Didelio masto korupcijos byloje įtariamas rašytojas Dailius Dargis suimtas mėnesiui, už grotų atsidūrė ir jo bendrininkai (7)

2024 m. rugsėjo 19 d. 13:35
Atnaujinta
Kauno apylinkės teismo pirmininko padėjėja ryšiams su žiniasklaida ir visuomene Rugilė Gerdvilienė prieš 17 valandą informavo portalą Lrytas, jog jau yra priimtas dėl dviejų galimų korupcinėje byloje įtariamo garsaus rašytojo ir žurnalisto Dailiaus Dargio bendrininkų suėmimo – vienam skirtas 1 mėnesio, o kitam – 3 mėnesių suėmimas. Vėliau pranešta, kad ir pats D. Dargis suimtas mėnesiui. 
Daugiau nuotraukų (8)
Pasak R. Gerdvilienės, D. Dargio ir dar vieno įtariamojo suėmimo pagrindai – gali trukdyti ikiteisminiam tyrimui. Motyvas dėl trečio įtariamojo suėmimo – galimas trukdymas tyrimui ir naujų nusikaltimų darymo grėsmė.
Sprendimas dėl rašytojo, daugelio knygų apie mafiją autoriaus D. Dargio suėmimo buvo paskelbtas tiktai prieš 19 valandą – dėl jo advokatės Aušros Ručienės užimtumo posėdis buvo nukeltas. R.Gerdvilienė informavo, kad rašytojas, knygų apie mafiją autorius yra suimtas mėnesiui. 
Byloje dėl galimo prekybos poveikiu D. Dargiui buvo prašoma skirti mėnesio trukmės suėmimą, o kitus įtariamuosius suimti ilgiausiai leistinam 3 mėnesių laikotarpiui.
D. Dargis išgarsėjo savo knygomis apie Kauno „Daktarus“ ir kitas liūdnai pagarsėjusias mafijines grupuotes.
Kaip skelbia portalas delfi.lt, rašytojas kartu su bendrininkais, buvusiu „Aro“ pareigūnu Ovidijumi Jūronu ir už korupciją teistu advokatu Artūru Jušinsku iš kauniečio Tado Kaspučio mainais už jo problemų išsprendimą paperkant teisėsaugininkus reikalavo sumokėti 200 tūkst. eurų. T. Kasputis žinomas kaip su kriptovaliutomis susijusių verslų įkūrėjas ir savininkas, galimai sukaupęs milijoninį kapitalą. Kai kuriuose šaltiniuose jis vadinamas kriptovaliutų sukčiumi.
T. Kasputis kartą jau buvo atsidūręs nusikaltėlių rankose: banditai jį buvo pagrobę, grasino suluošinti, reikalavo perversti įspūdingą sumą kriptovaliuta. „Delfi“ žiniomis, D. Dargiui pareikštame įtarime minima, kad jis kartu su bendrininkais reikalavo iš T. Kaspučio kyšio – 200 tūkst. eurų. Advokatas A. Jušinskis esą paveiks teisėsaugos pareigūnus, kad šie neiškeltų T. Kaspučiui baudžiamosios bylos ir šis nebūtų patrauktas baudžiamojon atsakomybėn.
Galimo kyšio suma – didžiulė
D. Dargis ir kiti įtariamieji antradienio vakarą buvo sulaikyti Vilniuje, pas juos buvo atliktos kratos – pareigūnų tvirtinimu, rasti tyrimui reikšmingi daiktai, dokumentacija.
Po to jie buvo pervežti į Kaune esančią areštinę.
Posėdžiuose dėl suėmimo visi trys dalyvavo nuotoliniu būdu, būdami įkalinimo patalpose.
Tokiais atvejais fotokorespondentams anksčiau būdavo leidžiama iki posėdžių pradžios užfiksuoti įtariamuosius monitorių ekranuose, tačiau dabar tai daryti buvo uždrausta.
Ikiteisminiam, tyrimui vadovaujančio Kauno prokuroro Ričardo Gailevičiaus tvirtinimu, inkriminuojamos nusikalstamos veiklos epizodai yra susiję su galimu kyšininkavimu.
Lrytas paklaustas apie galimo kyšio sumą, R. Gailevičius atsakė: „Didelė, daugiau nei 250 MGL (12,5 tūkst. eurų – Red.)“.
Už tokio masto prekybą poveikiu numatytas laisvės atėmimas nuo 2 iki 8 metų.
Prokuroras nedetalizavo, kokia, tyrimo duomenimis, buvo D. Dargio rolė šioje istorijoje – kalbėjo bendrai apie įtarimus visai trijulei.
„Už tai, kad jie, pasinaudodami pažintimis, ryšiais, kita tikėtina įtaka, padės asmeniui palankiai išspręsti susikaupusias problemas valstybės institucijose, paveiks valstybės tarnautojus. Tokia yra įtarimų esmė“, – teigė prokuroras R. Gailevičius.
Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas gerokai anksčiau nei sulaikymai. Pasak prokuroro, bylos duomenys liudija, jog galimo kyšio sumą įtariamieji pasidalijo tarpusavyje. Dalį pinigų teisėsaugai pavyko rasti. 
R. Gailevičius neatskleidė, kas, turimais duomenimis, pirmasis parodė iniciatyvą dėl valstybės institucijos darbuotojų paveikimo – teisinių problemų turėjęs asmuo ar įtariamieji.
Advokatė neslėpė nuostabos
D. Dargis per trečiadienį vykusią apklausą savo kaltės nepripažino.
„Mano klientas yra nekaltas. Tokia yra tiesa“, – ištarė D. Dargio advokatė Aušra Ručienė.
A.Ručienė stebėjosi, kodėl prokuratūrai prireikė prašyti griežčiausios kardomosios priemonės.
Per posėdį ji prašė neskirti D. Dargiui suėmimo.
„Ar jis jau toks pavojingas? Kodėl negalima tyrimo atlikti, esant Dailiui laisvėje? Kas tokio atsitiko? Žinomas visuomenėje žmogus, kas čia tokio įvyko, kad jį reikia suimti?
Tegul nešioja elektroninę apykoję.
Ar čia siekis įbauginti, parodyti – matai, kas tau bus?“, – neslėpdama emocijų, stebėjosi A. Ručienė, bendraudama su portalui Lrytas.lt.
Pasak advokatės, jos kliento nuomone, patraukimas baudžiamojon atsakomybėn gali būti kerštas už straipsnį, išspausdintą portale delfi.lt.
Tuo tarpu prokuratūra tvirtina, kad D. Dargio sulaikymas niekaip nesusijęs su jo publicistine veikla, o suėmimui yra svarus pagrindas. 
Išgarsėjo knygomis apie mafiją
Dailius Dargis – žurnalistas, rašytojas ir žinomas Lietuvos kriminalinio pasaulio bylų tyrinėtojas, dirbęs ir tebedirbantis įvairiose šalies žiniasklaidos grupėse.
Beveik prieš 20 metų žurnalistinę karjerą pradėjęs ir „Lietuvos ryto“ leidinių grupėje.
Dailius Dargis išgarsėjo 2010 metais išleidęs pirmąją savo knygą „Tikroji Daktarų istorija“. 2011 m. pasirodė antroji jo knyga „Kruvinasis mafijos maršrutas“.
Įsirašęs keliasdešimt valandų garsaus šalies samdomo žudiko Valerijaus Januškevičiaus ir kitų iki šiol gyvų svarbiausių bylos liudytojų pasakojimų, sulaukęs daugybės laiškų ir apdorojęs didžiulės apimties kriminalines bylas, 2013 m. knygą „Vilniaus bomberio išpažintis“ parašęs žurnalistas suvokė, kad laikė tikrą informacijos bombą savo rankose.
2014 m. D. Dargis televizijoje pristatė dokumentinį serialą „Mafijos kronikos“ ir to paties pavadinimo knygą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.