Iš koplytstulpio greta bažnyčios Rietavo savivaldybėje pavogtos 3 vertingos medinės skulptūros Vagystė pastebėta prieš mėnesį

Rietavo policija ieško nusikaltėlių, apvogusių greta Spraudžio kaimo bažnyčios stovėjusį koplytstulpį. Iš jo dingo trys skulptūros, įtrauktos į Lietuvos kultūros vertybių registrą.

 Pavogtos skulptūros.<br> kvr.kpd.lt nuotr.
 Pavogtos skulptūros.<br> kvr.kpd.lt nuotr.
 „Pieta“.<br> kvr.kpd.lt/Vidmanto Dovidausko nuotr.
 „Pieta“.<br> kvr.kpd.lt/Vidmanto Dovidausko nuotr.
 Pavogtos skulptūros koplytstulpyje.<br> kvr.kpd.lt/Aurelijos Ričkuvienės nuotr.
 Pavogtos skulptūros koplytstulpyje.<br> kvr.kpd.lt/Aurelijos Ričkuvienės nuotr.
 „Šv. Barbora“.<br> kvr.kpd.lt/Aurelijos Ričkuvienės nuotr.
 „Šv. Barbora“.<br> kvr.kpd.lt/Aurelijos Ričkuvienės nuotr.
 „Šv. Barbora“.<br> kvr.kpd.lt/Vidmanto Dovidausko nuotr.
 „Šv. Barbora“.<br> kvr.kpd.lt/Vidmanto Dovidausko nuotr.
 Koplytstulpis prie Spraudžio bažnyčios.<br> kvr.kpd.lt/Vidmanto Dovidausko nuotr.
 Koplytstulpis prie Spraudžio bažnyčios.<br> kvr.kpd.lt/Vidmanto Dovidausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 21, 2023, 9:51 AM, atnaujinta Dec 21, 2023, 9:52 AM

Kaip pranešė Policijos departamentas, gruodžio 20 d. apie 13 val. 30 min. Rietavo policijos komisariate gautas pranešimas, kad dar lapkričio 20 d. apie 8 val. pastebėta, jog Rietavo savivaldybėje, Spraudžio kaime, iš bažnyčios dingo 3 medinės skulptūros, įtrauktos į Lietuvos kultūros vertybių registrą.

Vagystės nuostolis dar nustatinėjamas.

Į Lietuvos kultūros vertybių registrą iš viso yra įtrauktos penkos Spraudžio kaime esančios skulptūros. Trys dingusios („Pieta“ ir dvi „Šv. Barbora“) buvo saugomos greta Spraudžio šv. apaštalo Pauliaus bažnyčios esančiame koplytstulpyje, kuris irgi įtrauktas į Lietuvos kultūros vertybių registrą.

Vagystę lapkričio 20 d. pastebėjo Kultūros paveldo departamento darbuotojas vykdydamas kultūros paveldo objektų stebėseną. 

Apžiūrėjęs 1927 m. statytą koplytstulpį, Kultūros paveldo departamento specialistas pastebėjo, kad iš jo dingusios trys skulptūros. Kaip vėliau specialistas nurodė savo tarnybiniame pranešime, dėl to buvo pradėta aiškintis su Rietavo savivaldybės paminklotvarkininke, Spraudžio bažnyčią aptarnaujančiu klebonu ir Rietavo seniūnijos seniūnu.

Buvo tikimasi, kad skulptūros gali būti perkeltos saugoti į kitas patalpas, tačiau to niekas negalėjo patvirtinti.

„Paminklotvarkininkės žiniomis, 2023 m. vasario mėnesį skulptūros dar buvo“, - rašoma Kultūros paveldo departamento specialisto tarnybiniame pranešime.

Paaiškėjus, kad skulptūros yra neaišku kur, kreiptasi į policiją dėl vagystės. 

Kaip rašoma laisvojoje interneto enciklopedijoje wikipedia.org, Spraudžio šv. apaštalo Pauliaus bažnyčios pamatai buvo pašventinti 1938 m., o po metų čia jau buvo aukojamos pirmosios mišios. 

„Popiežius Benediktas XVI 2009-uosius buvo paskelbęs šv. Pauliaus metais. Visoje Telšių vyskupijoje Spraudžio bažnyčia – vienintelė pavadinta šio šventojo vardu. Ir būtent tais metais buvo minimas šios bažnyčios 70-metis. Prieš šį jubiliejų bažnytėlė buvo suremontuota. Tąkart pakeistas stogas, sutvarkytas beveik nugriuvęs bokštellis, nuo sienų nugramdyti pelėsiai ir jos perdažytos“, - rašoma wikipedia.org

Policija dėl vagystės pradėjo ikiteisminį tyrimą. 

Baudžiamasis kodeksas skelbia, kad tas, kas pagrobė labai didelės vertės svetimą turtą arba pagrobė didelės mokslinės, istorinės ar kultūrinės reikšmės turinčias vertybes, arba pagrobė svetimą turtą dalyvaudamas organizuotoje grupėje, baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.