Automobilių sporto klubo prezidentas už finansinius nusikaltimus skirta 17 tūkst. eurų bauda

Klaipėdos apygardos teismas, išnagrinėjęs Kauno apygardos prokuratūros prokuroro pareiškimą dėl proceso užbaigimo teismo baudžiamuoju įsakymu, pripažino Telšių gyventoją Ernestą Staponkų kaltu dėl aplaidaus finansinės apskaitos organizavimo ir vykdymo, dėl apgaulingo finansinės apskaitos tvarkymo bei labai didelės vertės svetimo turto pasisavinimo ir skyrė jam 30 tūkst. eurų baudą.

Teisingumo deivė Temidė.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Teisingumo deivė Temidė.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos Respublikos prokuratūra

2024-07-12 13:13, atnaujinta 2024-07-12 15:20

Teismas, atsižvelgdamas į tai, kad E.Staponkus prisipažino padaręs nusikalstamas veikas, savo noru atlygino padarytą žalą bei sutiko, kad byla būtų užbaigta baudžiamuoju įsakymu, skirtą baudą sumažino vienu trečdaliu. Į bausmę įskaičius suėmime išbūtą laiką, E.Staponkui skirta galutinė 17 tūkst. eurų bauda.

Baudžiamosios bylos duomenimis, automobilių sporto klubo prezidentas E.Staponkus, būdamas atsakingas už apskaitos organizavimą, apskaitos dokumentų išsaugojimą, 2016–2020 metais, aplaidžiai organizavo ir vykdė finansinę apskaitą bei neišsaugojo apskaitos dokumentų, kurie pagal Buhalterinės apskaitos įstatymą saugojami ne mažiau kaip 10 metų.

Iš viso automobilių sporto klubo veikloje apskaityta išlaidų už daugiau nei 957 tūkst. eurų. Nustatyta, kad dokumentais pagrįsta išlaidų už 905 tūkst. eurų, o likusios, daugiau nei 52 tūkst. eurų išlaidos – nepagrįstos. Tyrimo metu taip pat nebuvo pateikta dokumentų, pagrindžiančių 15 tūkst. eurų išmoką atskaitingam asmeniui, todėl nebuvo nustatyta, ar asmuo atsiskaitė už gautas lėšas.

Bylos duomenimis, E.Staponkus, būdamas automobilių sporto klubo prezidentu, pasisavino labai didelės vertės svetimą turtą. Per ketverius metus E.Staponkus, būdamas atsakingas už automobilių sporto klubo lėšas, dalį lėšų pasisavino.

Automobilių sporto klubas dalį pajamų gavo iš reklamų, šios lėšos buvo naudojamos klubo veiklai. Nustatyta, kad pagal finansines apyskaitas iš viso apskaityta išlaidų už daugiau nei 3 mln. 37 tūkst. eurų. Klubo prezidentas pateikė dokumentus, grindžiančius 803 tūkst. eurų išlaidas, o 2 mln. 234 tūkst. eurų išlaidų sumai pagrįsti dokumentų nepateikė. Šių lėšų klubo prezidentas į banko sąskaitas ar kasą negrąžino, tokiu būdu pasisavindamas labai didelės vertės svetimą turtą – klubui priklausiusias pinigines lėšas.

Teismas nustatė, kad E.Staponkus organizavo ir vykdė apgaulingą finansinės apskaitos tvarkymą, siekdamas nuslėpti įmonės turtą, pajamas, patirtas išlaidas. Nustatyta, kad vykdydamas finansinės apskaitos tvarkymą, jis pateikė tikrovės neatitinkančius duomenis dėl apmokėjimų, taip pažeisdamas teisės aktų reikalavimus.

Byla baigta supaprastinta tvarka, prokurorui surašius pareiškimą dėl bylos užbaigimo teismo baudžiamuoju įsakymu, nes kaltinamasis savo kaltę pripažino ir nuoširdžiai gailėjosi dėl nusikalstamų veikų padarymo, savo noru atlygino padarytą žalą.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.