A. Ramanausko-Vanago paminklo išniekinimo byla: vieną įtariamąjį prašoma perduoti Lietuvai

2024 m. rugsėjo 29 d. 10:16
Byloje dėl šių metų sausį Merkinėje išniekinto paminko legendiniam Lietuvos partizanų vadui Adolfui Ramanauskui-Vanagui (1918–1957) prokuratūra pateikė naujausias detales.
Daugiau nuotraukų (5)
Ikiteisminis tyrimas šiuo metu yra atliekamas pagal 5 Baudžiamojo kodekso straipsnius: padėjimas kitai valstybei veikti prieš Lietuvą, kurstymas prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę, viešas pritarimas sovietų nusikaltimams, jų neigimas ar šiurkštus menkinimas, viešosios pagarbos vietos išniekinimas ir istorinę reikšmę turinčio svetimo turto sugadinimas.
Tiriant vandališką sausio 29-osios nakties išpuolį, kuomet žymaus laisvės kovotojo paminklas buvo aplietas raudonais dažais ir juodais dažais iškeverzojus svastiką buvo nustatyti ir sulaikyti du įtariamieji: Estijos pilietis ir dvigubą pilietybę (Estijos ir Rusijos) turintis vyras.
Pareigūnų duomenimis, vandališkus išpuolius organizavo Rusijos specialiosios tarnybos.
Generalinės prokuratūros Komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė Agnė Pociūtė naujienų portalą Lrytas penktadienį informavo, jog Estijos piliečio suėmimo terminas baigiasi spalio 11 dieną.
Lrytas žiniomis, prokuratūra planuoja kreiptis į teismą dėl suėmimo pratęsimo, nes būdamas laisvėje, įtariamasis paminklo niekintojas gali sprukti nuo teisingumo.
Antras byloje įtariamas vyras, turintis dvigubą pilietybę, šiuo metu suimtas Latvijoje, nes yra įtariamas ir nusikaltimais, įvykdytais šioje šalyje.
Pasak A. Pociūtės, Latvijos institucijos šiuo metu svarsto jo perdavimo Lietuvai galimybes.
„Šiuo metu atliekami ikiteisminio tyrimo veiksmai, vykdomas tarptautinis susižinojimas, toliau renkami tyrimui reikšmingi duomenys“, – teigiama prokuratūros atsakyme portalui.
Slėpė savo veidą
Abiem įtariamiesiems neapykantos kurstymu vandalams ir Rusijos tarnybų parankiniams gresia laisvės atėmimas nuo 2 iki 7 metų.
Pareigūnai neatskleidžia, ar jie pripažįsta savo kaltę, kada baudžiamoji byla turėtų pasiekti teismą.
2022 metų lapkričio 28-ąją Merkinėje atidengtas paminklas A. Ramanauskui-Vanagui buvo išniekintas jau du kartus.
Paskutinį kartą tai padaryta 2024 metų sausio 29-osios naktį – apie 4 val. 50 min. prie paminklo priėjęs vyras, apliejo jį raudonais dažais, apačioje juodais dažais iškeverzojo svastiką.
Merkinės krašto muziejaus vaizdo kameros užfiksavo nusikaltėlį, kuris slėpė veidą po striukės gobtuvu.
Tą pačią dieną – išpuolis Latvijoje
Policija paskelbė pradėjusi tyrimą dėl didelės istorinės vertės turto sugadinimo. Jau iš pat pradžių buvo įtariama, kad nusikaltimą Merkinėje įvykdė ne vietos gyventojas.
Estijos pilietis buvo sulaikytas šioje šalyje, o dvigubą pilietybę turintis jo sėbras – Latvijoje.
Pareigūnų duomenimis, jie Rusijos specialiųjų tarnybų nurodymu vykdė nusikaltimus Baltijos valstybėse, veikdami prieš jas, jų saugumą.
Išpuoliu Merkinėje įtariamas Estijos ir Rusijos pilietis, latvių duomenimis, tą pačią dieną, 2024 metų sausio 29-ąją, Latvijoje raudonais dažais Latvijoje apipylė Kuržemės įtvirtinimų gynėjams pastatytą paminklinį akmenį.
Ankstesnė byla – sustabdyta
A.Ramanausko-Vanago įamžinimo vietose išpuoliai buvo įvykdyti ir 2023 metų gegužės 8 dieną.
Merkinėje ir Bielėnų kaime (Lazdijų r.) esantys paminklai partizanų vadui buvo aplieti baltais dažais. Į paminklą Bielėnuose dar buvo įsmeigtas kirvis.
Teisėsaugai vandalų išaiškinti nepavyko – kol kas tyrėjai siūlo galo, kuris galėtų atvesti prie niokotojų, neužčiuopė. Po kurio laiko prokuratūra pranešė apie bylos sustabdymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.