Kristijono Bartoševičiaus byla dėl seksualinių nusikaltimų prieš vaikus: peržiūrėti dar 6 nepilnamečių apklausų vaizdo įrašai Garsus procesas artėja prie pabaigos

2024 m. spalio 3 d. 17:34
Platų atgarsį visuomenėje sukėlusi buvusio Seimo nario 36 metų Kristijono Bartoševičiaus byla dėl jam inkriminuojamų seksualinių nusikaltimų prieš vaikus teisme artėja link pabaigos – nors iš anksto dar yra suplanuota net 12 posėdžių keturiems mėnesiams į priekį, manoma, jog iki nuosprendžio paskelbimo jų prireiks gerokai mažiau.
Daugiau nuotraukų (6)
Panevėžio apygardos teismo pirmininko padėjėja ryšiams su visuomene ir žiniasklaida Jolita Gudelienė informavo portalą Lrytas, jog per paskutinį posėdį trečiadienį buvo peržiūrėti 6 nepilnamečių liudytojų apklausų vaizdo įrašai, padaryti ikiteisminio tyrimo metu.
Šių įrašų peržiūros truko visą darbo dieną.
Kitas posėdis įvyks spalio 7 dieną – jo metu bus peržiūrėti paskutiniųjų 3 nepilnamečių liudytojų parodymai, kurie taip pat buvo nufilmuoti per ikiteisminį tyrimą.
K. Bartoševičiui yra pareikšti kaltinimai dėl seksualinio pobūdžio nusikaltimų prieš 4 nepilnamečius: vieno paauglio prievartavimu ir trijų jaunesnių nei 16 metų vaikų tvirkinimu.
Liko baigiamieji žingsniai
Nagrinėjant bylą teisme, jau yra peržiūrėti ir visų nukentėjusiųjų apklausų vaizdo įrašai, padaryti atliekant ikiteisminį tyrimą.
Siekiant išvengti vaikų traumavimo, nepilnamečiai bylos dalyviai teismo proceso metu apklausiami nebus – bus remiamasi jų parodymais, duotais ikiteisminio tyrimo metu.
Suaugusieji liudytojai jau yra davę parodymus teisme, kaip ir pats kaltinamasis. Apklausti visų nukentėjusiųjų tėvai.
Savo kaltę anksčiau neigęs buvęs parlamentaras tokios pat pozicijos laikėsi ir teismo proceso metu.
Jeigu pirmadienį nebus papildomų prašymų dėl įrodymų tyrimo papildymo, baigus liudytojų apklausas turėtų būti pagarsinta bylos medžiaga, o paskui pereita prie baigiamųjų kalbų.
Liudijo vaikai iš aukų aplinkos
Lrytas žiniomis, dauguma liudytojų jų yra iš nukentėjusiais pripažintų nepilnamečių aplinkos.
Dalį liudytojų sudaro vaikų stovykloje, kurioje, prokuratūros duomenimis, ir buvo įvykdyti nusikaltimai, dirbę žmonės.
Lrytas.lt duomenimis, nukentėjusieji ikiteisminio tyrimo metu davė nuoseklius parodymus.
K. Bartoševičiui yra inkriminuojama net 10 nusikalstamų veikų epizodų, tarp jų – ir sveikatos sutrikdymai, susiję su dvasiniais išgyvenimais.
„Kaltinamasis sudarė pakankamai įžūlaus žmogaus įspūdį – matyt, įdirbis ir buvusi rolė televizijoje padarė savo. Jis pateikia save kaip žmogų, kuris nusikaltimo nepadarė – atitinkamą jo atsakymų vertinimą pateiksiu ir aš, kaip nukentėjusiųjų atstovė“, – anksčiau po K. Bartoševičiaus apklausos portalui lrytas.lt pasakojo dviejų nukentėjusių vaikų advokatė Ingrida Botyrienė.
K. Bartoševičius nuosprendžio laukia, būdamas laisvėje, paskyrus švelnesnes kardomąsias priemones nei suėmimas – dokumentų poėmį ir rašytinį pasižadėjimą neišvykti.
Lrytas duomenimis, nukentėjusiųjų ieškiniai dėl neturtinės žalos atlyginimo sudaro penkiaženkles sumas.
Gresia kalėjimas
Į gėdos purvą įklimpusiam buvusiam parlamentarui gresia laisvės atėmimas nuo 3 iki 13 metų.
Seimo nario mandato K. Bartoševičius atsisakė 2023 metų sausio 20-osios vakarą – tą pačią dieną, kai įvyko generalinės prokurorės Nidos Grunskienės ir Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen susitikimas.
Politikas tvirtino, kad tai nebuvo staiga gimęs apsisprendimas, bet keisti datų sutapimai sukėlė abejonių, jog informacija apie ketinimus jam reikšti įtarimus buvo nutenkinta.
Tačiau aplinkybių dėl galimo nutekinimo nusprendė nenarplioti ir Seimas, ir prokuratūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.