Garsiam knygų apie mafiją autoriui Dailiui Dargiui kalėjimo vartai atsivėrė už 20 000 eurų užstatą, nešios ir apykoję Suėmimas korupcijos byloje – panaikintas

2024 m. spalio 1 d. 11:41
Didelio masto korupcinėje byloje dėl prekybos poveikiu įtariamas žinomas rašytojas, knygų apie nusikalstamą pasaulį autorius Dailius Dargis išleistas į laisvę, Kauno apygardos teismui antradienį, prieš pat vidurdienį patenkinus advokatės Aušros Ručienės skundą dėl jo suėmimo.
Daugiau nuotraukų (5)
Apie tai naujienų portalui Lrytas pranešė šio teismo pirmininko padėjėja ryšiams su žiniasklaida ir visuomene Milda Kryžė.
D. Dargiui vietoje suėmimo skirtos švelnesnės kardomosios priemonės, intensyvus stebėjimas įpareigojant nešioti elektroninę apykoję, 20 000 eurų užstatas ir rašytinis pasižadėjimas neišvykti.
Kauno apylinkės teismo rugsėjo 19 dienos nutartis skirti D. Dargiui 30 dienų suėmimą, motyvuojant trukdymu procesui, neteko galios. 
„Teisėjų kolegijos vertinimu, šios nurodytos kardomosios priemonės bus pakankamos BPK 119 straipsnyje nurodytiems tikslams, t. y. užtikrinti kaltinamojo dalyvavimą procese, netrukdomą bylos nagrinėjimą teisme ir nuosprendžio įvykdymą, pasiekti.
Kolegija sutiko su skundo argumentu, kad apylinkės teismas tik formaliai nurodė, jog nėra galimybės taikyti švelnesnes kardomąsias priemones. Teismas nusprendė, jog šiuo konkrečiu atveju netrukdomą bylos nagrinėjimą gali užtikrinti kompleksas švelnesnių kardomųjų priemonių“, – teigiama išplatintame Kauno apygardos teismo pranešime.
Šioje byloje yra dar du įtariamieji, kurie laikomi D. Dargio bendrininkais – už korupciją anksčiau nuteistas advokatas Arturas Jušinskis ir buvęs „Aro“ išminuotojas Ovidijus Jūronas.
O.Jūrono skundas dėl suėmimo Kauno apygardos teisme buvo atmestas, o sprendimas dėl A. Jušinsko skundo bus skelbiamas antradienį po pietų.
Advokatės argumentai – svaresni
Pasak advokatės A. Ručienės, jos klientas neteistas, turi darbą, nuolatines pajamas, teigiamai charakterizuojamas ir nėra toks socialiai pavojingas, kad jį reikėtų laikyti suimtą. Advokatės tvirtinimu, manyti, kad būdamas laisvėje jis trukdys ikiteisminiam tyrimui, nėra pagrindo.
Ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis Kauno prokuroras Ričardas Gailevičius per teismo posėdį prašė atmesti advokatės skundą – jo įsitikinimu, sprendimas suimti D. Dargį yra teisėtas ir pagrįstas.
Aukštesnei teismo instancijai advokatės skundo argumentai pasirodė svaresni, todėl įkalinimo įstaigos vartai knygų apie mafiją autoriui atsivėrė. Byloje jis lieka įtariamasis, tačiau dabar jam pritaikytos jau švelnesnės kardomosios priemonės. 
Pats rašytojas prekybos poveikiu byloje savo kaltę neigia.
Figūruoja didžiulė suma
Kaip skelbia portalas delfi.lt, rašytojas D. Dargis kartu su O. Jūronu ir A. Jušinskiu iš kriptovaliutų verslu užsiimančio kauniečio Tado Kaspučio mainais už jo problemų išsprendimą paperkant teisėsaugininkus galimai reikalavo sumokėti 200 tūkst. eurų.
Delfi.lt žiniomis, D. Dargiui pareikštame įtarime minima, kad jis kartu su bendrininkais reikalavo iš T. Kaspučio kyšio, kuris esą gali sudaryti 200 tūkst. eurų. Advokatas A. Jušinskis esą paveiks teisėsaugos pareigūnus, kad šie neiškeltų T. Kaspučiui baudžiamosios bylos ir šis nebūtų patrauktas baudžiamojon atsakomybėn.
Prokuroras R. Gailevičius portalui Lrytas tvirtino, jog šiuo metu nėra pagrindo reikšti įtarimus didesniam asmenų ratui – kol kas lieka trys įtariamieji. Sprendžiant iš prokuroro atsakymo, kriptovaliutininkui nėra grėsmės būti patrauktam baudžiamojon atsakomybėn.
Prokuroras nesutiko įvardinti konkrečios galimo kyšio sumos: „Daugiau nei 250 MGL (12,5 tūkst. eurų – Red.).
Prabilo apie galimą kerštą
Lrytas paklausta apie D. Dargio bendravimą su O. Jūronu ir A. Jušinskiu, A. Ručienė atsakė: „Dailius yra žurnalistas, asmuo, rašantis knygas. Jis bendrauja su labai dideliu žmonių ratu. Mes neneigiame fakto, kad jis bendravo su kitais įtarime nurodytais asmenimis“.
Pasiteiravus, ar byloje iš tikrųjų figūruoja kriptovaliutų verslu užsiimantis T. Kasputis, A. Ručienė nurodė: „Manau, kad taip“.
Pasak advokatės, D. Dargio nuomone, jo patraukimas baudžiamojon atsakomybėn neva gali būti kerštas už straipsnį, išspausdintą portale delfti.lt praėjusį birželį: „Iš pradžių pasirodė straipsnis, o po to atsirado ikiteisminis tyrimas“.
Tuo tarpu prokuratūra tvirtina, kad D. Dargio sulaikymas niekaip nesusijęs su jo publicistine veikla, o suėmimui yra svarus pagrindas.
Suėmimai – po kratų
D. Dargis ir kiti įtariamieji rugsėjo 17-osios vakarą buvo sulaikyti Vilniuje, pas juos buvo atliktos kratos – pareigūnų tvirtinimu, rasti tyrimui reikšmingi daiktai, dokumentacija.
Pasak R. Gailevičiaus, inkriminuojamos nusikalstamos veiklos epizodai yra susiję su galimu kyšininkavimu.
Prokuroras nedetalizavo, kokia, tyrimo duomenimis, buvo D. Dargio rolė šioje istorijoje – kalbėjo bendrai apie įtarimus visai trijulei.
„Už tai, kad jie, pasinaudodami pažintimis, ryšiais, kita tikėtina įtaka, padės asmeniui palankiai išspręsti susikaupusias problemas valstybės institucijose, paveiks valstybės tarnautojus. Tokia yra įtarimų esmė“, – teigė prokuroras R. Gailevičius.
Pasak prokuroro, bylos duomenys liudija, jog galimo kyšio sumą įtariamieji pasidalijo tarpusavyje. Dalį pinigų teisėsaugai pavyko rasti.
R. Gailevičius neatskleidė, kas, turimais duomenimis, pirmasis parodė iniciatyvą dėl valstybės institucijos darbuotojų paveikimo – teisinių problemų turintis asmuo ar įtariamieji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.