Teismas atmetė Valstybinės darbo inspekcijos kaltinimus „Freor LT“ vadovui: laiko juos nepagrįstais ir neteisėtais

2024 m. spalio 22 d. 16:59
„Freor LT“ įmonės vadovas Rytis Bernatonis šį pirmadienį išgirdo Vilniaus miesto apylinkės teismo verdiktą dėl įmonėje įdarbinto karo pabėgėlio iš Ukrainos. Teismas nusprendė, kad bendrovės vadovas dar šių metų vasarą buvo neteisėtai ir nepagrįstai nubaustas Lietuvos Respublikos valstybinės darbo inspekcijos pagal Administracinių nusižengimų kodeksą panaikinant visus kaltinimus.
Daugiau nuotraukų (1)
Praėjus beveik trims mėnesiams nuo Valstybinės darbo inspekcijos verdikto ir nubaudus „Freor LT“ įmonės vadovą pagal Administracinių nusižengimų kodeksą, Vilniaus teismas išnagrinėjęs nutarimo skundą nusprendė, kad kaltinimai – nepagrįsti. Kaip teigia R. Bernatonis, tai svarbus laimėjimas, rodantis, kad atitinkamos institucijos iki galo neatsižvelgia į padarytų nusižengimų mastą kartu skiriant neproporcingas bausmes.
„Vilniaus apylinkės teismo verdiktas – reikšmingas įrodymas, kad LR valstybinė darbo inspekcija nepasvėrė svarbių argumentų, nubausdama už įvykdytus netyčinius nusižengimus. Ne tik kasdieniniame gyvenime, bet ir versle pasitaiko nesusipratimų, už kuriuos nederėtų bausti neproporcingomis sankcijomis. Apmaudu, kad į tai iš pradžių nė nebuvo atsižvelgta, o galiausiai atitinkamos institucijos taip pat ėmė kratytis atsakomybės už pačių nepatikrintus duomenis“, – priduria R. Bernatonis.
Liepos 23 d. vienintelė komercinės šaldymo įrangos gamintoja Baltijos šalyse „Freor LT“ ir jos vadovas R. Bernatonis buvo nubausti LR valstybinės darbo inspekcijos dėl neva vykdomo nelegalaus darbo.
Šis institucijos faktas konstatuotas, kuomet buvo nustatyta, jog įmonėje dirbusio karo pabėgėlio iš Ukrainos B. P. leidimas gyventi Lietuvoje baigėsi jam dar einant pareigas „Freor LT“ bendrovėje, kurioje jis nelegaliai pradirbo 9 mėnesius. Atitinkamai LR valstybinė darbo inspekcija „Freor LT“ įmonę įpareigojo sumokėti 868 eurų, o bendrovės vadovą – 1 000 eurų baudas.
„Dėl paprasto žmogiškojo faktoriaus į įmonės sistemą įsivėlė klaida, dėl neteisingai įrašyto skaičius. Vietoje 2023 m. buvo įrašyti 2024 m., tad atitinkamai dėl šio nesusipratimo naudojama sistema mūsų neinformavo praėjusių metų kovą, kad pas mus dirbusio ukrainiečio leidimas gyventi šalyje – pasibaigęs. Bet atitinkamai to nepamatė ir valstybės institucijos, kurioms už asmenį kas mėnesį buvo mokami visi privalomieji mokesčiai ir pateikiama informacija apie šį ukrainietį. Tačiau nepaisant to, Valstybinė darbo inspekcija neatsižvelgė į šias svarbias aplinkybes ir mane bei įmonę nubaudė už grubius pažeidimus, traktuojant tai, kaip nelegalų darbą“, – sako „Freor LT“ įmonės direktorius R. Bernatonis.
Valstybinė darbo inspekcija neatsižvelgė į svarias aplinkybes
Taip pat įmonės ir jos vadovo interesus ginanti advokatė Jurgita Karvelė teigia, kad Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimas – rezultatas, parodantis, jog šalies teisinėje praktikoje tokius atvejus būtina vertinti ypač atidžiai, atsižvelgiant į visas aplinkybes.
Anot teisininkės, nelegalaus darbo sąvoka turi būti patikslinta, numatant atitinkamas pasekmes už skirtingo lygio pažeidimus. J. Karvelė įžvelgia, kad „Freor LT“ situacija tapo pavyzdžiu, kaip atitinkamos Lietuvos institucijos taiko vienodas bausmes tiek už techninę klaidą, tiek asmens darbą neturint darbo sutarties, tiek už atlygio mokėjimą „vokelyje“, tad jos manymu visa tai gali atnešti ir neigiamų padarinių šalies verslo sektoriui.
„Šiandien turime rezultatą, kurio taip atkakliai siekėme. Šis teismo priimtas nutarimas turėtų paskatinti atitinkamas institucijas suklusti ir atsižvelgti į visas svarbias aplinkybes. „Freor LT“ pavyzdys puikiai patvirtina, kad LR valstybinės darbo inspekcijos bausmė bendrovės vadovui buvo skirta neatlikus pakankamo aplinkybių įvertinimo.
Galima tik spėlioti, kiek į tokias teisines pinkles patekusių verslų šalyje gali imti netgi nustoti vykdyti savo veiklą dėl panašių netyčinių klaidų, kurios nebuvo tinkamai įvertintos. Džiugu, kad teismų praktikos pagalba yra kuriami teisingi precedentai, taip sudarant prielaidas pašalinti situacijas, kurių metu nelegalaus darbo atvejai, nepriklausomai nuo jų masto, būna vertinami vienodai“, – sako bendrovės interesus atstovaujanti advokatų kontoros „Sorainen“ teisininkė J. Karvelė.
„Freor LT“ – Lietuvos įmonė, gaminanti pramoninę šaldymo įrangą jau 23 metus. Joje dirba 430 žmonių, iš kurių daugiau nei 30 – užsienio piliečiai. Per visus gyvavimo metus įmonė nebuvo padariusi nei vieno nusižengimo ir tik pirmą kartą šiais metais pateko į LR valstybines darbo inspekcijos akiratį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.