Ne kartą teistas biržietis aukas medžiojo socialiniuose tinkluose: „pardavęs“ prekes – užblokuodavo

Jaunas biržietis buvo radęs būdą, kaip pasipelnyti svetima sąskaita, – patiklioms aukoms jis pardavinėjo tariamus bilietus į koncertus ir elektrinius paspirtukus.

Pirkėjus sukčius apgaudinėjo naudodamasis susikurta netikra paskyra.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pirkėjus sukčius apgaudinėjo naudodamasis susikurta netikra paskyra.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pirkėjus sukčius apgaudinėjo naudodamasis susikurta netikra paskyra.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pirkėjus sukčius apgaudinėjo naudodamasis susikurta netikra paskyra.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 4, 2023, 6:43 AM

Biržų teismas Tomą Marinską pripažino sukčiumi ir paskyrė 75 parų arešto bausmę.

Kadangi vyras kaltę pripažino ir byla išnagrinėta sutrumpinta įrodymų tyrimo tvarka, jam bausmė buvo sumažinta trečdaliu – iki 50 parų arešto. Taip pat iš teisiamojo aukoms bendrai priteista per 400 eurų – tiek, kiek buvo iš jų išviliota.

T.Marinskas praeityje ne kartą teistas už sukčiavimą, teistumas neišnykęs. „Jis išvadų nepadarė, nusikalto dar kartą, yra nedirbantis, neturintis nuolatinio pragyvenimo šaltinio“, – paaiškino teisėjas, kodėl teisiamajam buvo paskirta arešto bausmė.

Kaltės nesikratė

T.Marinskas aplink pirštą patiklias aukas apvyniojo praėjusį pavasarį. Taip jis veikė apie dvi savaites.

Socialiniame tinkle sukčius buvo sukūręs paskyrą ne savo vardu ir joje skelbdavo melagingus skelbimus apie parduodamus bilietus į koncertus, elektrinius paspirtukus ir automobilio detales. Pirkėjai pervesdavo pinigus, tačiau pirkinių negaudavo. Sumos siekė 30–140 eurų.

Pinigai buvo pervedami į teisiamojo sugyventinės banko sąskaitą. Moteris buvo leidusi jam pasinaudoti savo banko kortele ir nieko nežinojo apie jo nešvarius darbelius.

Iš aukų išviliotus pinigus sukčius paskui išsigrynindavo bankomatuose.

Savo kaltės T.Marinskas nesikratė, tačiau tikino, kad visų aplinkybių neprisimena. Vyras pripažino, kad internete buvo sukūręs ne vieną netikrą anketą. Jo tikslas buvo apgaule gauti kuo daugiau pinigų.

Teisiamasis pripažino, kad nė vieno daikto nesiruošė parduoti, nes jų neturėjo. Jei skelbime ir įdėdavo prekės nuotrauką, ji būdavo paimta iš interneto.

Nuleido bilieto kainą

Į biržiečio pinkles pateko 6 žmonės. Vieni gyvena Vilniuje, kiti Marijampolėje, Kaune ir Anykščių rajone.

Visos aukos buvo apgautos panašiai. Vieni žmonės ieškojo, kas parduoda bilietus į koncertus, kiti patys buvo pasiskelbę, kad juos pirks.

Viena nukentėjėlė tyrėjams dėstė, kad socialiniame tinkle įdėjo skelbimą, jog ieško bilietų į koncertą. Netrukus ji sulaukė nepažįstamojo žinutės.

Tas parašė, kad turi 3 bilietus, kainuojančius po 50 eurų. Kadangi jai reikėjo tik vieno bilieto, moteris nusiderėjo iki 46 eurų.

Tačiau vos tik pinigai buvo pervesti į nurodytą banko sąskaitą, pardavėjas nustojo su ja bendrauti ir į žinutes nebeatrašė. Moteris dar bandė jam skambinti, bet jos telefono numeris buvo užblokuotas.

Nekilo jokių įtarimų

Kita T.Marinsko auka tapusi moteris internete ieškojo parduodamo elektrinio paspirtuko. Su pardavėju ji sutarė, kad paspirtukas kainuos 140 eurų ir bus išsiųstas kaip siunta autobusu, bet tai tebuvo pažadai.

Kita moteris norėjo dukrai gimtadienio proga padovanoti elektrinį paspirtuką. Radusi internete skelbimą apie už 140 eurų parduodamą paspirtuką ji susisiekė su pardavėju.

Baimindamasi, kad nebūtų apgauta, moteris pasiūlė iš pradžių pervesti tik pusę sumos, o likusią dalį tuomet, kai sulauks patvirtinimo, jog prekė išsiųsta.

Su tokiomis sąlygomis pardavėjui sutikus ji pervedė 70 eurų. Nors pardavėjas buvo vyras, pirkėjai nekilo jokių įtarimų, kad pinigus reikia pervesti į banko sąskaitą moters vardu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.