Po siūlymo gydyti vaikų autizmą prisilietimais – prokuratūros tyrimas dėl seksualinių nusikaltimų

Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimai prieš nepilnametį ar nepilnamečius vykdytos seksualinio pobūdžio nusikalstamo veikos.

 Teisėsauga aiškinasi ir dėl daugiau galimų G.Filipavičiaus nusikaltimų.<br> lrytas.lt montažas.
 Teisėsauga aiškinasi ir dėl daugiau galimų G.Filipavičiaus nusikaltimų.<br> lrytas.lt montažas.
 Teisėsauga aiškinasi ir dėl daugiau galimų G.Filipavičiaus nusikaltimų.<br> A.Ufarto (ELTA) nuotr.
 Teisėsauga aiškinasi ir dėl daugiau galimų G.Filipavičiaus nusikaltimų.<br> A.Ufarto (ELTA) nuotr.
 Žaislas, Nida Grunskienė.<br> Lrytas.lt fotokoliažas
 Žaislas, Nida Grunskienė.<br> Lrytas.lt fotokoliažas
Daugiau nuotraukų (3)

Lietuvos Respublikos prokuratūra

2024-01-17 16:43, atnaujinta 2024-02-05 15:49

Praėjusią savaitę viešoje informacinėje erdvėje pasirodė pranešimai apie tai, kad maždaug prieš metus galimai gydytoju apsimetantis žmogus socialiniuose tinkluose siūlė 2–5 metų amžiaus vaikų gydymą nuo autizmo prisilietimais.

Kaip anksčiau rašė portalas lrytas.lt, tokių kaltinimų sulaukė 9-metę mergaitę Kaune pagrobęs verslininkas Gediminas Filipavičius. Kol kas nėra aišku, ar pranešimą paskelbusi generalinė prokuratūra tyrimą pradėjo būtent dėl G.Filipavičiaus veiksmų.

Kaip anksčiau skelbė lrytas.ltpaaiškėjo, kad savo šeimos neturėjęs vyras tikriausiai vaikais domėjosi ir seniau: jis autizmui skirtoje feisbuko grupėje rašė šį sutrikimą turinčių vaikų mamoms, prisistatydamas autizmo gydytoju, prašė atsiųsti vaikų nuotraukų ir žadėjo padėti juos gydyti. Mamoms iš karto susidarė įspūdis, kad vyras apsimetinėja (juk autizmo spektro sutrikimai apskritai neišgydomi), jos apie tai pranešė policijai, tačiau tyrimas nebuvo pradėtas ir vyro ketinimai liko neaiškūs.

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė š. m. sausio 12 d. pavedė Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamentui patikrinti žiniasklaidoje taip pat minimo nutarimo atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą teisėtumą ir pagrįstumą.

Atlikęs patikrinimą Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras antradienį panaikino policijos tyrėjo 2023 kovo 1 d. priimtą nutarimą, kuris nebuvo skundžiamas, kaip neteisėtą ir nepagrįstą, ir pradėjo ikiteisminį tyrimą  dėl lytinės aistros tenkinimo pažeidžiant nepilnamečio asmens seksualinio apsisprendimo laisvę ir (ar) neliečiamumą.

Prokuroro nutarime nurodoma, kad ikiteisminis tyrimas pradedamas siekiant visapusiškai teisiškai įvertinti gautame pranešime apie įvykį nurodytas aplinkybes, todėl jo metu bus siekiama nustatyti pareiškėjo minimo žmogaus tapatybę bei patikrinti, ar buvo padaryti veiksmai, kurie gali būti vertinami kaip siekis tenkinti lytinę aistrą su jaunesniu negu šešiolikos metų asmeniu arba kita nusikalstama veika.

Pradėtą ikiteisminį tyrimą pavesta kontroliuoti ir organizuoti Kauno apygardos prokuratūrai, atlikti – Kauno apskrities vyriausiajam policijos komisariatui.

Generalinės prokurorės N.Grunskienės pavedimu Baudžiamojo persekiojimo departamente šiuo metu taip pat atliekami galimai su tuo pačiu asmeniu susiję vieno nutraukto ikiteisminio tyrimo ir dviejų nutarimų, kuriais buvo atsisakyta pradėti ikiteisminį tyrimą, patikrinimai bei inicijuojamos priemonės stiprinant procesinių sprendimų kontrolę.

Apie pradėto ikiteisminio tyrimo bei nurodytų patikrinimų rezultatus visuomenė bus informuota juos užbaigus.

Skelbiant informaciją apie galimai prieš mažamečius vykdytas seksualinio pobūdžio nusikalstamas veikas būtina užtikrinti, kad ji niekaip, nei tiesiogiai, nei netiesiogiai, nebūtų susieta su konkrečiais nepilnamečiais ar kitais asmenimis, netraumuotų nuo nusikalstamų veikų nukentėjusių nepilnamečių, nepažeistų jų teisių bei nepažeistų nekaltumo prezumpcijos principo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.