga Renertienė.
Jos teigimu, jei bendrabučiuose šiemet visgi neužtektų vietų visiems norintiems, studentams būtų ieškoma vietų kitų aukštųjų mokymo įstaigų bendrabučiuose.
„Tie, kuriems mokslo metų pradžioje nebuvo suteikta vieta bendrabutyje, būtų įtraukiami į laukiančiųjų eilę. Atsilaisvinus vietoms VILNIUS TECH bendrabučiuose, laukiantys studentai galėtų persikelti į universiteto bendrabutį.
Pirmumo teisę gauti vietą bendrabutyje turi našlaičiai ir socialiai remtini, toliausiai arba pas globėjus gyvenantys studentai. Pirmenybę gauti vietą bendrabutyje prieš kitus I ir II pakopos studentus taip pat turi I pakopos I kurso studentai“, – nurodė specialistė.
Tiesa, norintys gyventi VILNIUS TECH bendrabučiuose šiemet turės šiek tiek stipriau papurtyti piniginę – kambarių kainos nors nežymiai, tačiau pakilo.
„Bet ne daugiau kaip 10 procentų. Universiteto bendrabučiuose yra vienviečių, dviviečių ir triviečių kambarių. Šiuo metu bendrabučio kambario kaina svyruoja nuo 80 iki 250 EUR.
Svarbu paminėti, jog bendrabučių kambarių nuomos kainą sudaro ne tik nuomos mokestis, bet ir mokestis už kitas išlaidas.
Pagrindinis veiksnys, šiemet lėmęs kainų pokytį, yra išaugusi bendrabučių administravimo ir komunalinių paslaugų teikimo kaina. Bendrabučiai yra visiškai išlaikomi iš už apgyvendinimą surinktų lėšų. Nuo rudens nuomos kainos nesikeis“, – patikino I.Renertienė.
Jau vyksta ir remontai
Vilniaus kolegija šiuo metu turi 10 bendrabučių, išsidėsčiusių skirtingose Vilniaus vietose – Didlaukio, P.Vileišio, Giedraičių ir kitose gatvėse. Pasak kolegijos direktoriaus pavaduotojo ekonomikai ir plėtrai Andriejaus Sadauskio, bendrabučiuose gyvenančių studentų skaičius nuolat kinta.
„Iš pirmakursių apsigyventi bendrabučiuose pageidauja apie 60 proc. įstojusiųjų. Bendrabutį skiriame visiems studentams, kurie pageidauja“, – aiškino A.Sadauskis.
Kainos Vilniaus kolegijos bendrabučiuose priklauso nuo paties bendrabučio tipo, kambario ir gyvenančių kambaryje studentų skaičiaus. Suma svyruoja nuo 75 iki 260 eurų (kai vienas asmuo gyvena dviviečiame geresnių sąlygų kambaryje).
Nuo šių metų liepos mėnesio kainos už kambarius vidutiniškai padidėjo 7–12 proc. Pasak kolegijos direktoriaus pavaduotojo, tai lėmė nuolat didėjantis minimalus darbuotojų darbo užmokestis, taip pat siekis investuoti į bendrabučių infrastruktūrą ir juos modernizuoti.
„Artimiausiu metu kainų keisti neplanuojame. Šiuo metu atnaujiname ir trijų bendrabučių infrastruktūrą – renovuojamas Studentų g. 47 bendrabutis, kuriame bus sutvarkyti elektros įvadai, sanitariniai mazgai, pakeisti langai, apšiltinta ir sutvarkyta pastato išorė. Ateityje planuojame atnaujinti kambarius ir baldus.
Didlaukio g. 61 esančiame bendrabutyje renovuojami kelių aukštų kambariai, keičiamas liftas į naują. Dalinai renovuojamas ir bendrabutis, esantis Giedraičių g. 81. Čia renovuojama pastato išorė, apšiltinamas bendrabutis, renovuojama dalis gyvenamųjų kambarių“, – dėstė A.Sadauskis.
Kainos šiek tiek kils ir norintiems gyventi Klaipėdos universiteto (KU) bendrabučiuose. Kaip nurodė KU Infrastruktūros ir plėtros prorektorius dr. Benediktas Petrauskas, nuolatiniams studentams nuo rudens kainos už pragyvenimą bendrabučiuose padidės 5 proc.
„Kainos kils įvertinus bendrą kainų lygį, išaugusias paslaugų kainas. Jei dabartiniu metu senos statybos bendrabutyje studentai moka nuo 63 iki 93 eurų per mėnesį, o naujai statytame bendrabutyje moka nuo 99 iki 170 eurų, galima paskaičiuoti, kas kiek mokės po 5 proc. padidėjimo.
Paprastai kambariuose studentai gyvena po 2, bet yra ir galimybė kambaryje gyventi vienam. Yra kambarių, kur gyvena ir 3 asmenys, bet tokių mažai“, – aiškino B.Petrauskas.
Praėjusiais mokslo metais universitetas sutalpino visus norinčiuosius gyventi bendrabučiuose, tad tikimasi, kad tokia situacija bus ir šiemet.
„Esame nusimatę tam tikrą vietų skaičių kitų mokslo įstaigų bendrabučiuose – jei prireiks. Tad pasirūpinsime visais“, – pažadėjo KU atstovas.
Kai kurie gali likti be kambario, kitur problemos negresia
O štai Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) atstovai prognozuoja, kad rugsėjį visiems norintiems vietų universiteto bendrabučiuose gali ir pritrūkti.
Visgi tikimasi, kad per kelias pirmas rugsėjo savaites situacija stabilizuosis.
„Tikėtina, kad pradžioje trūks vietų, nes bus didelis norinčių jų gauti antplūdis. Šiuo metu VDU, gerindamas studentų sąlygas, kelis bendrabučių aukštus remontuoja, o tai reiškia, kad kambarių šiek tiek sumažėjo. Tačiau viliamės, kad rugsėjo pradžioje į juos jau galima bus įsikelti.
Apskritai manome, kad situacija, kaip ir kasmet, stabilizuosis iki spalio pradžios“, – teigė VDU Studentų reikalų departamento direktorius Mantas Simanavičius.
VDU bendrabučių kambarių kainos šiemet kol kas lieka tokios pačios, kaip ir praėjusiais metais.
Taip pat laikinojoje sostinėje esantis Kauno technologijos universitetas (KTU) savo ruožtu tokios problemos neįžvelgia – kaip portalui lrytas.lt nurodė universiteto atstovas Mantas Lapinskas, su vietų trūkumu KTU bendrabučiai susidurti neturėtų.
Universitetas taip pat nekeis ir bendrabučių kambarių kainų, nors esą jų išlaikymo kaštai ir didėja.
„Pagrindinis aspektas, dėl kurio kainos nedidinamos – rūpestis studentu, komfortiškų mokymosi ir gyvenimo sąlygų jam sudarymas. Kadangi KTU nuolat investuoja į bendrabučius ir į jų infrastruktūrą, esame, ko gero, vienintelis universitetas Lietuvoje, metai iš metų nesusiduriantis su vietų trūkumu.
2023 m. pradžioje KTU pilnai atidarė modernizuotą vieną iš 12-os aukštų bendrabučių, kuris atnaujintas pertvarkant vidaus erdves – modernizacijos projektas vykdytas atsižvelgiant į šiuolaikinio studento poreikius, kuomet mokymosi, darbo ir poilsio zonos yra individualios, o laisvalaikio erdvės skirtos dviem ar trims gyventojams.
Šiuo metu vykdome ir kito bendrabučio modernizacijos procesą, o taip pat jau turime parengę ir trečiojo bendrabučio modernizacijos projektą, tačiau tikrai neplanuojame sustoti, tad galutinis tikslas – visų KTU bendrabučių modernizacija“, – rašoma KTU atsiųstame komentare.
Remiantis penkerių metų studentų skaičiaus vidurkiu bei KTU bendrabučių vietų skaičiumi, universitetas gali apgyvendinti apie 31 proc. priimtų studentų – šiuo metu fiksuojama šiek tiek daugiau nei 2,5 tūkst. vietų.
„Įprastai daugelio norinčiųjų apsigyventi bendrabučiuose prašymai patenkinami. Šios tendencijos išsilaikys ir šį rugsėjį. Universitete veikia bendrabučių vietų rezervacijos informacinė sistema, kurioje studijų sutartis su universitetu pasirašę studentai gali rezervuoti pageidaujamą vietą iš laisvų vietų sąrašo.
Rezervuoti vietą bendrabutyje gali visi pageidaujantys, nepaisant jų socialinės, finansinės, gyvenamosios vietos ar kt. padėties. Tik natūralu, kad geresnės kokybės vietos yra rezervuojamos pirmiausiai ir greičiausiai“, – nurodė M.Lapinskas.
Pigiausia vieta KTU bendrabutyje kainuoja 72 eurus, o brangiausios vietos yra modernizuotame bendrabutyje ir siekia 248 eurus.
„Pastaroji kaina – gerokai mažesnė nei analogiškos kokybės buto nuomos kaina Kaune. Kainos bendrabučiuose priklauso nuo kambario tipo (vienvietis, dvivietis), pastato tipo.
KTU, modernizuodami bendrabučius, orientuojasi į vakarietiško tipo bendrabučius, kur dominuoja dviviečiai kambariai, kuriuose gali gyventi studentų poros, tačiau turime ir kitokių kambarių“, – teigė KTU atstovas.
Kauno kolegijos Studentų reikalų ir karjeros skyriaus specialistas Mantas Gutauskas nurodė, kad Kauno kolegijos bendrabučiuose kainos, priklausomai nuo bendrabučio ir kambario esančio jame būklės bei gyvenančių kambaryje skaičiaus, svyruoja nuo 75 eurų per mėnesį iki 150 eurų per mėnesį.
„Pigiausiai moka studentai, gyvenantys kambariuose trise ir besinaudojantys bendromis patalpomis, esančiomis kambario aukšte (virtuvė, tualetas, dušas).
Brangiausiai moka studentai, gyvenantys kambaryje po du, kai vienam bloke yra trys kambariai bei bendros virtuvės ir vonios patalpos. Kainas šiais metais kėlėme iki 10 procentų“, – informavo M.Gutauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.