Panevėžyje degė medžio apdirbimo įmonė – gyventojai buvo perspėti apie gresiantį oro užterštumą

2024 m. rugsėjo 16 d. 08:07
Papildyta
Ankstų pirmadienio rytą Panevėžyje kilus gaisrui mieste esančioje medžio apdirbimo įmonėje panevėžiečiams iškilo grėsmė, kad bus užterštas oras. Apie tai jie buvo perspėti SMS žinutėmis.
Daugiau nuotraukų (16)
Gaisras buvo likviduotas tik antradienio rytą, po parą trukusių darbų.
Apie Panevėžį, Lentpjūvių gatvėje, degančią lentpjūvę Bendrajame pagalbos centrui buvo pranešta pirmadienį 05.40 val.
Įvykio vietoje buvo reikalingas Panevėžio APGV priešgaisrinės gelbėjimo pajėgos, informacija apie įvykį perduota Panevėžio apskrities greitosios medicinos pagalbos stočiai.
Gaisro gesinimui buvo skirtas šešios autocisternos ir autokopėčių automobilis.
Gaisras kilo betoniniame 120x40 metrų pastate. Jo gesinimui buvo įtrauktos dvi ugniagesių, panaudoti septyni švkštai.
Kaip Eltai sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) atstovė Edita Zdanevičienė, gaisras galėjo kilti lentpjūvės džiovykloje. 
Iš pradžių ugniages atvykus į įvykio vietą, lentpjūvė buvo smarkiai uždūminta, o gamybinės patalpose atvira liepsna degė mediena.
Anot E. Zdanevičienės, žmonės gaisro metu nenukentėjo.
„Vieną žmogų ugniagesiai išvedė iš antro aukšto patalpų. Tai asmuo, kuris ir pranešė apie gaisrą, dūmai vėrė kelią, jis buvo už save išeiti iš patalpų“, – pasakojo PAGD atstovė.
Po pietų, gaisras buvo toliau gesinamas.
„Gaisro lokalizacija nėra paskelbta, gaisro mastas yra didžiulis, toliau tęsiami gaisro gesinimo darbai“, – dėstė E. Zdanevičienė.
Anot jos, gaisras iki dabar gesinamas, mat ugniagesiams tenka gesinti didelius lentpjūvėje sudėtos, džiovintos medienos medžiagos.
„Tokio gaisro gesinimui reikia daugiau laiko, pastangų, dalį medienos užgesinus, ji išvežama į lauką. Darbai vyksta intensyviai. (...) Pirminiais duomenimis, dega gelžbetoninių konstrukcijų pastatas, kuris yra 2800 kvadratinių metrų ploto. Aišku, nėra taip, kad visas plotas apimtas liepsnų, bet gaisro mastas didžiulis“, – pasakojo E. Zdanevčienė.
Gaisras buvo lokalizuotas tik vakare - 19 val. 24 min. 
Nors ugnies plitimas buvo sutabdytas, atviros ugnies nebesimatė, bet baigaiamieji gaisro gesinimo darbai dar tęsėsi. Buvo perkraujami ir vandeniu perpilami degėsiai.
Pirmadinį vakare spėta, kad šie biagiamieji darbai gali trukti ir iki antradinio ryto.  
Taip ir nutiko. Gaisras buvo likviduotas antradienio rytą, po beveik parą trukusių darbų.
Kadangi ši medienos apdirbimo įmonė yra savo pačios mieste, panevėžiečiams kilo oro užterštumo grėsmė.
Per gyventojų perspėjimo sistemą žmonėms gyvenantiems trijų kilometrų spindulio nuo gaisro vietos buvo pasiųstos SMS žinutės su perspėjimais apie gresiantį oro užterštumą.
Kilus gaisrui lentpjūvėje Nacionalinės visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad gaisro dūmai gali būti pavojingi sveikatai ir vengti buvimo lauke.
Esant lauke ir matant tamsius dūmus, užuodžiant specifinį kvapą, rekomenduojama pasitraukti į priešvėjinę pusę. Arčiau gaisro gyvenantiems gyventojams patariama neiti į lauką, likus namuose – neatidarinėti orlaidžių, langų ir durų.
Jei namuose yra mechaninės vėdinimo sistemos, rekuperacija, rekomenduojame sistemas išjungti. Važiuojant pro gaisro vietą, rekomenduojama sandariai uždaryti automobilių langus. Pasijutus prastai, rekomenduojama kreiptis į mediciną.
Kaip pranešė Aplinkos apsaugos departamentas (AAD), pirmadienio ryte kilus gaisrui medžio apdirbimo bendrovės „Elitėja“ teritorijojeje lentpjūvėje, iškviesti Aplinkos apsaugos agentūros laboratorijos atstovai, kurie aplinkos ore atlieka lakiųjų organinių junginių matavimus ir nuotekų ėminius.
„Pagal pirminius oro taršos sklaidos modelius, didžiausio poveikio oro taršos zona siekia iki 0,4 km. Galima mažesnio poveikio oro taršos zona – iki 3 km nuo gaisravietės vakarų kryptimi“, – nurodoma AAD pranešime.
AAD šių metų vasario pabaigoje įmonės neplaninį patikrinimą, oro taršos viršijimų nenustatyta.
GaisrasPanevėžysugniagesiai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.