Nelegaliai praturtėti nusprendęs vyriškis sukurpė gudrų planą: priedanga tapo darbas

Prekybos centre Šiauliuose įsidarbinęs Gvidas Krištaponis iš karto pradėjo dairytis, ką būtų galima pavogti. Planą sukurpęs vagišius manė, kad visus pergudravo, tačiau kriminalistai atkreipė dėmesį į detales, kurios ir išdavė nusikaltėlį.

G.Krištaponis prisipažino nežinojęs, ką iš tiesų ras seife, bet tikėjosi krūvelės banknotų.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
G.Krištaponis prisipažino nežinojęs, ką iš tiesų ras seife, bet tikėjosi krūvelės banknotų.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
G.Krištaponis prisipažino nežinojęs, ką iš tiesų ras seife, bet tikėjosi krūvelės banknotų.
G.Krištaponis prisipažino nežinojęs, ką iš tiesų ras seife, bet tikėjosi krūvelės banknotų.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-01-25 20:13

Anksčiau dukart dėl kvaišalų teistas 25 metų vyriškis praėjusių metų pradžioje įsidarbino į bendrovės „Kesko Senukai“ prekybos centrą.

Vėliau paaiškėjo, kad lauko parduotuvės ir sandėlio „Statybų duona“ konsultantas nuo pat pradžių dairėsi, ką būtų galima pavogti.

Rakto vagystės nepastebėjo

Kojas apšilęs vyras atkreipė dėmesį į sandėlio viduje esančią patalpą su seifu.

Pro naujojo konsultanto akis neprasprūdo ir ant sienos pakabinamas raktų ryšulys.

Nors G.Krištaponis tiksliai nežinojo, kuriuo raktu būtų galima atrakinti seifą, jam pavyko pavogti būtent reikalingą raktą.

Šios vagystės niekas nepastebėjo, nes ant to paties žiedelio buvo užkabinti du vienodi raktai. Į seifą nusitaikęs vaikinas niekur neskubėjo – dairėsi ir kurpė planą. Vėliau jis prisipažino nežinojęs, ką iš tiesų ras seife, bet tikėjosi krūvelės banknotų: „Daiktų juk niekas seife nelaiko.“

Kelis mėnesius padirbėjęs konsultantu galiausiai jis pareiškė, kad darbas nepatinka, todėl pasiprašė atleidžiamas.

Tačiau jam pakako laiko pastebėti svarbias smulkmenas, kad bandydamas atidaryti seifą nebūtų sučiuptas.

Slėpėsi po gobtuvu

Praėjusių metų birželio 22-ąją, nepraėjus nė savaitei po atleidimo, G.Krištaponis prieš darbo pabaigą atvažiavo į buvusią darbovietę. Ant galvos gobtuvą užsimaukšlinęs vaikinas pasislėpė už lauko vartų – ten, kur nėra stebima vaizdo kameromis.

20 val. parduotuvei baigus darbą G.Krištaponis nuskubėjo prie kambario su seifu. Į vidų patekti nebuvo sunku, nes darbuotojai durų raktą palikdavo tiesiog įkištą į spyną.

Seifą atrakinti pavyko pasivogtu raktu, tad netrukus įsibrovėlis kimšosi į kišenes banknotus – pavogė 3,5 tūkstančio eurų.

Vagystė buvo pastebėta kitą rytą.

Darbuotojai peržiūrėjo vaizdo įrašus ir pamatė, kaip į patalpą ateina ir seifą ištuština gobtuvą užsimaukšlinęs ir veidą kauke prisidengęs vyriškis.

Tas pats ant galvos gobtuvą užsimaukšlinęs pirkėjas buvo užfiksuotas ir likus 20 minučių iki darbo pabaigos.

Vagis iš sandėlio su grobiu paspruko per kelias minutes, kol dar nebuvo spėta įjungti signalizacijos.

Įtariamasis nesispyriojo

Kriminalistams į akis krito reikšmingos smulkmenos, padėjusios nustatyti, kad vagystę suplanuoti galėjo tik savas darbuotojas.

Todėl jie išsyk paprašė buvusių darbuotojų sąrašo, kuriame buvo ir G.Krištaponio pavardė.

Vagišių nustatyti padėjo ir bazinės mobiliojo ryšio stotelės, fiksuojančios klientų telefonų prisijungimus. Taip nesunkiai galima nustatyti kiekvieno mobiliojo ryšio telefono šeimininko judėjimą.

Su įkalčiais pričiuptas G.Krištaponis pernelyg nesispyriojo ir prisipažino apvogęs buvusią darbovietę. Vyras ir per ikiteisminį tyrimą neslėpė, kad vos tik įsidarbinęs ėmė dairytis, ką būtų galima pavogti. Kai pavogė seifo raktą, vyras dar kurį laiką dirbo, kad niekam nekiltų įtarimas.

Teks atlyginti nuostolius

G.Krištaponis nesispyriojo ir teisme – žinojo, kad atgaila ir visiškas prisipažinimas sušvelnina bausmę. Byla išnagrinėta taikant sutrumpintą įrodymų tyrimą, tad G.Krištaponiui skirta trečdaliu sumažinta bausmė – 10 mėnesių laisvės apribojimas.

Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmų teisėjas Martynas Galvičius perspėjo nuteistąjį, kad jis privalo dirbti, dalyvauti elgesio pataisos programoje. Priešingu atveju bausmė gali būti sugriežtinta – pakeista į intensyvią priežiūrą arba areštą.

Nuteistasis įpareigotas atlyginti padarytą žalą. Tiesa, ją teks sumokėti nebe „Kesko Senukų“ bendrovei, o draudimo kompanijai, kuri po vagystės atlygino nuostolius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.