Rezonansinė vilkikų padegimo Kaune istorija: pareigūnų tinkle suspurdo tik vykdytojas, o užsakovai toliau plaukioja drumzlinuose vandenyse Prabilta apie kerštą už skolas

2024 m. rugpjūčio 6 d. 09:28
Kauno apylinkės teisme pirmadienį paskelbtas nuosprendis triskart anksčiau teistam šio miesto gyventojui Mantui Vilčinskui, supleškinusiam du verslininkui priklausiusius vilkikus.
Daugiau nuotraukų (10)
M. Vilčinskui skirtas 2 metų ir 4 mėnesių lygtinis laisvės atėmimas, bausmę atidedant pustrečių metų – grėsmė atsidurti kalėjime neiškils, jei jis per šį laikotarpį nepadarys naujo nusikaltimo. Atidėjimo laikotarpiu bus taikoma intensyvi priežiūra, nešiojant elektroninę apykoję.
Rezonansinio nusikaltimo užsakovų iki šiol nustatyti nepavyko – verdiktą išgirdo tiktai vykdytoju laikomas 34 metų M. Vilčinskas, kurį teismas įpareigojo atlyginti nukentėjusiajam ir jo šeimos nariams bendrą 11 tūkst. eurų neturtinę žalą ir 55 tūkst. eurų turtinę žalą. 
Privačioje valdoje naktį Vilijampolėje supleškėjus sunkvežimiams ir vienatūriui automobiliui, verslu užsiimančiam kauniečiui buvo iškilęs rimtas pavojus: name prie liepsnų siaubiamo kiemo miegoję žmonės gyvi liko tiktai laimingo atsitiktinumo dėka.
Teisėsaugos pareigūnai iš pat pradžių įtarė, kad nusikaltimas buvo užsakytas, sprendžiant tarpusavio nesutarimus. Nukentėjusysis užsiima verslu, susijusiu su sunkiasvore transporto technika, krovinių gabenimu.
„Mūsų duomenimis, padegimas buvo užsakytas, tačiau motyvas liko nežinomas. Įtariamasis ikiteisminio tyrimo metu savo kaltę neigė“, – prieš teismo proceso pradžią šių metų birželį naujienų portalui lrytas.lt sakė Kauno prokurorė Jolanta Laurinavičiūtė.
Mįslinga padegimo istorija liudija, jog su krovinių gabenimo verslu susijęs šešėlinis pasaulis laikinojoje sostinėje santykius tebėra linkęs spręsti drastiškas būdais.
Šio nusikaltimo tyrimas priminė įtempto siužeto detektyvą – po kruopelę surinkti įrodymai atvedė tyrėjus prie M. Vilčinsko, kurio apdegusios rankos taip pat tapo svarbiais įkalčiais.
Liepsnojo ir vilkikai, ir vienatūris
Padegimas buvo įvykdytas 2023 metų balandžio 25-ąją, apie 2 val. nakties.
Prokuratūros tvirtinimu, perlipęs per tvorą, M. Vilčinskas apliejo degiu skysčiu du sunkvežimius „MAN“, priklausančius valdos savininkui.
Smarkiai apdegė ne tik šios sunkiasvorės transporto priemonės, bet ir šalia stovėjęs vienatūris „Chrysler Grand Voyager“. Liepsnos taip pat suniokojo 60 kvadratinių metrų trinkelių, tvorą, vartus, kiemo augmeniją ir kitą turtą.
Byloje nukentėjusiaisiais yra pripažinti trys tos pačios šeimos nariai, kurių bendras nuostolis, jų tvirtinimu, sudaro beveik 55 tūkst. eurų.
Teismas patenkino nukentėjusiųjų civilinius ieškinius dėl turtinės žalos, ir iš dalies – dėl neturtinės žalos atlyginimo.
„Asmuo pripažintas kaltu dėl visų jam inkriminuotų nusikalstamų veikų – turto sunaikinimo ar sugadinimo visuotinai pavojingu būdu, neteisėto asmens būsto neliečiamumo pažeidimo ir neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti“, – portalą lrytas.lt informavo Kauno apylinkės teismo pirmininko padėdėja ryšams su žiniasklaida ir visuomene Tautvilė Merkevičiūtė.
„Kaltinamasis pripažino savo kaltę ir gailėjosi, posėdžio metu atsiprašė nukentėjusiųjų. Asmuo nurodė, kad padegti sunkvežimius mainais už narkotines medžiagas jam pasiūlė pažįstamas asmuo, dėl įvykdyto nusikaltimo jis kaltino savo priklausomybę narkotinėms medžiagoms. Kaltinamasis teisiamojo posėdžio metu patvirtino, kad degdamas sunkvežimius užsidegė ir pats bei patyrė sužalojimus, kurios teko gydytis“,– portalui teigė teisėja Vita Padriezaitė
Įtaria kerštą arba šantažą
Atsitiktinio išpuolio iš chuliganiškų paskatų versiją kriminalistai linkę atmesti, nes visi faktai liudija, kad nusikaltimas buvo iš anksto suplanuotas, turint tikslą jį įvykdyti konkrečiame objekte – gyvenamojoje valdoje Vilijampolės mikrorajone.
Įtariama, tokiu būdu buvo siekiama atkeršyti verslu užsiimančiam privačios valdos savininkui, kuris ten gyvena su savo šeima.
Neatmetama, kad nusikaltimas galėjo būti įvykdytas, siekiant įbauginti ar šantažuoti sklypo šeimininką.
Pareigūnų duomenimis, M. Vilčinskas veikė su bendrininku, kurio ikiteisminio tyrimo metu išaiškinti nepavyko.
Įkalčiai – rankų nudegimai
Kriminalistams aptikti įtariamąjį padėjo gaisravietėje aptikti pėdsakai, viešose vietose įrengtos vaizdo kameros ir kiti įkalčiai, leidę atvesti M. Vilčinską į teisiamųjų suolą. Pastarasis buvo smarkiai apdegęs rankas, tačiau į medikus tikriausia oficialiai nesikreipė – užklausdami medicinos įstaigas, pareigūnai tokio patvirtinimo negavo.
Po kurio laiko, jau sulaikius M. Vilčinską, nudegimų žymės dar nebuvo išnykusios.
Norėdami tai užfiksuoti, tyrėjai kreipėsi į teismo medicinos ekspertus, kurie patvirtino atitinkamus sužalojimus.
Aptiko ir narkotikų
Praėjus beveik 2 mėnesiams nuo padegimo, pas M. Vilčinską buvo aptikta narkotinių medžiagų – kanapių.
Šis epizodas, dėl kurio kaunietis kaltę pripažįsta, yra prijungtas prie padegimo bylos.
Tuo tarpu dėl turto supleškinimo niekur nedirbantis vyras savo kaltę ikiteisminio tyrimo metu neigė.
Už svetimo turto sunaikinimą visuotinai pavojingu būdu M. Vilčinskui gresia bauda, laisvės apribojimas, areštas arba kalėjimas iki 5 metų.
Nukentėjusi nuo padegėjų šeima M. Vilčinsko tvirtino nepažįstanti.
Anksčiau jis buvo triskart teistas už vagystes, narkotikų laikymą, pasipriešinimą teisėsaugos pareigūnams.
Galimų nusikaltimo užsakovų kol kas nustatyti nepavyko, tačiau medžiagos į stalčių pareigūnai giliai nustumti neskuba – šiuo metu atliekamas atskiras ikiteisminis tyrimas, ieškant likusių asmenų, prikišusių nagus prie padegimo. Atskirtoje byloje įtarimai kol kas niekam nepareikšti.
Dėstė apie mistinį „Sašą“
Teisme padegėjas savo kaltę jau pripažino, nurodęs, kad nusikaltimą įvykdyti jam pasiūlė iš matymo pažįstamas „Saša“, už tai davęs jam kvaišalų. Pasiūlymas nuskambėjo, jiems esą atsitiktinai susitikus prie Vilijampolės turgavietės.
Padegime esą dalyvavo ir „Saša“, kurio nustatyti teisėsaugai nepavyko: gali būti, kad jis iš viso yra išgalvotas.
M. Vilčinskas padegė sunkvežimius, atvykęs nurodytu adresu nuosavu trečios klasės BMW.
Saša“ neva minėjo M. Vilčinskui, kad sunkvežimių savininkas turėjo skolų, kurių neatgavus, tokiu būdu nuspręsta jam atkeršyti.
Po padegimo mistinis „Saša“ dingo iš M. Vilčinsko akiračio, jis jo daugiau nebematė.
 
padegimasvilkikainuosprendis
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.