Kai kurie matematikos egzaminą palikę abiturientai sunkiai rinko žodžius: neslepia, kad nori tik išlaikyti

2024 m. birželio 10 d. 12:28
Pirmadienio rytą maždaug 17 tūkstančių šalies abiturientų susidūrė su bene vienu rimčiausių iššūkių – jų laukė valstybinis matematikos brandos egzaminas (VBE).
Daugiau nuotraukų (34)
Šis egzaminas jau spėjo tapti savotišku prakeiksmu – mat pastaruosius kelerius metus jo neišlaikiusiųjų skaičiai nerimą kelia tiek ministerijai, tiek pačiai švietimo bendruomenei.
Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) duomenimis, šiemet matematikos VBE laikyti pasirinko 16678 kandidatai, praėjusiais metais jų buvo 16520. Tuomet apie 15,4 proc. nepasiekė minimalaus reikiamo balų skaičiaus ir egzamino neišlaikė.
Matematikos egzamino užduotį iš viso sudarė trys dalys – pirmojoje dalyje pateikiami uždaviniai su pasirenkamaisiais atsakymais (už kiekvieną skiriama po vieną tašką), antrojoje dalyje – trumpojo atsakymo (nestruktūruoti arba struktūruoti) uždaviniai.
Trečiąją dalį sudaro atvirojo atsakymo (struktūruoti arba nestruktūruoti) uždaviniai. Egzamino užduotį sudaro uždaviniai, skirti visų pasiekimų lygių mokiniams.
Laikantieji matematikos egzaminą galėjo naudotis skaičiuotuvais be tekstinės atminties, braižybos ir matavimo įrankiais, užduoties sąsiuvinio priede pateiktomis formulėmis. Dvyliktokai egzaminą galėjo rašyti 3 valandas.
Neslepia, kad svarbiausia – išlaikyti
Naujienų portalo lrytas.lt kalbintas abiturientas Lukas iš egzamino išėjo susikrimtęs – teigė, kad nelengvos jam pasirodė praktiškai visos egzamino užduotys.
„Pasakysiu, kad buvo sunku, labai sunku“, – nusivylimo neslėpė jaunuolis.
„Jeigu bus 16 balų, tada bus viskas gerai. Manau, svarbiausia išlaikyti“, – prisipažino Lukas.
Tuo metu dvyliktokas Vitalijus matematiką mokykloje mokėsi žemesniu, B lygiu, tačiau teigė, kad šis dalykas jam patinka, tad ir egzaminas nesukėlė per daug neigiamų emocijų.
„Normaliai, viskas gerai. Galvojau, kad bus sunkiau, bet ką sprendžiau, tas ir pavyko“, – komentavo jis.
Daugiausia laiko Vitalijus praleido prie trečiosios egzamino dalies – ši įprastai ir būna pati sudėtingiausia.
„Aš mokiausi B lygiu, bet man patinka matematika. Turėjau gal šešetą ar septynetą, bet ir iš A lygio dar išsprendžiau kažką, nes buvo duotos formulės“, – pasakojo vaikinas.
Visgi savo ateities su šiuo mokslu jis sieti tikrai nežada.
„Svarbiausia išlaikyti“, – konstatavo abiturientas.
Abiturientė Monika po egzamino sunkiai rinko žodžius, nors prisipažino, kad labai daug pastangų pasiruošimui ir neįdėjo.
„Buvo sunku, nes man su matematika tai...“ – susimąstė dvyliktokė.
„Buvo laiko, bet nieko nedariau“, – paklausta, ar spėjo tinkamai pasiruošti egzaminui, sakė ji.
Žaros gimnazijos abiturientui Kirilui egzaminas pasirodė sudėtingas – jis išsprendė maždaug pusę užduočių.
„Buvo sunku, bet labai panaši užduotis kaip ir praeitais metais. Pusę gal parašiau“, – bandė prisiminti jis.
„Su trečia dalimi labai sunku buvo, nes pas mus tiesiog nebuvo tokių užduočių kurse. Noriu gauti bent minimalų balą ir bus gerai, reikia jį surinkti“, – aiškino Kirilas, po mokyklos baigimo ketinantis kibti į automobilių mechaniko specialybę.
Abiturientei Ksenijai matematikos egzaminas buvo tik formalumas – ji jau nusprendusi studijuoti užsienyje.
"Manau, kad bus viskas gerai ir išlaikysiu", - spėjo ji.
Egzaminą kiek anksčiau prieš oficialią jo pabaigą anksčiau paliko ir du draugai – Danielius ir Slava. Santaros gimnazijos mokiniams matematikos žinių patikrinimas pasirodė sudėtingas, nors matematikai jie didelės neapykantos ir nejaučia.
„Patiko egzaminas. Labiausiai patiko pirma ir antra dalis, trečia – nelabai“, – vertino Danielius.
Visgi, jei šis egzaminas būtų neprivalomas norint pretenduoti į studijų vietą, vaikinas jo tikrai būtų nesirinkęs.
„Nelabai patinka, kad taip padarė, tai jeigu nereikėtų laikyti – nelaikyčiau“, – prisipažino Danielius.
Savo ruožtu Slava teigė iš viso nesuprantantis, kam toks egzaminas yra reikalingas.
„Sunkoka. Nesuprantu išvis prasmės tokio egzamino, kam jį daryti. Čia tik stresas vaikams. Gerai, kad viskas jau pasibaigė – paskutinis egzaminas ir vasara, jau esu laisvas“, – kalbėjo abiturientas.
Slava ketina rinktis piloto specialybę, tačiau džiaugėsi, kad matematikos ar jos egzamino balų norint siekti savo svajonės jam visgi neprireiks.
„Reikia tik brandos atestato ir anglų kalbos. Sužinojau, kad matematikos nereikia“, – džiaugėsi jaunuolis, nors pridūrė, kad matematikos žinias su korepetitorių pagalba bandė gerinti net dvejus pastaruosius metus.
„Jeigu žmogus nesupranta matematikos, jis nesupras ir po dvejų, ir po dvylikos metų. Tai nereiškia, kad jeigu jis nesupranta matematikos, jis yra kažkoks blogas ar kvailas, jis tik nesupranta matematikos.
Gal reikia keisti sistemą, nes yra žmonių, kurie yra labiau kūrybiški, o kitiems geriau sekasi tikslieji mokslai“, – svarstė Slava.
Pagrindinės egzaminų sesijos rezultatus planuojama paskelbti iki liepos 12 d. Pagrindinės valstybinių brandos egzaminų sesijos metu iš viso vyks trylika valstybinių ir trys mokykliniai brandos egzaminai. Ši sesija baigsis birželio 25 dieną.
Norintys gauti brandos atestatą turi išlaikyti du brandos egzaminus: privalomą lietuvių kalbos ir literatūros ir dar vieno pasirinkto dalyko brandos egzaminą arba atlikti brandos darbą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.