Šeimą pražudė ugnis, bet kalčiausias – alkoholis

Kodėl užsiliepsnojus medinio namo koridoriui motina negelbėjo savo trijų vaikų ir visi žuvo dūmuose? Šis klausimas neduoda ramybės Alytaus rajono Mančiūnų kaimo, kuriame įvykusi tragedija sukrėtė visą Lietuvą, gyventojams.

Šiame name Alytaus rajono Mančiūnų kaime ugnis ne tik pasiglemžė keturių žmonių gyvybę, bet ir užminė mįslių.<br>N.Povilaičio nuotr.
Šiame name Alytaus rajono Mančiūnų kaime ugnis ne tik pasiglemžė keturių žmonių gyvybę, bet ir užminė mįslių.<br>N.Povilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis („Lietuvos rytas“)

Apr 7, 2015, 7:18 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 10:37 AM

Kaip galėjo kilus gaisrui dūmais mirtinai apsinuodyti 27 metų moteris ir trys jos mažamečiai – 4, 8 ir 9 metų – vaikai?

Kodėl užsidegus namo koridoriui, o vėliau verandai motina su mažyliais nepasinaudojo galimybe išeiti pro kitame namo gale esančias duris?

Gaisras nekilo akimirksniu. Situacija nevaldoma tapo tik po kurio laiko, kai užsiliepsnojo namo prieangyje laikytos padangos.

Galų gale nėra požymių, rodančių, kad tragiškai žuvę keturi vienos šeimos nariai būtų bandę gelbėtis.

Baisios nelaimės sukrėstame kaime netyla kalbos, kad tragedijos metu motina girta miegojo, vaikai ją bandė žadinti, tačiau neįstengė to padaryti ir žuvo kartu.

Laukiant teismo ekspertų išvadų atsargiai svarstoma versija, kad išvykus vaikų tėvui namas su jame buvusiais žmonėmis galėjo būti padegtas tyčia. Tačiau tai patvirtinti galinčių įkalčių kol kas nėra.

Viduje – kraupūs radiniai

Praėjusio penktadienio vakarą Alytaus rajono Miroslavo seniūnijoje, Mančiūnų kaime, įvykusi tragedija užminė ne vieną mįslę.

Kas nulėmė baisią trijų vaikų ir jų motinos žūtį, aiškinasi policijos pareigūnai, ugniagesiai ir žuvusiųjų palaikus tiriantys teismo medicinos ekspertai.

Pranešimą, kad Mančiūnų kaime liepsnoja skurdžiai gyvenančios šeimos namas, ugniagesiai gavo apie 18 val. 17 min. Gelbėtojai atvyko greitai, tačiau namo prieangis jau degė atvira liepsna.

Pučiant stipriam vėjui ugnis vis labiau įsisiautėjo.

Ugniagesiams prireikė laiko, kol sutramdžius liepsnas su specialiais kvėpavimo aparatais pavyko patekti į namo vidų.

Ten jų laukė kraupus radinys – viename kambaryje aptikti 27 metų motinos ir 4 bei 9 metų dukrelių kūnai. Kitame kambaryje lovoje gulėjo 8 metų berniukas.

Medikai ilgiau nei pusvalandį bandė gaivinti motiną ir jos vaikus, tačiau pastangos buvo bevaisės.

Pirminė versija – keturi vienos šeimos nariai mirtinai apsinuodijo dūmais.

Grįžęs nerado namų ir šeimos

Prieš įvykstant tragedijai trijų vaikų tėvas 30 metų Raimundas Radvilavičius buvo trumpam išvykęs.

Namo jis parskubėjo išgirdęs žinią apie įvykusią nelaimę.

Kai išvydo, kas nutiko, vyrą ištiko šokas. Jis neteko visos savo šeimos – trijų vaikų ir jų motinos, taip pat savo gyvenimo draugės Albinos Dmitrevič.

„Raimundas vaikučius labai mylėjo. Tą dieną išsiruošęs į Alytų jis sakė Velykų proga dovanėlių nupirksiąs. Išvažiavo, o grįžęs visus žuvusius rado“, – ašarodama „Lietuvos rytui“ pasakojo baisios netekties prislėgto vyro motina Janina Radvilavičienė.

Moteris gyvena netoli namo, kuriame žuvo trys jos anūkai. Ji viena pirmųjų pastebėjo rūkstančius dūmus, degančią verandą ir namo sienas laižančius ugnies liežuvius.

Kaimynams iškvietus gelbėtojus ir medikus, ji kartu su kitais kaimo gyventojais pasileido liepsnojančio namo link. Padėti name buvusiems jau buvo per vėlu. Užsiliepsnojus verandai namas buvo prisipildęs dūmų.

„Atplėšiau šonines namo duris, bandžiau patekti į vidų. Ten buvo labai daug dūmų. Pamaniau, gal pažeme įstengsiu nušliaužti, juk viduje galėjo būti žmonių, bet dūmų jau buvo per daug.

Pats galėjau netekti sąmonės ir uždusti“, – pasakojo vienas pirmųjų į nelaimės vietą atskubėjęs to paties kaimo gyventojas.

Gaisrą sukėlė pirmokas?

J.Radvilavičienė iki šiol neranda atsakymo į esminį klausimą – kodėl kilo gaisras? Krosnis nesikūreno, o elektros instaliacijos gedimo versiją netrukus atmetė ugniagesiai. Teigiama, kad elektros įranga buvo tvarkinga.

Moteris mano, kad nelaimę galėjo sukelti jos anūkas. Su dviem sesutėmis augęs berniukas buvo ypač aktyvus, prikrėsdavo eibių. Tai vėliau patvirtino vietos seniūnijos darbuotojai.

„Gali būti, kad koridoriuje jis ko nors ieškojo – pasišvietė degtukais arba žiebtuvėliu ir netyčia ką nors padegė.

Vaikas tikriausiai labai išsigando ir puolė slėptis savo lovoje, galvą užsiklojo antklode. Taip gulintį jį ir rado gelbėtojai“, – sakė šoko ištikta žuvusių vaikų močiutė.

Tokių tragiškų gaisro pasekmių gal ir nebūtų buvę, jei ne viena, kaip vėliau paaiškėjo, lemtingos įtakos turėjusi aplinkybė.

Vaikų tėvas ir A.Dmitrevič gyvenimo draugas R.Radvilavičius verandoje buvo sukrovęs automobilio padangas. Jas vyras ketino parduoti, bet nenorėjo laikyti lauke – bijojo, kad pavogs po kaimus besišlaistantys ilgapirščiai.

Užsidegus padangoms nuo vėjo gūsių namo vidus bemat prisipildė dūmų.

„Kai vaikus gelbėtojai išnešė į lauką, jų veidukai nuo šių dūmų buvo juodi“, – pasakojo tragedijos sukrėsto kaimo gyventojai.

Negailėjo karčių žodžių

Klausimas, neduodantis ramybės žuvusiųjų artimiesiems, – kodėl kartu su trimis vaikais namuose buvusi A.Dmitrevič kilus gaisrui liko gulėti lovoje ir nebandė gelbėtis?

Juk užsidegus koridoriui, o nuo jo priemenei buvo galima išeiti pro kitoje namo pusėje esančias duris. O moteris gulėjo lovoje kartu su 9 ir 4 metų dukrelėmis.

„Lietuvos ryto“ žurnalistui lankantis tragedijos vietoje žuvusių vaikų močiutė J.Radvilavičienė pasidalijo kraupiais įtarimais.

„Aš manau, kad ji buvo girta – žiūrėdama televizorių gėrė alų ir užmigo, kartu su ja užsnūdo ir abi mergaitės. Štai jums ir atsakymas, kodėl ji savo vaikučių, mano mylimų anūkėlių, neišgelbėjo. Dėl visko kaltas jos potraukis į alkoholį“, – ašarodama piktinosi J.Radvilavičienė.

Moteris pati parodė šalia lovos numestą pusiau nugertą litro talpos stipraus – 7,5 laipsnio – alaus butelį. Šalia voliojosi dar du tokie patys ištuštinti plastikiniai alaus buteliai.

Kaime kalbama, kad tragiškai pasibaigusių įvykių eiga galėjo būti dar dramatiškesnė – esą kilus gaisrui abi mergaitės puolė žadinti įmigusios mamos, tačiau to padaryti neįstengė ir kartu su ja žuvo.

Ar moteris tragedijos metu buvo girta, atsakys jos palaikus ištyrę teismo medicinos ekspertai.

Jeigu kraupūs spėliojimai pasitvirtintų, taptų aišku, kodėl motina su vaikais neįstengė išeiti iš užliepsnojusio namo.

Žlugdė potraukis prie svaigalų

Žuvusios moters potraukis prie alkoholio jau kuris laikas buvo vieša paslaptis. Dėl to ji nesugebėjo surasti darbo, o jį radus dirbti buvo per sunku.

„Ši šeima buvo stebima, ją lankė socialiniai darbuotojai, tačiau ji nebuvo priskirta socialinės rizikos grupei. Problema buvo moters polinkis girtauti ir socialinių įgūdžių stoka“, – pripažino Miroslavo seniūnas Vytautas Sinkevičius.

Priekaištų žuvusių vaikų tėvui R.Radvilavičiui seniūnas neturėjo. Anaiptol, tikino, kad jaunas vyras kaip įmanydamas kabinosi į gyvenimą, mylėjo vaikus ir visiškai nevartojo alkoholio.

Mančiūnų kaimo gyventojai prasitarė – tylus ir ramus trijų vaikų tėvas taikstėsi su gyvenimo draugės paklydimais. Prieš kurį laiką moteris buvo palikusi šeimą, namo grįžo tik po mėnesio.

Nuolatinio darbo neturintis trijų vaikų tėvas baiminosi būti vėl paliktas, tad vengė gyvenimo draugei pasakyti griežtesnį žodį.

„Velionė, kaip ir jos sugyventinis, buvo registruota Darbo biržoje, gaudavo socialinę pašalpą. Vienu metu pašalpos mokėjimas buvo nutrauktas, nes ji nesilankė Darbo biržoje“, – sakė seniūnas.

Praėjusiais metais Miroslavo seniūnijos darbuotojai vargingai besiverčiančiai jaunai šeimai ištiesė pagalbos ranką.

Trijų vaikų motina keturiems mėnesiams buvo priimta dirbti viešųjų darbų, bet šis iššūkis jai buvo per sunkus.

Antrą dieną moteris viską metė ir darbe daugiau nesirodė.

„Su vaikučiais taip pat būta problemų, jiems trūko dėmesio ir priežiūros. Nors tėvas vaikus labai mylėjo, kiek galėdamas stengėsi jais rūpintis, vieno žmogaus pastangų, kai nėra antrosios pusės paramos, neužtenka“, – kalbėjo Miroslavo seniūnas V.Sinkevičius.

Gyvenimo draugės ir trijų vaikų netekęs R.Radvilavičius kalbėti apie baisią nelaimę neturėjo jėgų.

„Atleiskite, žodžiai stringa gerklėje“, – teištarė netekties prislėgtas vyras.

Gaisruose – kraupios vaikų žūtys

* 2015 metų kovą Rokiškyje naujo šaldytuvo aplaistymas virto tragedija. Neblaivūs sutuoktiniai nepastebėjo dujų nuotėkio, o dėl jo kilusiame gaisre žuvo dvi mergaitės. 32-ejų Andriui P. virtuvėje uždegus degtuką, bute nugriaudėjo sprogimas ir plykstelėjo liepsnos. Ugnis per kelias sekundes apėmė virtuvę, koridorių ir kambarį, kuriame miegojo 41-erių Gitanos T. 10-metė duktė su bendraamže drauge. Jos užduso.

* 2007 metų balandį namai virto pragaru trims vaikams Jonavos rajono Petrašiūnų kaime. Nelaimė įvyko, kai namo šeimininkė 32 metų I.Sipavičiūtė namuose be priežiūros paliko keturis vaikus ir išėjo linksmintis pas kaimynus. Mažamečiai vakarojo prie žvakės, nes name elektra buvo išjungta dėl skolų. Kilus gaisrui šešiametis Tomas išbėgo ieškoti motinos. Kol I.Sipavičiūtė kartu su sugyventiniu ir jauniausios dukters tėvu S.Bražinsku parlėkė namo, ugnis jau buvo įsiplieskusi. Per keturias valandas gaisras buvo užgesintas. Tarp nuodėgulių aptikti apdegę penkiamečio Luko, trimečio Gyčio ir dvimetės Ievos kūnai.

* 2007 metų sausio 24-ąją Prienų rajono Būdos kaime užsidegusiame name žuvo mėnesio kūdikis ir pusantrų metų jo brolis. Namuose su jauniausiais sūnaus vaikais Vaidu ir Gražvydu buvusi O.Matulevičienė tvarte šėrė gyvulius, kai išėjusi į kiemą pamatė iš kamino besiveržiančius juodus dūmus. Atvykę ugniagesiai numalšino liepsnas, o netrukus namo viduje rado žuvusius brolius. Manoma, kad gaisras kilo nuo elektros instaliacijos gedimo arba dėl neatsargaus vyresnio berniuko elgesio su ugnimi.

* 2006 metų vasario mėnesį Būdelės kaime (Kazlų Rūdos savivaldybė) kilęs gaisras nusinešė dviejų vaikų gyvybę. 34 metų D.Stasiukynas su penkerių metų sūnumi ir trejų metų dukterimi miegojo, kai įsisiautėjo liepsna. Išdaužęs lango stiklą vyras šoko į lauką. Po akimirkos atsikvošėjęs tėvas prisiminė vaikus ir puolė jų gelbėti, bet liepsnos visiškai užkirto kelią į vidų.

* 2005 metų kovą per gaisrą Degučiuose (Zarasų r.) užduso užrakinti ir be suaugusiųjų priežiūros palikti 5 metų Tadas ir dvi jo seserys – 4 metų Dovilė ir 3 metų Modesta. Tuo metu, kai įvyko kraupi nelaimė, vaikų motina 30-metė Ž.Bulatova buvo nuėjusi iki Degučių mokyklos pasitikti po pamokų grįžtančio pirmaklasio Roberto. Labiausiai tikėtina, kad namas užsiliepsnojo ir sudegė nuo krosnies, turėjusios šildyti vaikus.

* 2004 metų gegužę nuošalioje Užkryžių kaimo (Elektrėnų savivaldybė) sodyboje ugnis užklupo keturis miegančius vaikus. Juos sugyventiniai 38 metų J.Uscila ir 32 metų R.Vinikaitė paliko vienus ir išvažiavo girtauti į netoliese esantį Prūdžionių kaimą. Aštuonmetei Jurgitai, šešiametei Ritai, keturmetei Vilijai ir metais jaunesniam Jonui iš liepsnų apsiausties išsivaduoti nepavyko. Vyriausioji Jurgita surasta sukniubusi prie durų. Kiti trys mažesni vaikai mėgino slėptis drabužių spintoje. Manoma, kad gaisras kilo nuo šaldytuvo, nes elektros laidas prie relės rastas nudegęs.

Baisi nelaimė sutelkė

* Šeimos netekusiam R.Radvilavičiui pagalbos ranką ištiesė vietos bendruomenė. Vakar, antrąją Velykų dieną, Miroslavo bažnyčioje per mišias klebonas Miroslavas Dovda pasiūlė surinktus pinigus atiduoti žuvusių vaikų tėvui.

* „Tai baisi tragedija, kuri sukrėtė visus. Tikintieji pritarė siūlymui surinktus 432 eurus perduoti šeimos netekusiam vyrui“, – sakė kunigas M.Dovda.

* Su R.Radvilavičiumi ir artimaisiais susitikęs Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas pažadėjo suteikti visapusišką pagalbą rengiant atsisveikinimą su žuvusiaisiais ir jų laidotuves: „Simboliškai prisidėjau tiek aš, tiek mano pavaduotojas ir vietos seniūnas. Prašysime verslininkų, kad kai kurias paslaugas suteiktų nemokamai arba už simbolinį užmokestį.“

* Velionių artimiesiems bus išmokėta ir valstybės skiriama laidojimo pašalpa.

* Pasak mero A.Vrubliausko, taip pat bus ieškoma galimybių išimties tvarka skirti papildomą paramą savivaldybės lėšomis. Laidojimo paslaugas teikiančios įmonės skaičiavimu, keturių žmonių paruošimas laidoti gali kainuoti apie 2,3 tūkst. eurų.

* Du žuvę vaikai mokėsi Miroslavo gimnazijoje – lankė pirmą ir antrą klases. Gimnazijos bendruomenė, seniūno V.Sinkevičiaus žiniomis, planuoja finansiškai paremti mokinių tėvą.

* Trijų žuvusių vaikų ir motinos kūnus šiandien ketinama perduoti tirti teismo medicinos ekspertams. Tą pačią dieną velionius planuojama pašarvoti Alytuje.

* Amžino poilsio motina ir trys jos vaikai atguls Varėnos rajone, Žilinų kaimo kapinėse.

Socialinė atskirtis, kuri Vyriausybės nacionalinio saugumo būklės ataskaitoje įvardyta tarp vidaus pavojų ir grėsmių, po truputį mažėja. Bet ekspertai teigia, kad tempai galėtų būti greitesni.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto Šiaurės Europos studijų centro vadovas Liutauras Gudžinskas teigė, kad situacija yra kontroliuojama, o pablogėtų tik smarkiai išaugus nedarbui, ypač tarp jaunimo.

Politologas pažymėjo, kad Lietuvai tapus Europos Sąjungos nare skurdo ir socialinės atskirties rizikos laipsnis krito, bet dėl krizės 2009 metais rodikliai vėl pablogėjo: „2005–2013 metais žmonių, esančių rizikos zonoje, sumažėjo nuo 41 iki 31 procento.

Vis dėlto tai prastesnis rodiklis nei ES vidurkis – 24,5 proc. – ir dalies mūsų kaimynių.

Pavyzdžiui, Estijoje žmonių, patiriančių skurdo ar socialinės atskirties grėsmę, 2013 metais buvo 23,5 proc., Lenkijoje – 25,8 procento.

Geriausia padėtis Lietuvoje šiuo atžvilgiu buvo 2008 metais. Vėliau socialinė atskirtis smarkiai išaugo, o pastaruoju metu pamažu sumažėjo.“ (BNS, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.