Progimnazijai „Šiaurės Korėjos“ pravardę atnešusi vadovė nesugrįš: dokumentuose – pribloškiantys pirkiniai ir sumos

2024 m. liepos 6 d. 19:02
Iš Radviliškio Vinco Kudirkos progimnazijos direktoriaus pareigų atleistai Rasai Dagienei nepavyko sugrįžti į darbovietę. Teismas atmetė pedagogės pretenzijas, kad iš darbo buvo atleista neteisėtai.
Daugiau nuotraukų (1)
Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmuose išnagrinėjus ginčą pripažinta, kad pavaldinę iš pareigų dėl prarasto pasitikėjimo atšaukęs Radviliškio rajono meras Kazimieras Račkauskis buvo teisus ir įstatymų nepažeidė.
Tiesa, teismas nusprendė peržengti ieškinio reikalavimo ribas ir pakeitė direktorės atšaukimo datą. Mat paaiškėjo, kad ankstesnė rajono valdžia nepakeitė progimnazijos vadovės darbo sutarties ir joje liko 7 metai nebegaliojanti Darbo kodekso norma – įspėti prieš 2 mėnesius iki atleidimo.
Todėl teismas atleidimo datą pavėlino dviem mėnesiais, o Radviliškio rajono savivaldybę įpareigojo išmokėti R.Dagienei du vidutinius atlyginimus.
R.Dagienė turės padengti beveik 4 tūkst. eurų sumą, kurią už teisines paslaugas šioje byloje sumokėjo Radviliškio rajono savivaldybė.
Ilgametę įstaigos vadovę iš pareigų meras atšaukė šių metų sausį, kai gavo direktorei nepalankias patikrinimo išvadas dėl įtartinai brangių pirkinių. Be to, gauta nusiskundimų ir dėl galimo mobingo.
Šią švietimo įstaigą palikę 11 pedagogų ir darbuotojų patvirtino, kad apsispręsti padėjo patirtas mobingas, nepagarbus elgesys, patyčios. Jie neslėpė, kad dėl autokratiško vadovavimo stiliaus ši įstaiga vadinama „Šiaurės Korėja“.
Per patikrinimą akis badė ir pirkiniai: pavyzdžiui, mokykla įsigijo porą šiukšliadėžių po 589 eurus, o suremontuotame koridoriuje pastatė trijų dalių vazoną už 5 tūkst. 969 eurus.
Pasidomėjus, kodėl už mokyklos lėšas pirktas daugiau kaip 1 tūkst. 400 eurų kainuojantis mobiliojo ryšio telefonas „iPhone“, įstaigos vadovė ėmė vardinti jo naudingas funkcijas – diktofoną, elektroninį paštą, fotokamerą, darbo kalendorių, skaičiuotuvą, nors visa tai yra įdiegta ir pigiuose telefono modeliuose.
Pastebėta, kad progimnazijai prekes ir darbus itin dažnai tiekdavo ta pati Kauno įmonė.
Iš jos buvo pirkta dirbtinė žolė, praustuvai, plytelės, mokykliniai baldai, projektavimo darbai.
Su šia įmone per 3 dienas buvo pasirašytos dvi mažos vertės – 8 tūkstančių eurų – sutartys. Auditorių manymu, tai privalėjo būti vienas pirkimas, bet jis buvo padalintas dėl galimybės paprasčiau atrinkti tiekėją. Dėl šių pirkimų R.Dagienė apkaltino pavaldinį, kuriam dėl ligos esą sutriko atmintis.
Savo kaltės direktorė nejautė ir dėl sąskaitos iš juvelyrikos parduotuvės, iš kurios buhalterijai pateikė čekį dėl įsigytos darbo knygos.
Tikrintojai klausė, kodėl be rajono tarybos leidimo vaikus maitinančiai įmonei išnuomojo papildomas patalpas prekybai saldumynais ir bandelėmis. Lietuvos švietimo įstaigų vadovų profsąjungos vietos skyriaus vadovė R.Dagienė pareiškė, kad aklai pasitikėjo nuomininku ir jo rengtą sutartį dėl papildomų patalpų nuomos pasirašė neįsigilinusi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.