Pasaulio bušido čempiono Remigijaus Morkevičiaus nužudymo byla: estų smogikas atskleidė, kas jį susirado ir kaip ruošėsi egzekucijai

2024 m. birželio 28 d. 12:42
Atnaujinta
Kauno apygardos teismas penktadienį, 13 valandą pirmą kartą atvertė itin platų atgarsį visuomenėje sukėlusią bylą, kurioje tarptautinės samdomų žudikų gaujos vadeiva iš Estijos 65 metų Imre Arakas kaltinamas pasaulio bušido čempiono 34 metų Remigijaus Morkevičiaus nužudymu. Posėdyje planuota pagarsinti kaltinamąjį aktą ir apklausti smogikų šulą, tačiau bylos svarstymą teko atidėti, nes į jį neatvyko du nukentėjusieji ir nebuvo išverstas į anglų kalbą kaltinamasis aktas, su kuriuo I. Arakas dar turės būti supažindintas.
Daugiau nuotraukų (31)
Kitas posėdis įvyks rugsėjo 13 dieną.
Po pietų teismas nusprendė pratęsti I. Arako suėmimą ilgiausiai leistinam terminui, 3 mėnesiams.
Nukentėjusiaisiais byloje yra pripažinti 3 nepilnamečiai R. Morkevičiaus vaikai, kuriuos atstovauja jų motinos – dvi buvusios garsaus sportininko gyvenimo draugės. Viena jų, Agneta P., negalėjo dalyvauti posėdyje, taip pat į jį neatvyko nukentėjusiuoju pripažintas su nusikalstamu pasauliu siejamas kaunietis Gija Zabachidzė, kurį I. Arakas kėsinosi nužudyti.
Prisikasė prie lietuvių ir estų mafijos
Lietuvą savo sportiniais pasiekimais garsinęs, tačiau ryšius su šešėlinio pasaulio atstovais palaikęs daugkartinis kovų turnyrų nugalėtojas buvo nušautas 2016 metų gruodžio 21-osios vakarą prie savo namų Kaune, Šilainių rajone grįžtantis iš treniruotės – R. Morkevičių pakirto kulkų serija, paleistų iš automatinio tipo ginklo, greičiausiai – „Kalašnikovo“.
Ilgą laiką byla buvo „tamsi“, bet tyrėjai rankų nenuleido – po kruopelę renkant įrodymus, buvo prisikasta prie tarptautinio nusikalstamo susivienijimo, kurio vadeivomis yra laikomi iš Klaipėdos kilęs, vėliau į Ispaniją persikėlęs 52 metų Sergejus Bėglikas ir 50 metų kaunietis Renaldas Kanys, kuris iki šiol slapstosi ir yra vienas ieškomiausių mafiozų visoje Europoje.
Kriminalistus buvo pasiekę duomenys, jog šis nusikalstamas susivienijimas užsakė kruviną išpuolį prieš R. Morkevičių, o jį įvykdė samdomų smogikų gauja iš Estijos, vadovaujama praeityje 6 kartus teisto I. Arako ir Jaako Tuuksamo.
Smogikas „skilo“
Tačiau pirmame tyrimo etape prie nusikaltėlių pareigūnams pričiupti nepavyko – stokojant neginčijamų įkalčių, R. Morkevičiaus nužudymo byla buvo sustabdyta 2018 metų pabaigoje.
Paaiškėjus naujoms aplinkybėms, tyrimas buvo atnaujintas 2023 metų pradžioje.
Būtent šios aplinkybės kriminalistus atvedė prie visoje Europoje pagarsėjusio tarptautinės samdomų žudikų grupuotės vadeivos I. Arako. Prispirtas įkalčių, savo kaltę jis pripažino.
Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnų žiniomis, už sportininko nužudymą buvo sumokėta nuo 200 tūkst. iki 250 tūkst. eurų. Tiesa, I. Arako advokatas Gediminas Bukauskas tvirtino, jog suma, skirta jo ginamajam, buvusi gerokai mažesnė.
Estas papasakojo pareigūnams, kaip jis ruošėsi nužudyti R. Morkevičių ir kaip įvykdė nusikaltimą. I. Arakas davė parodymus ir žmogžudystės vietoje.
Į ringo kovotoją buvo paleisti mažiausiai 7 šūviai į kaklą ir krūtinę – portalo lrytas.lt šaltinių tvirtinimu, atliekant ekspertizę išsyk tapo aišku, jog brutalią egzekuciją įvykdė smogikas, puikiai valdantis ginklus, pasižymintis taiklumu.
I.Arakas prisipažino įvykdęs dar vieną kruviną išpuolį – pasikėsino nužudyti su „Agurkinių“ gauja ir prekyba narkotikais sietą G. Zabachidzę – 2016 metų liepos 22 dieną šovė į jį iš ginklo su duslintuvu. Medikams pavyko išgelbėti G. Zabachidzę, laiku suteikus neatidėliotiną pagalbą.
R. Morkevičiaus nužudymas ir mėginimas nužudyti G. Zabachidzę yra sujungti į vieną bylą.
Sėbrą ištiko mirtis
Nepaisant R. Morkevičiaus žudiko suradimo, daugelis kruvinų paslapčių liko neišaiškinta.
Pareigūnams pavyko nustatyti I. Arako bendrininką iš Estijos Tomą Heliną, kuris, tyrimo duomenimis, pats kruvinuose išpuoliuose prieš I. Araką ir G. Zabachidzę nedalyvavo.
Pasak I. Arako, T. Helinas jį susirado ir perdavė žmogžudystės užsakymą.
Daugiau papasakoti apie nusikaltimų detales T. Helinas nespėjo – jį patį ištiko mirtis praėjus keleriems metams nuo R. Morkevičiaus nužudymo.
I.Arakas tvirtino nežinantis, kas yra tikrieji užsakovai – dėl žmogžudysčių esą bendravo tiktai su tarpininko rolę atlikusiu T. Helinu.
„I. Arako žinios buvo labai ribotos. Jis atskleidė pareigūnams konkrečias sumas už R. Morkevičiaus nužudymą, tačiau apie tai išgirsite iš jo paties kitame teismo posėdyje“, – tvirtino advokatas G. Bukauskas.
Pasiteiravus, ar užsakovai gali būti susiję su S. Bėgliko ir R. Kanio vadovaujamu nusikalstamu susivienijimu, advokatas atsakė trumpai: „Gali. Kai pagarsins kaltinamąjį aktą, viskas taps pakankamai aišku“.
I.Arakas, panašu, kaltę nusprendė prisiimti vienas – neva niekas jam nepadėjo nužudyti R. Morkevičius, ruoštis šiam kruvinam nusikaltimui, tiktai T. Helinas buvo perdavęs užsakovų prašymą.
Turėjo daugiau bendrininkų
Dabar teisme nagrinėjamoje byloje I. Arakas yra vienintelis kaltinamasis – užsakovų kol kas pričiupti nepavyksta, prieš juos renkami įrodymai.
Tiesa, viliamasi, kad tikruosius užsakovus visgi pavyks atvesti į teisiamųjų suolą – yra atskirta byla, vyksta tyrimas.
Įtariama, jog I.Arakas be T. Helino turėjo ir daugiau bendrininkų, kurie figūruoja šiame atskirtame tyrime.
Tikimasi, kad atskirtoje byloje pavyks įrodyti ir žmogžudystės užsakovų kaltę bei sužinoti tikruosius jų motyvus, kurie iki šiol lieka neaiškūs.
Siejamas ir su kita žmogžudyste
I.Arakas, įtariama, yra prikišęs nagus ir prie muzikos grupės „Naujosios pupytės“ narės Vitos Jakutienės artimo draugo, vieno „Agurkinių“ grupuotės vadeivų Deimanto Bugavičiaus-Deimos nužudymo.
Ryšius su nusikalstamo pasaulio atstovais palaikęs R. Morkevičius vienoje nuotraukų, publikuotų žurnalisto Dailiaus Dargio knygoje „Kriminalinė „Agurkinių“ odisėja“, 2011 metų pabaigoje jis buvo užfiksuotas Italijos kalnuose prie vaišių stalo su Agurkinių gaujos šulais Sauliumi Velečka-Agurku ir D.Bugavičiumi.
D. Bugavičius buvo nužudytas 2015 metų lapkričio 7-osios naktį prie savo namų Kaune, Šėtos gatvėje – tame pačiame Šilainių rajone, kuriame daugiau nei po metų buvo paleisti mirtini šūviai ir į R. Morkevičių.
Teisėsaugai pavyko išaiškinti D. Bugavičiaus užpuolime dalyvavusius samdomus žudikus iš Estijos, 42 metų Hansą Eriką Ehvertą ir 40 metų Arle Grabbi, kuriems 2021 metų birželį buvo skirta po 16 metų nelaisvės.
Smogikų vedlio rolę atlikusiam kauniečiui, su Daktarų gauja sietam buvusiam Europos jaunių bokso vicečempionui Ričardui Baikai-Ščiukui Kauno apygardos teismas toje pačioje byloje skyrė 13 metų laisvės atėmimo bausmę.
Pareigūnai dar 2019 metų rugpjūtį paskelbė turintys duomenų, jog D. Bugavičiaus ir R. Morkevičiaus nužudymai gali būti susiję su minėta tarptautiniu nusikalstamu susivienijimu, kurio vadeivomis laikomi S. Bėglikas ir R. Kanys.
Tyrėjų žiniomis, ši grupuotė niršo ant Deimos už 4 mln. eurų vertės hašišo siuntos pagrobimą. Kriminalistų duomenimis, susidoroti su D. Bugavičiumi nusprendusi mafija pasamdė smogikus iš Estijos, vadovavo kruvinais išpuoliais Europoje pagarsėjęs I. Arakas. Pastarasis, įtariama, organizavo Deimos nužudymą.
Šioje žmogžudystės byloje nuteisus H. E.Ehertą, A. Grabbi ir R. Baiką, S. Bėgliko, R. Kanio ir I. Arako bylos dėl mirtinų šūvių į D. Bugavičių buvo atskirtos, teismo procesai iki šiol neįvykę.
Atsivėrė po pasikėsinimo
I.Arakas liūdnai pagarsėjo ir Airijoje, kurioje 2017 metų balandį rengėsi nužudyti žinomą airių nusikalstamo pasaulio atstovą Jamesą Gately. Už tai jis buvo nuteistas kalėti 6 metus. Atlikęs bausmę, estų mafiozas 2023 metų sausį buvo perduotas Lietuvos pareigūnams.
Pripažinęs savo kaltę dėl R. Morkevičiaus nužudymo ir pasikėsinimo nužudyti buvusį Kauno nusikalstamo pasaulio veikėją G. Zabachizę, I. Arakas teismo laukia, būdamas Vilniaus kalėjime.
Po pasikėsinimo G. Zabachidzė jis davė parodymus prieš mafiją D. Bugavičiaus nužudymo byloje, padėjęs atskleisti šį nusikaltimą. Iškilus susidorojimo grėsmei, jis buvo pripažintas valstybės saugomu liudytoju.
ŽmogžudystėKaunasMafija
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.