Kristijono Bartoševičiaus byla dėl seksualinių nusikaltimų prieš vaikus: paaiškėjo bendra ieškinių suma

2024 m. spalio 22 d. 17:27
36 metų Kristijono Bartoševičiaus byloje dėl seksualinių nusikaltimų prieš 4 nepilnamečius apklausus visus jos dalyvius ir pagarsinus bylos medžiagą buvo ketinama pereiti prie baigiamųjų kalbų, tačiau spalio 10 dieną, baigiantis posėdžiui buvusio Seimo nario advokatas Olegas Šibkovas pateikė Panevėžio apygardos teismui prašymą dėl papildomo įrodymų ištyrimo.
Daugiau nuotraukų (6)
Portalui Lrytas taip pat pavyko sužinoti, kokia bendra pateiktų ieškinių K. Bartoševičiui suma dėl neturtinės žalos atlyginimo.
Pasak šio teismo pirmininko padėjėjos ryšiams su žiniasklaida ir visuomene Jolitos Gudelienės, advokato prašymas dėl papildomų apklausų turėjo būti svarstomas spalio 16 dieną, tačiau susirgus vienam teisėjų kolegijos narių, posėdis buvo nukeltas lapkričio 13 dienai.
O. Šibkovas patvirtino portalui Lrytas, jog prašoma apklausti nukentėjusiųjų psichologines-psichiatrines ekspertizes atlikusį specialistą ir dar 4–5 privačius asmenis.
Pasak advokato, ekspertas teisme apklaustas nebuvo.
Portalo žiniomis, kiti žmonės, kuriuos prašoma apklausti, yra iš nukentėjusiais pripažintų paauglių aplinkos.
Lapkričio 13-ąją bus nuspręsta, ar tenkinti K. Bartoševičiaus gynėjo prašymą dėl papildomų apklausų. O. Šibkovas antradienį minėjo portalui Lrytas, jog tądien gynyba turės daugiau prašymų.
Jei prašymai bus patenkinti, procesas užtruktų, į posėdžius kviečiant naujus liudytojus.
Ieškinius dėl neturtinės žalos atlyginimo K. Bartoševičiui yra pateikę 3 iš 4 nukentėjusiųjų.
Pasak portalo šaltinių, bendra jų suma sudaro apie 50 tūkst. eurų.
K. Bartoševičiui yra pareikšti kaltinimai dėl seksualinio pobūdžio nusikaltimų prieš 4 nepilnamečius: vieno paauglio prievartavimu ir trijų jaunesnių nei 16 metų vaikų tvirkinimu.
Peržiūrėti apklausų įrašai
Nagrinėjant bylą teisme, buvo apklausti ne tik visi pilnamečiai liudytojai, kaltinamasis, bet ir peržiūrėti nukentėjusiųjų ir nepilnamečių liudytojų apklausų vaizdo įrašai, padaryti atliekant ikiteisminį tyrimą.
Siekiant išvengti moralinio traumavimo, vaikai proceso metu apklausiami nebuvo – remtasi jų parodymais, duotais ikiteisminio tyrimo metu.
Dalį liudytojų sudarė vaikų stovykloje, kurioje, prokuratūros duomenimis, ir buvo įvykdyti nusikaltimai, dirbę žmonės.
Savo kaltę anksčiau neigęs buvęs parlamentaras tokios pat pozicijos laikėsi ir teismo proceso metu.
Portalo šaltinių teigimu, nukentėjusieji ikiteisminio tyrimo metu davė nuoseklius parodymus.
Inkriminuojama 10 nusikaltimų
K. Bartoševičiui yra inkriminuojama net 10 nusikalstamų veikų epizodų, tarp jų – ir sveikatos sutrikdymai, susiję su dvasiniais išgyvenimais.
„Kaltinamasis sudarė pakankamai įžūlaus žmogaus įspūdį – matyt, įdirbis ir buvusi rolė televizijoje padarė savo. Jis pateikia save kaip žmogų, kuris nusikaltimo nepadarė – atitinkamą jo atsakymų vertinimą pateiksiu ir aš, kaip nukentėjusiųjų atstovė“, – anksčiau po K. Bartoševičiaus apklausos portalui lrytas.lt pasakojo dviejų nukentėjusių vaikų advokatė Ingrida Botyrienė.
K. Bartoševičius nuosprendžio laukia, būdamas laisvėje, paskyrus švelnesnes kardomąsias priemones nei suėmimas – dokumentų poėmį ir rašytinį pasižadėjimą neišvykti. Tiesa, prieš Seimo rinkimus nuspręsta jam laikinai išduoti asmens tapatybės kortelę, kad jis galėtų balsuoti.
Gresia kalėjimas
Į gėdos purvą įklimpusiam buvusiam parlamentarui gresia laisvės atėmimas nuo 3 iki 13 metų.
Seimo nario mandato K. Bartoševičius atsisakė 2023 metų sausio 20-osios vakarą – tą pačią dieną, kai įvyko generalinės prokurorės Nidos Grunskienės ir Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen susitikimas.
Politikas tvirtino, kad tai nebuvo staiga gimęs apsisprendimas, bet keisti datų sutapimai sukėlė abejonių, jog informacija apie ketinimus jam reikšti įtarimus buvo nutenkinta.
Tačiau aplinkybių dėl galimo nutekinimo nusprendė nenarplioti ir Seimas, ir prokuratūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.