Dėl apgaulingos apskaitos tvarkymo kaltais pripažinti įmonės direktorius ir du vairuotojai

2024 m. liepos 23 d. 09:43
Lietuvos Respublikos prokuratūra
Video
Teismas patenkino Šiaulių apygardos prokuratūros prokurorės Renatos Vilčinskaitės pareiškimą dėl proceso užbaigimo teismo baudžiamuoju įsakymu ir vienos Šiaulių rajono uždarosios akcinės bendrovės vadovą S.J. pripažino kaltu dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo bei neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimu.
Daugiau nuotraukų (1)
Du šios įmonės vairuotojai A.G. ir A.K. pripažinti kaltais padėję direktoriui apgaulingai tvarkyti apskaitą. A.G. taip pat nuteistas dėl neteisėto disponavimo šaunamuoju ginklu.
Transporto priemonių atnaujinimu, automobilių salonų remontu ir restauracija užsiimanti įmonė į teisėsaugos akiratį pateko 2020 metais. Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnų atlikto tyrimo metu nustatyta, kad nuo 2018 metų sausio iki 2020 metų sausio įmonėje buvo apgaulingai tvarkoma buhalterinė apskaita, siekiant išvengti daugiau nei šimto tūkstančių eurų mokesčių.
Baudžiamosios bylos duomenimis, įmonės vadovas S.J. nurodė vairuotojams už bendrovės suteiktas automobilių detalių remonto paslaugas nesurašyti dokumentų, o gautų piniginių lėšų neįtraukti į kasos aparatą.
Kaltinamasis A.K. per dvejus metus neįformino suteiktų automobilių detalių remonto paslaugų PVM sąskaitomis faktūromis už daugiau nei 173 tūkst. eurų, o A.G. – už daugiau nei 208 tūkst. eurų. Už tai šiems darbuotojams darbo užmokestis buvo mokamas „vokeliuose“.
Per šį laikotarpį išvengta sumokėti 117 tūkst. eurų pelno, gyventojų pajamų, privalomojo sveikatos draudimo mokesčių bei valstybinio socialinio draudimo įmokų ir įmokų į garantinį fondą.
Tyrimo metu atliekant kratas kaltinamųjų namuose, pas vairuotoją A.G. rastas dujinis revolveris, kuriam leidimo laikyti vyras neturėjo.
Šiaulių apygardos teismas visiems trims teisiamiesiems skyrė baudas. Bendrovės direktoriui skirta 15 tūkst. eurų bauda, įpareigojant ją sumokėti per 12 mėnesių nuo teismo baudžiamojo įsakymo įsiteisėjimo dienos. Vairuotojui A.G. skirta 6 900 eurų bauda, o jo kolegai A.K. – 3 550 eurų baudos, įpareigojant jas sumokėti per 18 mėnesių nuo teismo baudžiamojo įsakymo įsiteisėjimo dienos.
Teismas tenkino Šiaulių apskrities Valstybinės mokesčių inspekcijos civilinį ieškinį ir priteisė daugiau nei 109 tūkst. eurų valstybei iš uždarosios akcinės bendrovės.
Teismo baudžiamasis įsakymas jau įsiteisėjo ir yra neskundžiamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.