Neįprasta R. Voinickio savižudybė nepaslėpė aferos pėdsakų

Abejonių neliko – baltarusių visuomenininkas Romanas Voinickis nusižudė, kai pradėjo aiškėti jo finansinės aferos Pranciškaus Skorinos vidurinėje mokykloje Vilniuje, rašo „Lietuvos rytas“.

Kai pernai Vilniuje buvo rastas R.Voinickio kūnas, dėl jo mirties kilo įvairiausių versijų.<br>Montažas
Kai pernai Vilniuje buvo rastas R.Voinickio kūnas, dėl jo mirties kilo įvairiausių versijų.<br>Montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

2014-07-31 07:49, atnaujinta 2018-02-11 15:15

Vilniaus apygardos prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl R.Voinickio mirties, tačiau į teisiamųjų suolą sės jo bendrininkė – Vilniaus savivaldybės biudžetinės įmonės „Biudžetinių įmonių buhalterinė apskaita“ buhalterė. Turto iššvaistymu įtariamos moters byla jau perduota teismui.

Kai pernai kovo 6 dieną Kapsų gatvės namo rūsyje Vilniuje buvo rastas 52 metų R.Voinickio kūnas, dėl jo mirties kilo įvairiausių versijų.

Vyriškio rankos ir kojos buvo surištos, burna užklijuota lipniąja juosta, tad iškart pasklido gandai, esą vilnietis prieš mirtį buvo žiauriai kankinamas ir nužudytas.

Gandus kurstė ir tai, kad, likus maždaug mėnesiui iki jo mirties, R.Voinickis pradėjo skųstis sulaukęs grasinimų, esą kažkoks Čikagoje gyvenantis asmuo jam skambina ir terorizuoja, grasina, kad ir jam bus tas pat, kaip kitiems.

Dėl šių skambučių R.Voinickis ne tik guodėsi artimiesiems, bendradarbiams, bet ir pats skambindavo asmenims, su kuriais beveik nebendraudavo.

Ant R.Voinickio kūno nebuvo matyti jokių smurto pėdsakų, tik nudegimų nuo elektros žymės – jos atsirado tada, kai vyras, pats viela apsivyniojęs sau kojas, vielos galus sukišo į rūsyje esantį elektros lizdą.

Netrukus įtarimai dėl savižudybės pasitvirtino. Buvo nustatyta parduotuvė, kurioje R.Voinickis pirko lipniąją juostą, taip pat paaiškėjo, kad prieš mirtį jis pasirūpino savo artimaisiais – surašė testamentą, metus į priekį sumokėjo komunalinius mokesčius.

Kadangi mirusiojo telefonas nedingo, buvo patikrinti įeinantys ir išeinantys skambučiai. Jie atskleidė, kad grasintojo taip pat nebūta, jį R.Voinickis išsigalvojo, greičiausiai taip bandydamas nukreipti dėmesį nuo savo keistos mirties.

Pradėjus tikrinti R.Voinickio veiklą P.Skorinos vidurinėje mokykloje paaiškėjo, kad vyras turėjo nemalonumų dėl mokyklai skiriamų lėšų – trūko ne tik ES fondų skirtų pinigų, bet ir lėšų, kurias mokykla gaudavo iš savivaldybės.

„Paaiškėjo, kad šiai mokyklai „Biudžetinių įstaigų buhalterinė apskaita“ skirdavo gerokai daugiau nei kitoms Vilniaus švietimo įstaigoms. Kai R.Voinickis suprato, kad tai sužinojo ir kiti, jis nusprendė nusižudyti“, – „Lietuvos rytui“ sakė ikiteisminį tyrimą atlikęs prokuroras Rolandas Imbrasas.

Paaiškėjo, kad direktoriaus pavaduotoju ūkio reikalams dirbęs R.Voinickis iš mokyklai skirtų pinigų papildydavo ir savo sąskaitą, – atliekant ūkio darbus oficialiai deklaruodavo, jog jų buvo atlikta didesnės vertės nei iš tikrųjų.

Taip pat buvo sumokama už darbus, nors jie nebuvo atlikti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.