Juzefo Kozubovskio byla grąžinta iš naujo nagrinėti apeliacine tvarka

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje Juzefas Kozubovskis patrauktas baudžiamojon atsakomybėn už tai, kad savavaldžiavo, panaudodamas fizinį smurtą ir neteisėtai atėmė nukentėjusiajam laisvę, panaudodamas fizinį smurtą. Konfliktas kilo, kai J.Kozubovskis su kitu vyru, pastebėję nukentėjusįjį ir manydami, kad jis iš viešbučio pagrobė piniginę, vykdė tariamą teisę panaudodami fizinį smurtą, taip pat neteisėtai atėmė nukentėjusiajam laisvę panaudodami fizinį smurtą.

Juzefas Kozubovskis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Juzefas Kozubovskis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-05 09:30

J.Kozubovskio gynėjas advokatas kasaciniu skundu prašė panaikinti abiejų instancijų teismų nuosprendžius ir bylą nutraukti arba, panaikinus apeliacinės instancijos teismo nuosprendį, palikti galioti pirmosios instancijos teismo nuosprendį, kuriuo baudžiamoji byla nutraukta, susitaikius su nukentėjusiuoju.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjų kolegija, teisės taikymo aspektu patikrinusi skundžiamą apeliacinės instancijos teismo nuosprendį, nustatė, kad apeliacinės instancijos teismas padarė esminius Lietuvos Respublikos baudžiamojo proceso kodekso (BPK) 329 straipsnio 3 punkto, 303 straipsnio 2 dalies ir 307 straipsnio 1 dalies pažeidimus, kurie sukliudė teismui išsamiai ir nešališkai išnagrinėti bylą ir priimti teisingą nuosprendį.

Tokią išvadą teismas padarė atsižvelgdamas į tai, kad apeliacinės instancijos teismas, nuteisdamas J.Kozubovskį, ne tik nepanaikino pirmosios instancijos teismo nuosprendžio, kuriuo jam buvo nutraukta baudžiamoji byla, bet ir nepriėmė naujo, t.y. apkaltinamojo, nuosprendžio, kaip tai nustatyta BPK 329 straipsnio 3 punkte (pirmosios instancijos teismo nuosprendis panaikinamas ir priimamas naujas nuosprendis, jeigu pirmosios instancijos teismas nuosprendžiu nutraukė baudžiamąją bylą, o apeliacinės instancijos teismas teismo posėdyje padarė išvadą, kad reikia priimti apkaltinamąjį arba išteisinamąjį nuosprendį).

Nauju apkaltinamuoju nuosprendžiu asmuo, kuriam baudžiamoji byla buvo nutraukta, pripažįstamas kaltu dėl baudžiamajame įstatyme nurodytos nusikalstamos veikos padarymo ir tik po to jam paskiriama bausmė (BPK 303 straipsnio 2 dalis, 331 straipsnio 2 dalis). Apeliacinės instancijos teismas šiuo atveju J.Kozubovskio nepripažino kaltu dėl BK nustatytų nusikalstamų veikų padarymo, tačiau pagal BK 294 straipsnio 2 dalį ir BK 146 straipsnio 2 dalį jam paskyrė arešto bausmes.

Atsižvelgus į nustatytus esminius BPK pažeidimus, byla grąžinta iš naujo nagrinėti apeliacine tvarka, atkreipus dėmesį į tai, kad tikrintinas prokuroro apeliaciniame skunde skundžiamas BK 38 straipsnio taikymas, taip pat abiejų asmenų, kuriems byla nutraukta, apeliaciniuose skunduose kvestionuojamas bendrai padarytų veikų teisinio įvertinimo teisingumas, taip pat vertintina, ar abiem asmenims taikytina baudžiamąją atsakomybę šalinanti aplinkybė, nurodyta BK 29 straipsnyje.

Ši Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra vienintelis kasacinis teismas įsiteisėjusiems bendrosios kompetencijos teismų sprendimams peržiūrėti. Kasacinio teismo pagrindinė paskirtis – užtikrinti vienodą bendrosios kompetencijos teismų praktiką valstybėje. Remdamasis procesą reglamentuojančiais įstatymais, kasacinis teismas, neperžengdamas kasacinio skundo ribų, patikrina apskųstus sprendimus teisės taikymo aspektu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.