Po mirtinų pareigūno šūvių į agresyvią moterį – prokuratūros sprendimas: bus teisiamas dėl nužudymo Sureagavo R. Požėla (8)

Vilniaus apygardos prokuratūra perdavė teismui baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai nužudymu viršijus įgaliojimus pareikšti Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnui.

 Įvykio vietoje.<br> T.Bauro nuotr.
 Įvykio vietoje.<br> T.Bauro nuotr.
 Įvykio vietoje.<br> T.Bauro nuotr.
 Įvykio vietoje.<br> T.Bauro nuotr.
 Įvykio vietoje.<br> T.Bauro nuotr.
 Įvykio vietoje.<br> T.Bauro nuotr.
 Įvykio vietoje.<br> T.Bauro nuotr.
 Įvykio vietoje.<br> T.Bauro nuotr.
 Įvykio vietoje.<br> T.Bauro nuotr.
 Įvykio vietoje.<br> T.Bauro nuotr.
 Įvykio vietoje.<br> T.Bauro nuotr.
 Įvykio vietoje.<br> T.Bauro nuotr.
 Įvykio vietoje.<br> T.Bauro nuotr.
 Įvykio vietoje.<br> T.Bauro nuotr.
 Įvykio vietoje.<br> T.Bauro nuotr.
 Įvykio vietoje.<br> T.Bauro nuotr.
 Įvykio vietoje.<br> T.Bauro nuotr.
 Įvykio vietoje.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lietuvos Respublikos prokuratūra, lrytas.lt

Jun 19, 2024, 4:05 PM, atnaujinta Jun 19, 2024, 4:45 PM

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas po to, kai 2023 m. gruodžio 12 d. policijos pareigūnas, atvykęs į įvykio vietą, panaudojo tarnybinį šaunamąjį ginklą, dėl ko žuvo įvykio vietoje buvusi moteris.

Tyrimo metu nustatyta, kad tą dieną Vilniaus apskrities VPK pareigūnų ekipažas gavo Operatyvaus valdymo skyriaus pranešimą apie moters keliamą grėsmę greitosios medicininės pagalbos brigados medikams.

Apie 14 val. 50 min. atvykę į privataus gyvenamojo namo kiemą Vilniaus rajone, policijos pareigūnai sutiko ten jų laukusią greitosios medicininės pagalbos brigadą, kuri informavo apie moters elgesį ir jos sveikatos būklę. Į iškvietimo vietą atvyko ir antras policijos ekipažas.

Maždaug po 10 min. nuo atvykimo buvo panaudotas tarnybinis šaunamasis ginklas. Medicininė pagalba nukentėjusiajai buvo pradėta teikti nedelsiant, tačiau dėl patirtų sužalojimų sunkumo ji mirė įvykio vietoje.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo surinkti objektyvūs ir detalūs duomenys apie faktines šio tragiško įvykio aplinkybes, gauti liudytojų parodymai, įvairių sričių specialistų, ekspertų išvados, analizuoti aktualūs pareigūnų veiklą reglamentuojantys teisės aktai bei kiti reikšmingi duomenys.

Kaltinamajame akte nurodoma, kad, siekdamas sulaikyti asmenį pareigūnas neišnaudojo visų jo turėtų galimybių veikti kitaip, klaidingai įvertino būtinosios ginties situaciją ir panaudojo šaunamąjį ginklą nesant neišvengiamo pavojaus jo ar kitų asmenų gyvybei bei sveikatai, todėl moters žūtis kvalifikuotina kaip nužudymas.

Pareigūnui pareikšti kaltinamai dėl būtinosios ginties ribų peržengimo, nužudymo ir piktnaudžiavimo, rašoma prokuratūros pranešime.

Sureagavo policijos vadovas R. Požėla

Netrukus po to, kai prokuratūra paskelbė savo sprendimą siųsti policininką į teismą, šią žinią pakomentavo ir policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

„Po šiandien paskelbtos Generalinės prokuratūros informacijos, kad teismas spręs, ar policijos pareigūnas neviršijo būtinosios ginties ribų, noriu pasakyti – esu įsitikinęs, kad pareigūnas vykdė duotą priesaiką – ginti kiekvieną pilietį, kuriam gresia realus pavojus ir šaunamasis ginklas buvo paskutinė priemonė, saugant save ir medikus nuo realios grėsmės.

Pareigūnas nebus paliktas vienas – ir toliau užtikrinsime tiek teisinę, tiek kitą pareigūnui reikalingą pagalbą, siekdami apginti jo teisėtus interesus, užtikrinti kokybišką gynybą Vidaus tarnybos statuto ir kitų teisės aktų nustatytais pagrindais,“ – rašoma Policijos departamento išplatintame R.Požėlos komentare.

Kaip jau ne kartą skelbė lrytas.lt, pareigūnus į Baraškų kaimą (Vilniaus rajonas) iškvietė greitosios pagalbos dispečerė apie 14 val. 17 min. Policijai perduotame kvietime buvo sakoma, kad agresyvi moteris (gimusi 1972 m.) kastuvu užpuolė atvykusius medikus.

Išnaudojo visus elektros šoko užtaisus

Per užpuolimą buvo kastuvu sužalotas paramedikas (gim. 1988 m.) ir apgadintas greitosios pagalbos automobilis.

Į įvykio vietą atvykusius policijos pareigūnams, moteris juos puolė su peiliu. Bandydami moterį sutramdyti, pareigūnai panaudojo dujas ir elektros impulsinį prietaisą „Taser“.

Elektros šoko prietaisu policininkai atlikti keturis šūvius. Jais policininkai išnaudojo visus turimus elektros šoko prietaiso užtaisus, bet ir tai moters nesustabdė.

Galiausiai gindamasis nuo užpuolimo Vilniaus apskrities VPK Specialiosios parengties skyriaus pareigūnas (gim. 1990 m.) iš tarnybinio pistoleto „Glock 19“ iššovė penkis šūvius į moterį.

Lrytas.lt žiniomis, pirmiausiai buvo peršauta moters koja, tačiau net tai jos nesustabdė, ji toliau puolė pareigūnus. Kai moteris sužalojo kitą Vilniaus apskrities VPK Specialiosios parengties skyriaus pareigūną (gim. 2000 m.), ji buvo nušauta.

Buvo sužalotas paramedikas ir policininkas

Visa drama nuošaliame kaime greta Vilniaus tęsėsi kone tris valandas. Per incidentą sužalotas paramedikas, suteikus medicinos pagalbą, buvo gydomas ambulatoriškai. Ambulatoriškai buvo gydomas ir sužalotas policininkas.

Policijos departamentas po nelaimės pranešė, kad moterį nušovęs pareigūnas yra patyręs policininkas, jo tarnybos stažas – beveik 10 metų.

„Policijos vadovybė visokeriopai palaiko pareigūnus, kurie gindami save ir medikus, panaudojo šaunamąjį ginklą ir nukovė agresyvią, peiliu juos puolusią ir sužalojusią moterį. Pareigūnams teikiama psichologinė pagalba, jiems bus suteikta visa reikiama teisinė pagalba“, – tąkart socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė policija.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.