Buvusi NŠA vadovė pripažino: pirminė tarpinių patikrinimų idėja buvo kitokia, jie įvyko per greitai

„Tarpinių patikrinimų atėjimas buvo, mano nuomone, pernelyg spartus – pirmiausia reikėjo įdiegti atnaujintas programas, apsirūpinti visa reikiama medžiaga“, – penktadienį pareiškė neseniai atsistatydinusi Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) vadovė Rūta Krasauskienė.

Rūta Krasauskienė<br>T.Bauro nuotr.
Rūta Krasauskienė<br>T.Bauro nuotr.
Rūta Krasauskienė<br>T.Bauro nuotr.
Rūta Krasauskienė<br>T.Bauro nuotr.
Mokykla<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokykla<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokykla<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokykla<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 5, 2024, 12:12 PM, atnaujinta Apr 5, 2024, 12:47 PM

Būtent dėl to tarpinius vienuoliktokų patikrinimus jau ne pirmą ir ne antrą savaitę kritikuoja tiek ekspertai ir politikai, tiek ir mokinių tėvai bei patys moksleiviai. Tačiau Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) nuolat kartojo – procesas derintas ilgai, o tarpiniams patikrinimams pasiruošta tinkamai.

„Pirmiausia reikėjo įdiegti atnaujintas programas, apsirūpinti visa reikiama medžiaga. Nenoriu ginti ministro arba ministerijos, bet iki šiol naudoti vadovėliai nėra atšaukti, jie yra tinkami naudoti.

Suprantu, kad nėra patogu turėti keleto vadovėlių, bet mokytojas visada dirba iš kelių šaltinių“, – penktadienį Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) surengtoje diskusijoje apie švietimo reformas ir tarpinius patikrinimus kalbėjo buvusi agentūros vadovė R.Krasauskienė.

Ji tikino ministerijos vadovybę jau seniai įspėjusi apie tai, kad daug reformų vienu metu ir skubotai atliekamos užduotys gero rezultato neduos.

„Visą laiką šnekėjau, (...) kad skubotai atliekamos užduotys gali privesti iki tokių pasekmių, kokias šiandien su jumis ir matome. Belieka tik apgailestauti, kad viskas taip ir vyko, kaip agentūros darbuotojai ir sakė, ir ne vieną kartą buvo įspėję ir politikus“, – aiškino R.Krasauskienė.

Pasak jos, paskutinį kartą bendrosios ugdymo programos buvo atnaujintos 2011 metais, šiame procese dalyvavo ir buvusi NŠA direktorė, tačiau tuomet apie tokį ažiotažą sunku būtų buvę net pagalvoti.

„Net juokavau su kolegomis, nes buvau 2011 metų programos bendraautorė, kad šįkart, kai atnaujinome programas, tikrai turėjome gana didelį ažiotažą ir labai dideles diskusijas, labai daug mokymų ir pristatymų, labai daug ir teigiamų, ir neigiamų pastabų ekspertai išgirdo, skirtingai negu kuomet aš buvau rengėja, nes būdama rengėja jau po metų, važinėdama po Lietuvą, supratau, kad tų atnaujintų programų dar niekas nebuvo skaitęs. Dabar bent jau apie jas visi žino. (...)

Tai yra tokie ilgalaikiai procesai ir problemos, kurios ateina į šią dieną, ateina iš labai seno periodo“, – kalbėjo R.Krasauskienė.

Šiandien ji neatmetė idėjos, kad tarpinius patikrinimus kol kas visgi reikėtų stabdyti.

„Galbūt laikas iš tikrųjų pridėtų kokybės tiems patiems tarpiniams patikrinimams, ir ateities kartos vėliau ateitų į egzaminus drąsiau, pasiruošus, mokant“, – svarstė R.Krasauskienė.

Į klausimą, ar dėl tarpinių patikrinimų sukelto skandalo turėtų trauktis ministras Gintautas Jakštas, buvusi NŠA vadovė neatsakė.

„Kitam ministrui arba kitai ministerijos politinei vadovybei reikės toliau bandyti toliau stabilizuoti Lietuvos švietimo sistemą ir užtikrinti, kad ji būtų veiksminga“, – tikino R.Krasauskienė.

Tiesa, buvusi agentūros direktorė patikino, kad tiek tarpinių patikrinimų, tiek brandos egzaminų užduotis, tiek apskritai atnaujintas ugdymo programas ir jų rekomendacijas rengia „mokytojai-žvaigždės“: ekspertai, metų mokytojai, M.Lukšienės premijos laureatai.

„Bet nėra pastovių, nuolatinių lėšų užtikrinimo. Finansuojami visi šie pokyčiai iš Europos struktūrinių fondų projektų – vadinasi, baigiasi pinigai, baigiasi projektas, ir palaikymo, klaidų taisymo, judėjimo į priekį tiesiog neįmanoma [užtikrinti], nes valstybės biudžete tam nėra suplanuotos lėšos.

Kas liečia tarpinius patikrinimus, kadangi agentūroje pradėjau dirbti 2020 metais, jau atėjau į tuos pašnekesius, apie kuriuos jau visi šnekėjo intensyviai, ir, kiek suprantu, pirminė tarpinių patikrinimų idėja buvo šiek tiek kitokia, ir, aišku, įgyvendinant ji išvirto į tą, ką išvirto.

Tai yra pagrįsta ir turimomis lėšomis, ir tais žmonėmis, kurie stengėsi padaryti – kaip visada, sakome „stengiasi kaip geriau, o išėjo kaip visada“. Deja deja“, – teigė R.Krasauskienė.

NŠA vadovavusi specialistė apgailestavo, kad galiausiai susiklostė tokia situacija, kokia dėl tarpinių vienuoliktokų patikrinimų yra šiandien.

„Labai liūdna, labai gaila, kad turime tokį rezultatą. Be abejo, ilgainiui viskas turėtų susitvarkyti – labai gaila mokytojų, kurie irgi buvo tokioje nežinioje. Bet ir ta pati agentūra, mes vėlavome daugeliu atvejų dėl tų priežasčių, kad turėjome vykdyti tarptautinius viešuosius pirkimus, kurių terminai išsitempė. (...)

Turime visą sisteminį problemų kamuolį, kuris yra labai labai sunkiai išvyniojamas“, – pažymėjo R.Krasauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.