Po sprendimo nebefinansuoti ukrainiečių studijų ranką jiems tiesia patys universitetai: atskleidė rudens planus

2024 m. liepos 24 d. 16:15
Nors iki šiol nuo karo pabėgę ir prieglobstį Lietuvoje radę ukrainiečiai mūsų šalies aukštosiose mokyklose kelerius metus galėjo studijuoti nemokamai, nuo rugsėjo tokia tvarka jau pasikeis.
Daugiau nuotraukų (8)
Mokyklą baigę ir Lietuvoje į universitetą ar kolegiją stoti besiruošiantys ukrainiečių jaunuoliai į valstybės finansuojamą studijų vietą nuo šiol pretenduos tokiomis pačiomis sąlygomis, kaip ir visi kiti mokyklas palikę ir valstybinius brandos egzaminus (VBE) išlaikę abiturientai.
Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) aiškina, kad toks sprendimas priimtas atsižvelgiant tiek į šalies finansines galimybes, tiek ir į tai, kad Lietuvoje yra ukrainiečių, kurie dar nuo karo pradžios mokėsi lietuviškose mokyklose ir vidurinį išsilavinimą įgyjo būtent čia.
Pačios aukštosios mokyklos į pokyčius reaguoja skirtingai – kai kurios iš jų už ukrainiečių studijas pasiryžo ir toliau mokėti iš savo kišenės, dar dalis žada nepilnai padengti Ukrainos jaunuolių studijų kainą.
Įvardijo priežastis
Kaip portalui lrytas.lt perduotame komentare teigė ministerijos atstovai, sprendimas nuo 2024-ųjų rudens keisti Ukrainos piliečių studijų Lietuvoje finansavimo sąlygas buvo priimtas Vyriausybėje ir Seime, atsižvelgus į valstybės finansines galimybes ir tai, kad Lietuvoje jau yra Ukrainos piliečių, kurie nuo karo pradžios pradėjo mokytis Lietuvoje ir jau šiemet baigia vidurinio ugdymo programą.
„Šiems asmenims sudaromos sąlygos stoti į valstybės finansuojamas vietas aukštosiose mokyklose – nuo 2024 m. ukrainiečiams galioja tokia pati bendrojo priėmimo tvarka, kaip Lietuvos piliečiams.
Visgi atsižvelgus į sunkumus, su kuriais susiduria ukrainiečiai Lietuvoje, jie šiemet vis dar gali būti atleidžiami nuo lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino.
Nelaikiusiesiems šio brandos egzamino bus skaičiuojamas metinis pažymys, laikiusiesiems mokyklinį brandos egzaminą – jo įvertinimas“, – komentavo ŠMSM.
Pažymima, kad Ukrainos studentams, priimtiems į Lietuvos aukštąsias mokyklas 2022 m. ir 2023 m., įsipareigojimai bus tęsiami – tai yra, jiems ir toliau bus kompensuojama visa studijų kaina, todėl studijas jie galės pabaigti už valstybės lėšas.
ŠMSM duomenimis, praėjusiais mokslo metais Lietuvoje studijavo kiek daugiau nei 2 tūkstančiai Ukrainos piliečių.
Iš jų apie 1,6 tūkst. – bakalauro studijose, beveik 100 – vientisosiose studijose, beveik 300 – magistrantūros studijose, 3 rezidentūroje, 1 profesinėse pedagogikos studijose ir 45 doktorantūroje).
„Kiek Ukrainos piliečių nuo šio rugsėjo pareikš norą studijuoti Lietuvos aukštosiose mokyklose, matysime pasibaigus bendrajam priėmimui į aukštąsias mokyklas“, – nurodė ministerijos atstovai.
Studijas finansuos ir patys
Tiesa, nors finansavimą iš valstybės lėšų būsimiems ukrainiečių studentams valstybė ir ketina nutraukti, iniciatyvos ėmėsi pačios aukštosios mokyklos – karo pabėgėlių studijas dalis ketina padengti iš savo lėšų.
Viena iš tokių aukštųjų mokyklų – Vytauto Didžiojo universitetas (VDU). Jis ir toliau planuoja priimti Ukrainos studentus į bakalauro bei magistro studijas, dėstomas anglų kalba, o kol kas aukštoji mokykla yra sulaukusi daugiau nei 190 paraiškų studijoms.
VDU ketina padengti ne visą, tačiau reikšmingą dalį ukrainiečių studijų įmokų.
„Rezultatai, kiek ukrainiečių bus priimta ir kiek gaus universiteto finansavimą studijoms, bus žinomi rugpjūčio pradžioje. Šiuo metu universitete mokosi daugiau nei 300 Ukrainos piliečių.
Ukrainiečiams planuojamos skirti dalinės stipendijos studijų įmokai dengti. Dalinai kompensuojamas bendrabučio mokestis“, – portalui lrytas.lt nurodė universiteto atstovai.
Vilniaus kolegijoje praėjusiais mokslo metais studijavo kiek daugiau nei 40 studentų iš Ukrainos – nuo rudens planuojama priimti dar 25 ukrainiečius.
Kaip portalui lrytas.lt tvirtino kolegijos atstovė, Reklamos ir komunikacijos katedros docentė Lina Bivainienė, artėjančiais mokslo metais visą priimtų jaunuolių studijų kainą kolegija padengs iš savo lėšų.
„Paramą Ukrainos piliečiams nuosekliai teikiame nuo pat Rusijos plataus masto invazijos Ukrainoje pradžios.
Ukrainiečių priimti studijuoti atsisakyti neplanuojame, nes laikomės pozicijos, kad taip mūsų aukštoji mokykla, suteikdama galimybę jauniems žmonėms įgyti aukštąjį išsilavinimą, padeda Ukrainos piliečiams, kenčiantiems nuo karo“, – aiškino L.Bivainienė.
Vilniaus kolegijos atstovė taip pat pridūrė, kad ukrainiečiams nemokamai suteikiamas ir bendrabutis, o esant galimybei skiriamos stipendijos, teikiama kita pagalba.
Už ukrainiečių studijas iš savo kišenės mokės ir Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VILNIUS TECH). Jis ketina padengti 40 procentų kiekvieno iš jų studijų įmokų.
Studijų prorektorė doc. dr. Živilė Sederevičiūtė-Pačiauskienė skaičiavo, kad šiuo metu universitete studijuoja apie pusantro šimto bakalauro ir magistro studijų programų studentų iš Ukrainos, nemažai naujų studentų laukiama ir rudenį.
Pasak prorektorės, ukrainiečiai daugiausiai studijuoja architektūrą, dirbtinio intelekto sistemas, informacines technologijas, kūrybines industrijas, multimediją ir kompiuterinį dizainą, statybos inžineriją, taikomąjį dirbtinį intelektą, verslo vadybą.
„Pasikeitusi mūsų valstybės pozicija dėl ukrainiečių finansavimo, matyt, kažkiek keis ir šių metų stojančiųjų pasirinkimus, tačiau stojančiųjų ukrainiečių laukiame kaip ir anksčiau, tad tikimės, kad jų susidomėjimas VILNIUS TECH studijomis nemažės.
Šiuo metu yra pakviesti studijuoti 77 studentai iš Ukrainos. Paraiškų lauksime iki rugpjūčio 1 dienos, tad tikimės, kad į mūsų tarptautinių studentų bendruomenę įsilies 100 naujų studentų iš Ukrainos“, – portalui lrytas.lt sakė Ž.Sederevičiūtė-Pačiauskienė.
„VILNIUS TECH įsipareigojo ir toliau laikytis nuostatos, kurią taikėme iki šių metų stojusiems Ukrainos studentams – dengti 40 proc. studijų kainos. Tikimės, tai bus parama tiems, kurie renkasi studijas VINIUS TECH“, – pridūrė universiteto atstovė.
Skirs ir stipendijas
O štai Vilniaus universitetas (VU) lėšų ukrainiečių studijų finansavimui iš savo biudžeto neskirs, tačiau ketina jiems skirti specialias stipendijas.
„Šiuo metu prašymus studijuoti VU yra pateikę apie 170 ukrainiečių. Ukrainiečiams, stojantiems į VU, nuo 2022 m. skiriamos 300 eurų mėnesinės VU įsteigtos ir finansuojamos „LDK stipendijos“.
Taip pat Ukrainos piliečiams, kurie yra mūsų Universiteto studentai ir darbuotojai, neatlygintinai teikiamos apgyvendinimo VU bendrabučiuose ir praktikų bazėse paslaugos“, – aiškino Studentų priėmimo skyriaus vadovas Artūras Šaltis.
VU atstovo teigimu, universitete jau studijuojantys Ukrainos piliečiai, kurie susiduria su finansiniais sunkumais, gali pretenduoti ir į vienkartinę socialinę stipendiją.
VU šiuo metu bakalauro, vientisųjų ir magistrantūros studijų programose studijuoja apie 500 ukrainiečių. Kiek naujų ukrainiečių prisijungs rudenį, universitetas pasakyti dar negali.
Ministerijos duomenimis, 2022 m. Ukrainos studentų paramai iš ŠMSM asignavimų skirta 2,2 mln. eurų stipendijoms mokėti, daliniam studijų kainų kompensavimui, laikinam apgyvendinimui ir kt.
2023 m. skirta 5 mln. eurų, 2024 m. – daugiau kaip 4 mln. eurų, iš kurių beveik 3,7 mln. eurų skiriama pirmosios pakopos (bakalauro) ir vientisųjų studijų programų studentams, likusios lėšos – antrosios pakopos (magistro) studentams.
2024 m. dar planuojama skirti daugiau nei 60 mln. eurų iš Ukrainos atvykusių vaikų ir mokinių ugdymui darželiuose ir mokyklose.
ukrainiečiaistudentaiStudijos
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.