Bušido čempiono R. Morkevičiaus nužudymo ir pasikėsinimo nužudyti Kauno „agurkinį“ G. Zabachizę byloje – buvusio mafiozo liudijimai: „Sakė, kad jis negyvens“

2024 m. rugsėjo 19 d. 16:50
Kauno apygardos teisme ketvirtadienį toliau nagrinėjant pasaulio bušido čempiono Remigijaus Morkevičiaus nužudymo ir pasikėsinimo nužudyti su „Agurkinių“ gauja bei prekybą narkotikais sietą Giją Zabachizę, buvo apklausti nukentėjusieji ir liudytojai.
Daugiau nuotraukų (5)
Parodymus davė ir G. Zabachizė, kuris yra pripažintas valstybės saugomu liudytoju kitose rezonansinėse bylose – šis mafiją demaskuoti padėjęs kaunietis yra atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės.
Tą pačią dieną buvo apklaustas dar vienas valstybės saugomas liudytojas, Karolis Š. – pastarasis, teisėsaugos žiniomis, anksčiau buvo susijęs su tarptautiniu susivienijimu, kurio vadeivomis laikomi iš Klaipėdos kilęs, į Ispaniją persikėlęs 52 metų Sergejus Bėglikas ir teisėsaugos jau ilgą laiką 50 metų kaunietis Renaldas Kanys.
Karolis Š., kaip ir G. Zabachizė, yra atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės už sutikimą bendradarbiauti su teisėsauga.
Prokuratūros duomenimis, minėtas nusikalstamas susivienijimas užsakė kruvinus išpuolius prieš kovos menų žvaigždę R. Morkevičių ir G. Zabachizę, o vykdyti juos buvo pavesta Estijos mafijos šului, samdomų žudikų gaujos vadeivai Imrei Arakui.
Pasikėsinimas prieš G. Zabachizę buvo surengtas Aleksote, tuomečiame jo būste T. Ivanausko gatvėje 2016 metų liepos 22-osios vakarą, o tų pačių metų gruodžio 21-ąją prie savo namų Baltų prospekte buvo nužudytas R. Morkevičius, grįžtantis iš treniruotės.
Po šūvių į kaklą G. Zabachidzę medikams pavyko išgelbėti, o R. Morkevičius rastas negyvas. I. Arakas prisipažino įvykdęs abu nusikaltimus, tačiau neišdavė nei motyvų, nei tikrųjų užsakovų. Pasak I. Arako advokato Gedimino Bukausko, jo klientas žinojo turėjo labai ribotą informaciją – yra žinoma, kad nusikalstamo susivienijimo užsakymą estui perdavė su mafija susijęs jo tautietis Tomas Helinas, kuris dabar jau miręs.
Pareigūnai tvirtina surinkę įrodymus, jog nusikalstamas susivienijimas nesutarė su G. Zabachize dėl narkotikų prekybos.
Prisiminė šiurpius grasinimus
„Prabudau naktį nuo triukšmo. Pajutau skausmą ir pamačiau kraują – kulka man pataikė į kaklą“, – kevirtadienį prisiminė G. Zabachizė, parodymus davęs nuotoliniu būdu. Apklausta buvo ir jo žmona, išpuolio metu buvusi kartu su juo.
„R. Kanys sakė, kad G. Zabachizė negyvens“, – tokius žodžius ir tarptautinės grupuotės vadeivos dar prieš pasikėsinimą patvirtino girdėjęs Karolis Š.
Nepatvirtintais duomenimis, R. Kanys, G. Zabachizė ir Karolis Š. yra giminaičiai.
Taip pat parodymus paskutinime posėdyje davė butą Šilainių mikrorajone I. Arakui prieš abu išpuolius nuomojęs kaunietis R. Ž., kuris esą nežinojo, kad ten gyvena estas, nes dėl nuomos tarėsi su kitu žmogumi. Bute buvo aptiktas I. Arako ginklas, kiti įkalčiai.
Kurį laiką pagyvenęs šiame būste, estų mafiozas persikėlė į netoli Petrašiūnų įsikūrusius svečių namus „Naktigolė“, iš kur ir buvo susiruošęs į nusikalstamą žygį prieš G. Zabachizę.
Liudytojų sąrašas sutrumpėjo
Kitas teismo posėdis įvyks rugsėjo 27 dieną.
Iš pradžių buvo planuojama apklausti kelias dešimtis liudytojų, tačiau teisme jų sąrašas gerokai sutrumpėjo.
Artimiausiame posėdyje bus apklausti dar penki liudytojai, o paskui parodymus turėtų duoti nukentėjusiais pripažintų trijų mažamečių R. Morkevičiaus vaikų motinos – dvi buvusios garsaus sportininko gyvenimo draugės, Agneta P. ir Raimonda O.
Dar vėliau turėtų būti pereita prie baigiamųjų kalbų.
Jeigu nebus nenumatytų trikdžių, nuosprendis I. Arakui turėtų būti paskelbtas dar šiais metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.