Nuo vieno turtingiausių Klaipėdos krašto verslininkų – iki aferisto: V. Gudzenkos istorijoje – ir stebinantys faktai

Buvusiam vienam turtingiausių Klaipėdos krašto verslininkų, žinomam kartingo lenktynininkui Vitalijui Gudzenkai nepavyko atsikratyti aferisto etiketės: jis privalės atlyginti bankui patirtus nuostolius.

V.Gudzenka žinojo, kas vyksta jo bendrovėje, o darbuotojai tik vykdė nurodymus.
V.Gudzenka žinojo, kas vyksta jo bendrovėje, o darbuotojai tik vykdė nurodymus.
V.Gudzenka žinojo, kas vyksta jo bendrovėje, o darbuotojai tik vykdė nurodymus.
V.Gudzenka žinojo, kas vyksta jo bendrovėje, o darbuotojai tik vykdė nurodymus.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-05-04 21:10

Apeliacinis teismas paliko galioti Klaipėdos apygardos teismo nuosprendį, pagal kurį dabar oficialiai bankrutavęs verslininkas už sukčiavimą nuteistas lygtine 3,8 metų laisvės atėmimo bausme.

Teismas nustatė, kad būdamas kažkada vienos didžiausių Vakarų Lietuvoje transporto bendrovių „Livitana“ savininku ir direktoriumi, 48 metų V.Gudzenka, panaudojęs suklastotus dokumentus, pardavė lizingo bendrovėms priklausančius vilkikus ir jų priekabas. Iš viso buvo parduotos daugiau kaip 10 transporto priemonių, kurių vertė – apie pusę milijono eurų.

Sportui – milijonai

V.Gudzenka prieš dešimtmetį garsėjo kaip kartingo sporto rėmėjas, investavęs kelis milijonus eurų. Jis buvo įkūręs savo klubą ir komandą „RKV Racing“, kurios nariai skynė pergales tarptautinėse varžybose ir treniravosi su legendiniu Michaeliu Schumacheriu.

O garsiausias komandos atstovas Simas Juodviršis tapo pasaulio ir Europos čempionu. Ne vieną laimėjimą buvo iškovojęs ir pats V.Gudzenka.

Savo klestėjimo laikais V.Gudzenka ypač mėgo girtis ir turimais prabangiais automobiliais.

„Aš perku tik naujus automobilius, nes branginu savo laiką ir neturiu kada lakstyti po remonto dirbtuves. Tačiau ir nauji ne visada patikimi“, – „Lietuvos rytui“ tuomet dėstė verslininkas.

Sklandė kelios versijos

Būtent dėl prabangių automobilių V.Gudzenka tuomet pateko ir į kriminalines suvestines.

2012 metais, kai V.Gudzenka susipyko su verslo partneriu, vėliau už prekybą narkotikais sulaikytu Egidijumi Maceikiu, buvo sudeginti nuosavo namo kieme Klaipėdos Molo gatvėje stovėję du „Mercedes“ automobiliai, kurių kiekvieno kaina siekė 100 tūkstančių eurų.

Tuomet V.Gudzenka atvirai kaltino buvusį verslo partnerį: „Jis specialiai šalia manęs išsinuomojo namą, kad galėtų mane stebėti.“

Tačiau Klaipėdoje po šio įvykio sklandė ir kitokie gandai: vieni kaltino kreditorius, kuriems V.Gudzenka vengė atiduoti skolas, kiti tvirtino, esą pats verslininkas padegė savo automobilius, kad gautų draudimo išmoką.

Kad ir kaip ten būtų, tačiau ikiteisminio tyrimo metu padegimo kaltininkai nebuvo nustatyti, byla nutraukta, o draudimo kompanija sumokėjo solidžią išmoką.

Pralošdavo krūvas pinigų

Tuomet nepatenkintų V.Gudzenkos veiksmais kreditorių ėmė daugėti. Kalbama, kad kartą vienas kreditorius, pamatęs, kad V.Gudzenka pietauja prabangiame uostamiesčio restorane, garsiai sušuko: „Sukčiau – už mano pinigus valgai!“

Tai išgirdęs V.Gudzenka esą spruko lauk per restorano virtuvės patalpas.

Nors skolos augo, verslininkas neatsikratė aistros lošti kazino. Kartais ten prasėdėdavo iki paryčių ir, kaip pasakoja jo buvę draugai, pralošdavo po kelis šimtus tūkstančių.

Grasino ir prokurorei

V.Gudzenka elgėsi agresyviai. Buvusi verslininko žmona pasakojo, kad gimnazijos kieme jis kirviu buvo užpuolęs dukters draugą.

Grasinimų sulaukė net pareigūnai. Ypač kliuvo Klaipėdos apylinkės prokuratūros prokurorei Snieguolei Lukošienei.

Šiai pareigūnei verslininkas išsiuntė daugybę grasinančių žinučių. „Sutraiškysiu tau galvą, susprogdinsiu namus ir automobilį, nužudysiu ir pakasiu“, – vienoje žinutėje rašė V.Gudzenka. Po šios žinutės į prokurorės automobilio degalų baką buvo įpilta rūgšties.

Grasinimų sulaukė ir buvusi V.Gudzenkos advokatė Gražina Mauručaitienė, jos sutuoktinis ir sūnus. Po gąsdinimų advokatės sūnų sumušė du nepažįstami vyrai.

Prieš bankrotą – pervedimas

Ėmė prastėti ir V.Gudzenkos bendrovės „Livitana“ reikalai. Jau 2015 metais kreditoriai teismams pateikė 18 ieškinių, o po metų buvo paskelbtas bankrotas.

Tačiau prieš pat bankrotą „Livitanos“ direktorius V.Gudzenka nurodė savo sporto klubui RKV pervesti 580 tūkstančių eurų. Nors vėliau teismas pripažino šį sandorį nesąžiningu ir nurodė pinigus grąžinti atgal, jie jau buvo išgaravę, o ir pats sporto klubas netrukus bankrutavo.

Netrukus ir pats V.Gudzenka buvo priverstas paskelbti asmeninį bankrotą. Nors antstoliai iš varžytynių pardavė jo namą Klaipėdoje, gautų pinigų atsiskaityti su visais kreditoriais neužteko – liko dar 700 tūkstančių eurų skolų, kurios galiausiai buvo nurašytos. Kreditoriai neatgavo ir beveik milijono eurų „Livitanos“ skolų.

Pardavė svetimus vilkikus

Tuo V.Gudzenkos bėdos nesibaigė. Jo atžvilgiu buvo pradėti net keli ikiteisminiai tyrimai. Daugelis jų subliūško, tačiau byla dėl bankams priklausančių transporto priemonių pardavimo pasiekė teismą.

V.Gudzenka buvo kaltinamas, kad pardavė daugiau kaip 10 „Luminor“ bankui ir „Unicredit Leasing“ priklausančių transporto priemonių.

Sukčiavimo schema buvo paprasta – pasitelkus dokumentų klastotojus buvo padirbami dokumentai, kad „Livitana“ visiškai atsiskaitė su lizingo bendrovėmis – padengė visas skolas už lizingu nupirktas transporto priemones.

Tuomet su šiais padirbtais dokumentais valstybinėje įmonėje „Regitra“ vilkikus ir jų priekabas įformindavo „Livitanos“ vardu, o paskui iškart parduodavo.

Daugiausia transporto priemonių buvo parduota Rusijos, Lenkijos, Kazachstano įmonėms ir privatiems asmenims.

Ikiteisminio tyrimo metu taip ir nepavyko nustatyti, kas klastojo dokumentus. Buvo padirbti ne tik atsakingų lizingo bendrovių darbuotojų parašai, bet ir antspaudai bei firminiai blankai.

Vadybininkė įsigijo bendrovę

Jau prasidėjus ikiteisminiam tyrimui V.Gudzenka iš Klaipėdos persikėlė gyventi į Vilnių. Daug kartų jis buvo pastebėtas užeinantis į čia veikiančios transporto įmonės „TP Logistics“ biuro patalpas.

Buvę nuteistojo bendradarbiai „Lietuvos rytui“ teigė, kad „TP Logistics“ V.Gudzenka statytinių vardu įsigijo dar prieš „Livitanos“ bankrotą. Ten buvo įdarbinta nemažai „Livitanos“ darbuotojų, kuriuos esą V.Gudzenka kontroliavo ir iš esmės tęsė veiklą.

Vėliau šią įmonę įsigijo buvusi ilgametė „Livitanos“ vadybininkė Julija Kuliešaitė. 2016 metais, vos tik ši mergina tapo bendrovės akcininke, pavyko uždirbti 100 tūkstančių eurų pelno. Pelnas kasmet vis augo, o praėjusiais metais bendrovė uždirbo per milijoną.

Pats V.Gudzenka ir toliau važinėjo prabangiais automobiliais, dalyvavo kartingo varžybose. Tiesa, jau ne savo komandoje – buvo įtrauktas į žentu tapusio buvusio auklėtinio S.Juodviršio komandą „SJ Motosport“.

Kaltino draugus

Prasidėjus teismo posėdžiams, brangius sostinės advokatus pasisamdęs V.Gudzenka kaltino pažįstamus, draugus ir net buvusią žmoną, su kuria, kaip kalbama, toliau gyvena.

Vyriškis tvirtino nieko nežinojęs apie dokumentų padirbinėjimą ir vilkikų pardavimą. Visa tai esą darė įgaliojimus turėję jo vaikystės draugai, kuriais pasitikėjo.

„Tai jie be mano žinios ir pardavinėjo tuos vilkikus“, – teisme aiškino V.Gudzenka.

Teisiamasis tvirtino dėl to net patekęs į ligoninę: „Aš patekau į komą, mėnesį gulėjau reanimacijos palatoje, gydytojai sakė, kad neišgyvensiu. O mano vaikystės draugai to greičiausiai ir laukė, nes tikėjosi po mano mirties savo nešvarius darbelius „užkabinti“ man.“

Vyriškis teigė tik dabar atsigavęs, galintis sąmoningai mąstyti, sugrįžo atmintis.

Teismai nepatikėjo

Tokias kalbas V.Gudzenkos pažįstami pavadino kliedesiais.

„Policijoje per apklausas ir manęs klausė, ar ne aš V.Gudzenką privedžiau iki komos. Bet tik pasijuokiau – jei kas ir privedė, tai narkotikai ir degtinė“, – sakė vienas buvęs V.Gudzenkos draugas.

V.Gudzenkos pasakojimais nepatikėjo ir praėjusiais metais bylą išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas. Daugybė liudytojų patvirtino, kad įmonėje viską kontroliavo kaltinamasis ir be jo žinios negalėjo būti priimtas joks svarbesnis sprendimas.

Praėjusių metų vasarį teismas pripažino V.Gudzenką kaltu ir nuteisė jį lygtine 3,8 metų laisvės atėmimo bausme. Be to, nuteistasis buvo įpareigotas atlyginti „Luminor“ bankui patirtus nuostolius – beveik 200 tūkstančių eurų.

V.Gudzenka šį nuosprendį apskundė Apeliaciniam teismui. Matyt, nepatenkintas prieš tai buvusio advokato Sauliaus Juzukonio darbu nuteistasis pasisamdė buvusį Generalinės prokuratūros prokurorą Mindaugą Dūdą.

Tačiau ir jis nesugebėjo išgelbėti bankrutavusio verslininko. Nors per teismo posėdžius toliau buvo bandoma versti kaltę draugams, įrodymai liudijo ką kita.

„V.Gudzenka kontroliavo visas bendrovės veiklų sritis, buvo griežtas ir principingas vadovas, be jo žinios ir nurodymų niekas nevykdavo.

V.Gudzenka žinojo, kas vyksta jo bendrovėje, o darbuotojai tik vykdė jo nurodymus.

Būtent V.Gudzenka atsakingas už tai, kad lizingo bendrovės prarado savo turtą“, – teigiama teismo sprendime.

„Lietuvos rytas“ per V.Gudzenkos advokatus bandė su juo susisiekti, tačiau nei advokatai, nei pats nuteistas verslininkas jokių komentarų nepateikė. Apie V.Gudzenkos įtaką milijoninius pelnus gaunančiai įmonei „TP Logistics“ atsisakė komentuoti ir oficiali šios bendrovės savininkė ir direktorė J.Kuliešaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.