Moters iš Šakių protą sujaukė kario meilės laiškai: tikėjo kiekvienu žodžiu, kol neįsiterpė giminaitė

Apie socialiniuose tinkluose knibždančius sukčius, ieškančius patiklių moterų ir iš jų išviliojančius tūkstantines sumas, viešojoje erdvėje kalbama seniai, tačiau iš svetimų klaidų dvi suvalkietės nepasimokė.

Meilė internete.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Meilė internete.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 15, 2021, 9:04 PM

Pastaruoju metu pandemijos sutrikdytas realus gyvenimas suaktyvėjo virtualioje erdvėje.

Socialiniuose tinkluose paguodos, įspūdžių ar artimesnio bendravimo ieškantys žmonės vis dažniau patenka į aferistų pinkles.

Feisbuke užsimezgusios, regis, malonios pažintys ne vienai Lietuvos moteriai jau tapo skaudžia patirtimi ir kainavo dešimtis tūkstančių eurų.

Patikėjo tariamu karininku

Ketvirtąją dešimtį bebaigianti šakietė prieš du mėnesius savo feisbuko paskyroje aptiko netaisyklinga lietuvių kalba parašytą nepažįstamo vyro žinutę.

Jis teigė, kad norėtų susipažinti ir draugauti su lietuve.

Vyras tikino esąs karininkas, šiuo metu tarnybą atliekantis vienoje Arabijos pusiasalio valstybių.

Šakietė jam atsakė, kad yra ištekėjusi, todėl nenori jokių pažinčių su svetimais vyrais.

Užsienietis buvo atkaklus, atakavo moterį žinutėmis. Galop šakietė ėmė su juo susirašinėti.

Kai moteris pranešė, kad ketina atostogauti, tariamas karininkas užsidegė noru atvykti į Lietuvą.

Jis apgailestavo, kad jo neišleidžia iš karinės bazės, nes iš jos išeiti gali tik tuomet, jei kas nors iš artimųjų vadovybei parašytų prašymą.

Užsienietis atsiuntė šakietei anketą, kurią ji užpildė ir labai greitai iš internetinio bičiulio gavo žinią, kad už dokumentų tvarkymą reikia sumokėti per tūkstantį eurų.

Jis esą negali naudotis savo sąskaita, prisiekinėjo grąžinsiąs pinigus, kai tik atvyks į Lietuvą.

Šakietė atsisakė sumokėti, tačiau apsišaukėlis karininkas sugebėjo ją palaužti psichologiškai, ir moteris pervedė reikalaujamą sumą į užsieniečio nurodytą sąskaitą, atidarytą ne jo pavarde.

Po to aferistas sukurpė istoriją, kad kare jis netikėtai buvo sužeistas, todėl jam reikia dar pinigų. Neva jei jų negaus, bus labai blogai, užsitrauks vadovybės nemalonę.

Atsitokėti padėjo giminaitė

Moteris vėl pervedė pinigų. Iš viso tariamam karininkui ji atidavė beveik 7 tūkst. eurų.

Nežinia, kiek sukčius dar būtų mulkinęs patiklią šakietę, jei ji apie istoriją su užsienio karininku nebūtų pasipasakojusi savo giminaitei.

Pastaroji iš karto suprato, kad moteris įklimpo į apsukraus aferisto pinkles, ir liepė atsitokėti, nutraukti bet kokį ryšį su įžūliai pinigus viliojančiu sukčiumi.

Aferisto apetitas vis augo

Galimas dalykas, kad nuo to paties aferisto prieš mėnesį nukentėjo ir 64 metų marijampolietė, savo feisbuko paskyroje irgi radusi užsieniečio žinutę.

Buvo aišku, kad nepažįstamasis naudojasi internetinės paieškos sistemos „Google“ nemokama vertimo paslauga, kuri suteikia galimybę žodžius bei frazes išversti į 108 pasaulio kalbas. Šie vertimai būna gana prasti, netaisyklingi.

Tačiau moters vertimo kokybė pernelyg nesutrikdė, ji patikėjo, kad su ja nori užmegzti pažintį amerikietis gydytojas, šiuo metu dirbantis vadinamajame karštajame pasaulio taške.

Beje, šis tariamas medikas buvo iš tos pačios valstybės, neva iš kurios apsimetėlio karininko laiškus gaudavo ir šakietė.

Mulkinimo scenarijus irgi buvo panašus.

Gydytoją vaidinantis aferistas rašė malonias žinutes, tikino norįs atvykti į Lietuvą, tačiau negalįs naudotis savo banko sąskaita.

Geraširdė moteris pervedė jam 1500 eurų.

Aferistas, supratęs, kad auka pakliuvo į jo spąstus, bemat sugalvojo įvairių priežasčių, kaip išvilioti daugiau pinigų. Marijampolietė jam pervedė dar 8 tūkst. eurų.

Apsimetėlio gydytojo noras pralobti patiklios aukos sąskaita vis labiau augo ir jis patiklios šakietės paprašė 25 tūkst. eurų.

Moteris tiek pinigų neturėjo, todėl paskambino kitame rajone gyvenančiai artimai giminaitei ir pareiškė, kad jai trūks plyš reikia iš kur nors gauti 25 tūkst. eurų, tačiau neatviravo, kokiam tikslui prireikė tokios sumos.

Giminaitei kilo įtarimas. Ji atvyko į Marijampolę, išsiaiškino, kam reikalingi tūkstančiai, ir apstulbusiai moteriai atskleidė karčią tiesą.

Marijampolietė aferistui jau buvo spėjusi atiduoti 10 050 eurų.

Praranda ir milžiniškas sumas

Tyrimus dėl įvairių sukčiavimų narpliojantys pareigūnai stebisi moterų neapdairumu ir patiklumu.

„Internete knibždėte knibžda įvairaus plauko aferistų. Aukų, iš kurių galima pasipelnyti, ieško ir kalėjimuose metų metus leidžiantys asmenys, turintys daug laisvo laiko, ir eiliniai piliečiai, pagal interneto skelbimus įsigyjantys įvairių daiktų nesumokėdami už juos nė cento. Sukčiavimo feisbuke, kai dažniausiai moterims atsiunčiamos užsieniečių vyrų žinutės, atvejus skaičiuojame dešimtimis“, – sakė „Lietuvos rytui“ pareigūnai.

Jie neslėpė, kad tyrimai dėl apsimetėlių karininkų ar gydytojų išviliotų įspūdingų sumų dažniausiai būna pasmerkti nesėkmei, aukos prarastų tūkstančių nebeatgauna. Tokiomis aferomis daugiausia užsiima aferistai iš Afrikos žemyno.

„Vadinamieji karininkai ar gydytojai neva iš karštųjų pasaulio kraštų moka susukti aukai smegenis. Jie savo feisbuko paskyroje įsideda ne savo, o kokio nors patrauklaus niekuo dėto vyro nuotrauką, prirašo meilių žinučių, jiems nesunku įgyti moters pasitikėjimą, o tada jau ima vilioti pinigus. Yra moterų, kurios tokiems susirašinėjimo bičiuliams atidavė ir po 30–40 tūkst. eurų“, – teigė pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.