Ugniagesiai perspėja: kūrendami laužus per Jonines ir ieškodami paparčio žiedo – nepamirškime saugumo

Per ilgąjį Joninių savaitgalį daugelis gyventojų laiką leis sodybose, vyks prie vandens telkinių ar jūros. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento statistikos duomenimis, pernai per Jonines kilo 78 gaisrai, žūčių juose išvengta, buvo atliktas 71 gelbėjimo darbas, nuskendo vienas žmogus.

 Laužas.<br> PAGD nuotr.
 Laužas.<br> PAGD nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas

Jun 21, 2024, 5:06 PM, atnaujinta Jun 21, 2024, 5:07 PM

Kaip rodo penkerių metų statistika, per Jonines kilo 408 gaisrai, ugnis nusinešė vieno žmogaus gyvybę, buvo atlikti 569 gelbėjimo darbai, ištraukta 16 skenduolių. Todėl artėjant šiam šventiniam savaitgaliui ugniagesiai gelbėtojai prašo gyventojų pasirūpinti savo ir kitų saugumu, nes tai padės išvengti skaudžių nelaimių.

Viena iš Joninių šventinių tradicijų – laužų kūrenimas. Ugniagesiai gelbėtojai primena, kad reikia atsakingai pasirinkti laužui skirtą vietą. Įkurti jį galima ne arčiau kaip 30 metrų nuo pastatų, o nuo medžių laužas gali būti kuriamas ne arčiau kaip 5 metrų atstumu. Norėdami užtikrinti saugumą, šalia turėkite vandens, kad galėtumėte greitai plintančią ugnį laiku nuslopinti. Dera žinoti, kad pučiant stipriam vėjui, ugnis gali išplisti akimirksniu. Jokiu būdu negalima prie laužo palikti vaikų be priežiūros.

Taip pat reikėtų įsitikinti ar netoli nuo laužo nėra degių daiktų, šiukšlių konteinerių, automobilių. Baigus kūrenti, laužavietę būtina užpilti vandeniu ar apkasti žeme. Palikdami laužą, įsitikinkite, kad žarijos jame visiškai užgesusios.

Kepsnines, šašlykines, ugniakurus ar lauko židinius galima naudoti ne arčiau kaip 6 metrai nuo pastatų. Ypač pavojinga įkurti jas šalia tujų, kurios labai greitai užsidega, taip pat prie plastikinių tvorų ar lauko baldų. Niekada neleiskite jų įkurti vaikams. Atidžiai prižiūrėkite žaidžiančius vaikus ir naminius gyvūnus, kad šie neprisiartintų prie zonos, kurioje stovi kepsninė.

Šašlykines, kepsnines statykite tik ant tvirto pagrindo, kuo toliau nuo medžių ar krūmų ir nė minutei nepalikite jų be priežiūros.

Šventiniu metu daugelis linkę atsipalaiduoti ir dažnai nesaugiai elgiasi vandenyje. Vien šiais metais ugniagesių gelbėtojų statistikos duomenimis, vandens telkiniuose jau nuskendo 54 žmonės.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.