Dėl Vilniuje ieškomo 15-mečio – rimtas įspėjimas: „Facebook“ plinta įžūlus melas

2024 m. spalio 7 d. 11:44
Lrytas.lt
Vilniuje jau visą savaitę nepavykstant rasti dingusio 15-mečio, socialiniame tinkle „Facebook“ pradėtos platinti melagienos, kad savaitgalį surastas jo kūnas, sulaikytas įtariamasis. Melagiena platinama ją apipavidalinus taip, kad atrodytų, jog tai yra oficialios vaikino paieškai sukurtos „Facebook“ grupės pranešimas.
Daugiau nuotraukų (1)
„Mato Kalinausko paieška baigėsi tragiškai – vaikinas rastas negyvas. Daugiau apie šį įvykį rasite nuorodoje komentaruose“, – rašoma melagingame įraše, kuris platinamas „Facebook“.
Ten pat pateikta sukčių sukurta nuoroda, kuri atrodo panaši į vieno lietuviško portalo adresą, tačiau įsižiūrėjus matosi, jog ji veda neaišku kur.
Melagiena sukurpta taip, kad atrodytų, jog tai yra oficialios dingusio nepilnamečio paieškos grupės „Facebook“ pranešimas – tie patys logotipai, toks pats apipavidalinimas.
Lrytas.lt primena, kad „Facebook“ grupė „Mato paieška“ yra sukurta vietoje kito Vilniuje dingusio 15-mečio, kuris vėliau buvo rastas negyvas, grupės. Oficialioje dabartinės paieškos grupėje vis dar likę ankstėsnės 15-mečio paieškos pranešimai. Tuo tarpu melagienas platinančioje „Facebook“ grupėje yra vos keli pranešimai skirtingomis temomis ir netikra naujiena apie rastą kūną.
Iš tiesų, dingusio nepilnamečio paieška vyksta jau visą savaitę, ji intensyviai vyko ir savaitgalį, tačiau 15-metis iki pirmadienio vidurdienio dar nebuvo rastas.
Dingo išėjęs iš sporto klubo
15-metis Matas Kalinauskas dingo naktį iš sekmadienio į pirmadienį. Kaip vėliau buvo skelbiama jo paieškai sukurtoje „Facebook“ grupėje „Mato paieška“, vaikinas yra 175 cm ūgio, vilkėjo trumpus mėlynus šortus „Jack & Jones“, žydrus „Nike“ sportbačius, juodą „Jack & Jones“ džemperį su „Jack & Jones“ užrašu per visą krūtinę.
„Praėjusią naktį išėjo iš namų ir negrįžo. Paskutinį kartą matytas naktį 4 val. 21 min. išeinantis iš „Lemon Gym“ sporto klubo Antakalnyje (Vilnius). Išėjęs pasuko link Šilo g., kirto kelią per „Caffeine“ ir toliau informacijos apie jaunuolio judėjimo kryptį nėra. Ant Šilo tilto vidurio rasta kuprinė su visais jaunuolio daiktais, tad su savimi daugiau nieko neturėjo.
Jeigu turite vertingos informacijos, matėte šį jaunuolį – skambinkite bendruoju pagalbos numeriu 112 arba skambinkite/palikite žinutę Mato tėvams +37064565968“, – rašoma „Facebook“ pranešime.
Policija dėl nepilnamečio dingimo pradėjo ikiteisminį tyrimą ir pradėjo intensyvią paiešką. Pareigūnai pagalbos paprašė ugniagesių, kurie valtimis ir vandens motociklais visą savaitę tikrino Neries vagą ir pakrantes.
Policijos pareigūnai taip pat prašo atsiliepti miesto gyventojus, vairuotojus, turinčius videoregistratorius, kurie važiavo rugsėjo 30 d. 4 val. 20 min. – 8 val. sostinės Antakalnio g., Žirmūnų g., P. Vileišio g., Šilo g., „Šilo“ tiltu, ir turimą vaizdo medžiagą pateikti el. paštu dainora.kucauskaite@policija.lt.
Pastebėjus nepilnametį, prašoma pranešti pagalbos telefonu 112 arba +370 700 56 007.
„Policijos pareigūnai tęsia nepilnamečio paiešką, prie pareigūnų prisijungė Raudonojo kryžiaus draugijos savanoriai, šauliai. Visi paieškos darbai vyks iki tol, kol jaunuolis bus surastas“, – skelbė policija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.