Su keturiomis profsąjungomis susitarti jau pavyko: iš G. Jakšto – žinutė toliau streikuojantiems

Vis dar nepavykus susitarti su streiką prieš savaitę pradėjusia Lietuvos švietimo darbuotojų profesine sąjunga (LŠDPS), penktadienio rytą švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje (ŠMSM) pasirašyta atnaujinta Lietuvos švietimo ir mokslo šakos kolektyvinė sutartis su likusiomis keturiomis švietimiečius vienijančiomis profsąjungomis.

Gintautas Jakštas<br>ELTA / A.Ufarto nuotr.
Gintautas Jakštas<br>ELTA / A.Ufarto nuotr.
LŠMPS vadovas Egidijus Mileišinas.<br>V.Skaraičio nuotr.
LŠMPS vadovas Egidijus Mileišinas.<br>V.Skaraičio nuotr.
LŠDPS pirmininkas Andrius Navickas.<br>V.Skaraičio nuotr.
LŠDPS pirmininkas Andrius Navickas.<br>V.Skaraičio nuotr.
ŠMSM vadovas Gintautas Jakštas.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
ŠMSM vadovas Gintautas Jakštas.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Mokykla.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokykla.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokykla.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokykla.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 6, 2023, 10:20 AM, atnaujinta Oct 6, 2023, 11:11 AM

Ministras Gintautas Jakštas siunčia žinutę ir toliau streikuojantiems pedagogams – ragina juos grįžti į klases, nes pasiekta jau viskas, kas buvo įmanoma.

Primename, jog praėjusią savaitę su 4 iš 5 pedagogų profsąjungų buvo pasiektas sutarimas dėl mokytojų darbo sąlygų gerinimo. Su viena – šiuo metu streikuojančia Andriaus Navicko vadovaujama švietimo darbuotojų profsąjunga – susitarti vis dar nepavyksta.

„Esminis Lietuvos švietimo ir mokslo šakos kolektyvinės sutarties pakeitimas yra reikšmingas švietimo darbuotojų atlyginimų didinimas kitais metais.

Šiandien su keturiomis profesinėmis sąjungomis užfiksuotas susitarimas dėl finansinio atlygio neapsiriboja trumpalaikiu vienerių metų laikotarpiu – jis padeda pamatus švietimo darbuotojų atlyginimui ketverių metų horizonte“, – nurodė ministras.

Turi prašymą

Anot G.Jakšto, konkretūs darbai prasidės jau penktadienį, „po kelių valandų“. Žinutę ministras nusiuntė ir šiuo metu streikuojančios profsąjungos nariams.

„O penktoji profsąjunga kviečiama prisijungti prie proceso. Tai yra realija. Rūpestis vaikais matuojamas ne suformuluotų reikalavimų dydžiu, o valia atliepti į problemą maksimaliai pagal išgales“, – kalbėjo ŠMSM vadovas.

„Mes suprantame, koks sunkus, atsakingas ir svarbus jūsų darbas. Ačiū už pilietiškumo pamokas, kurias savo pavyzdžiu rodote ir likdami klasėse mokyti vaikų, ir išeidami į aikštę iškelti problemų. Jūs visi esate lygiai svarbūs“, – pabrėžė G.Jakštas.

Anot ministro, lygiagretūs pasiūlymai, kokius gavo ir likusios švietimo bendruomenės, buvo pateikti ir penktajai profsąjungai, kurios šiandien čia nėra.

„Nes ji pasirinko kitą kelią. Paaiškinsiu, kokiame proceso taške esame šiandien ir kodėl: trečiadienį derybų Riešės gimnazijoje metu išgirdome, kad profsąjunga iš esmės pasirengusi pritarti daugumai iškeltų derybinių pozicijų ir mūsų pasiūlytų variantų, kaip juos spręsti.

Tačiau profesinė sąjunga užbrėžė raudoną liniją dėl darbo užmokesčio didinimo, ir pasakė, kad, jeigu darbo užmokestis nebus didinamas jų iškeltais tempais, derybos toliau nėra prasmingos.

Tačiau būtent finansinis įsipareigojimas kitiems metams yra ta pozicija, kurią mes išreiškėme nuo pat pradžių atvirai, kokios yra lubos, ir jos pasikeisti negali“, – akcentavo G.Jakštas.

ŠMSM vadovas teigė, kad dar penktadienį LŠDPS išsiųs galutinį ministerijos pasiūlymą ir kvietimą suderinti datas sutarties pasirašymui.

„Finansiniu klausimu ministerijos pozicija išliko nuosekli. Tokia yra dabartinio laikotarpio realybė, o artimiausios penkių metų perspektyvos planavimo darbus pradedame šiandien. Durys penktajai profesinei sąjungai yra atidarytos“, – akcentavo G.Jakštas.

Ministras paragino streikuojančius mokytojus grįžti į klases.

„Kviečiu jus grįžti į klases. Viskas, kas galėta, tas pasiekta – daugiau šiandien tiesiog nebėra. Padėkite savo lyderiams konstruktyviai įsitraukti į geresnės švietimo sistemos kūrimą, nes naujai suplanuoti darbai prasideda šiandien“, – akcentavo G.Jakštas.

Lietuvos švietimo ir mokslo profsąjungos (LŠMPS) pirmininkas Egidijus Milešinas savo ruožtu teigė, kad susitarimas neatguls tiesiai į stalčių.

„Jau po poros valandų vyks pirmas trišalis posėdis su savivaldybių asociacija, ministerija ir profesinėmis sąjungomis. Esu ne kartą minėjęs, kad problemos yra ne vien tik nacionaliniu lygiu, bet yra daug problemų, kurias galima ir reikia spręsti savivaldybės lygmeniu, įstaigos lygmeniu, tai tą darbą mes šiandien pradedame“, – nurodė E.Milešinas.

Anot LŠMPS vadovo, nors atlyginimai išlieka vienu iš didžiausių pedagogų prioritetų, negalima pamiršti ir kitų aktualių problemų, kurias būtina spręsti nedelsiant.

„Ne vien tik darbo užmokestis šiandien yra labai svarbus. Niekas nesiginčija, kad tai yra viena iš svarbiausių motyvacinių priemonių, bet yra ir kitų svarbių klausimų, tokie kaip psichologinė, fizinė atmosfera ir saugumas mokyklose.

Su kiekviena diena paskutines dvi savaites mes puikiai matome, kas vyksta mokyklose, tai tas klausimas taip pat yra mūsų profesinės sąjungos darbotvarkėje“, – pabrėžė E.Milešinas.

Kas keičiasi?

Atnaujintos sutarties projekte užfiksuota, kad nuo 2024 m. sausio 1 d. skiriama papildomų lėšų darbo užmokesčiui didinti 10 proc., nuo 2024 m. rugsėjo 1 d. – ne mažiau kaip 10 proc. Bendrojo ugdymo mokytojų, dirbančių pagal atnaujintas programas, darbo užmokesčiui ir toliau bus skiriama 3 proc. ugdymo lėšų, kaip ir dabar nuo mokslo metų pradžios.

Be susitarimo kitais metais didinti mokytojų atlyginimus, rastas sprendimas užtikrinti pedagogų darbo užmokesčio kilimą ir ateityje.

„Tuo pačiu yra susitarta, kad kitais metais, iki gegužės 1 dienos, mums bus sudarytas planas, kaip mokytojų atlyginimai didės iki 2028 metų. (...) Su ministerija radome kompromisą, kad kitais metais sudėliotume planą, kaip toliau mokytojų atlyginimai augs“, – po rasto sutarimo kiek anksčiau kalbėjo Lietuvos švietimo ir mokslo profsąjungos pirmininkas E.Milešinas.

Suplanuota ir atlikti analizę, kaip taikoma nuostata pradinio ugdymo mokytojams formuoti etatą, kai jie dirba 700 ir daugiau kontaktinių valandų, ir pateikti pasiūlymus dėl mokytojų darbo krūvio sandaros ar susijusių teisės aktų tobulinimo.

Sutarta nuo kitų mokslo metų įtvirtinti teisę mokyklos savininkui (daugeliu atveju – savivaldybei) didžiausią leistiną mokinių skaičių 5–12 kl. mažinti nuo 30 iki 26 mokinių, o 1–4 kl. – nuo 24 iki 22 mokinių.

Taip pat, anot E.Milešino, susitarta bendradarbiauti su savivaldybėmis sprendžiant švietimo pagalbos specialistų ir ikimokyklinio ugdymo finansavimo problemas.

„Sutarta, kad bus trišaliu formatu – savivaldybių asociacija, ministerija ir pasirašiusios profesinės sąjungos – visos švietimo pagalbos problemos, tiek ikimokyklinio ugdymo problemos bus sprendžiamos ieškant kompromisų tarp visų institucijų“, – pristatė jis.

Penktadienį atnaujintą sutartį pasirašė Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos pirmininkas E.Milešinas, Švietimo ir mokslo profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Aldona Kindurienė, Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Sigitas Vaitkevičius, Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis.

Švietimo darbuotojų profsąjungos pirmininkas Andrius Navickas nesileidžia į kompromisus dėl darbo užmokesčio didinimo kitais metais. Anot jo, atlyginimai mokytojams kitais metais turėtų būti keliami daugiau nei 21 proc., kaip siūlo ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.