Penktadienio vakarą prie pat scenos pakirstas širdies smūgio pargriuvo čia šokęs pusamžis vyras.
Nors į ligoninę šis kojas šokių aikštelėje pamiklinti sumanęs vyras buvo atvežtas dar gyvas, jo gyvybė užgeso reanimacijos skyriaus palatoje.
Penktadienio vakarą į Respublikinę Šiaulių ligoninę atvyko ir pirmieji maistu apsinuodiję šio festivalio dalyviai.
Blogai pasijuto pavalgiusi žirnių
Spėjama, kad keliolika šiauliečių salmonelioze užsikrėtė paskanavę žirnių su spirgučiais.
Šiuo metu Respublikinės Šiaulių ligoninės Infekcinių ligų skyriuje gydomi trys tokio patiekalo ragavę ir paskui blogai pasijutę šiauliečiai. Dar trys, spėjama, salmonelioze susirgę žmonės į ligoninės priėmimo skyrių atvyko pirmadienį.
Spėjama, kad dar didesnis salmonelioze per festivalį užsikrėtusių šiauliečių būrys gydosi namuose.
Ligoninės palatoje besigydanti šiaulietė 28 metų Jolanta sakė, kad su drauge į festivalį „Ant rubežiaus“ susiruošė penktadienio vakarą. Čia moterys nusipirko žirnių sus spirgučiais.
„Man skrandį ėmė skaudėti tą patį vakarą, vos sugrįžus namo. Kai sveikata dar labiau pablogėjo, aš nusprendžiau vykti į ligoninę. Mano draugė taip pat sunegalavo, tačiau ji gydosi namuose“, – portalui lrytas.lt sakė jau trečią dieną Infekcinių ligų skyriuje besigydanti Jolanta.
Per tą laiką moteriai jau sulašinta vienuolika lašelinių. Gydymas truks apie savaitę.
Žirnių pirko toje pačioje vietoje
Kitoje šio skyriaus palatoje gydomas 25 metų Marius sakė į žirnius su spirgučiais dar ilgai negalėsiąs pažvelgti. Penktadienį vakare jų pavalgęs šiaulietis į ligoninės priėmimo skyrių buvo atvežtas ankstų šeštadienio rytą.
„Visi pacientai skundėsi, kad blogai pasijuto po to, kai per festivalį suvalgė žirnių su spirgučiais. Spirgučiais pagardintais žirniais buvo prekiaujama keliose vietose.
Tačiau visi nukentėjusieji nurodė žirnių pirkę toje pačioje vietoje“, – portalui lrytas.lt sakė Respublikinės Šiaulių ligoninės Infekcinių ligų skyriaus gydytojas infektologas Algimantas Baublys.
Kaip salmonelės pateko į maistą?
Pasak gydytojo, salmonelių gali likti ne tik blogai termiškai apdorotoje vištienoje, bet ir žuvies produktuose bei skerdienoje. Kad salmonelių galėjo likti virtuose žirniuose ar spirgučiuose, mažai tikėtina. Spėjama, kad šis maistas salmonelėmis buvo apkrėstas netinkamai jį laikant ar transportuojant.
„Salmoneliozės inkubacinis periodas – nuo kelių valandų iki kelių parų. Šia liga susirgę žmonės viduriuoja, vemia. Juos kamuoja pilvo skausmai, silpnumas, troškulys. Visi trys į mūsų skyrių paguldyti žmonės buvo sunkiai susirgę.
Tokio didelio pacientų būrio po mieste vykusios šventės anksčiau mes dar nebuvome sulaukę“, – sakė Respublikinės Šiaulių ligoninės Infekcinių ligų skyriaus gydytojas.
Kaip salmonelės galėjo patekti į maistą, kuriuo apsinuodijo jį valgę šiauliečiai, mėgina nustatyti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai.