Ieškant gamtinių dujų vagystės aptiktas pilnas vogtų daiktų sandėlis

Atliekant pranešimo apie galimą dujų vagystę tyrimą, bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) Verslo atsparumo skyriaus darbuotojas Andrejus Pavlovas kartu su kolegomis iš apskaitų valdymo komandos ne tik nustatė stambų dujų vagystės faktą, kurio preliminari žala gali siekti apie 11 tūkst. eurų, bet ir kitas, galimai nusikalstamos, veiklos apraiškas.

Apie įvykį buvo pranešta policijai.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Apie įvykį buvo pranešta policijai.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 26, 2021, 2:58 PM

Pasak ESO, gavę pranešimą apie galimą dujų nuotėkį viename Kauno miesto autoservise, bendrovės avarinės dujų tarnybos specialistai rado, kad dujų vamzdis netinkamai pritvirtintas ir juda prie tvirtinimo varžtų. Šie teisingai įtarė neteisėtą atšakos prisijungimą prieš apskaitos prietaisą – skaitiklį.

Informacija dalinai pasitvirtino, tačiau nebuvo aiški visa dujotiekio schema ir iškilo būtinybė patekti į patalpas ir įsitikinti, apžiūrėti bei užfiksuoti esamą situaciją.

Susisiekus su patalpų savininku, buvo gautas sutikimas patekti į patalpas, kur ESO darbuotojas išmontavo dujų skirstymo įtaisą dengusias gipso plokštes. Tačiau jis ten aptiko ne tik dujų vagystę – patalpose slėpėsi ir sandėlis su dideliu kiekiu spirito, tuščios taros, užsukimo kamščių bei pavogtu motociklu ir automobiliu po autoįvykio.

A.Pavlovas nedelsiant išvietė policiją ir aprodė pareigūnams savo radinius. Dėl šių įvykių pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nusikalstamu būdu gauto turto įgijimo arba realizavimo.

Šiemet pastebimas gamtinių dujų vagysčių atvejų augumas. Vien per pirmą pusmetį, be šio atvejo, surašyta 12 aktų, paskaičiuota žala bendrovei siekia apie 10 tūkst. eurų. Tuo metu pernai buvo aptikti 7 atvejai, paskaičiuota žala – apie 7 tūkst. eurų, o 2019 m. buvo surašyta 10 aktų, žala siekė apie 12 tūkst. eurų.

Dažniausi gamtinės dujos yra grobstomos pasijungiant atšaką prieš apskaitos prietaisą, klastojant skaitiklio gaubto plombas, taip siekiant sumažinti apskaitos prietaiso rodmenis bei tiesiog naudojant gamtines dujas be apskaitos prietaiso. Neteisėto vartojimo atvejai randami pagal pasitikėjimo linijos pranešimus, atliekant dujų tinklų apžiūras bei atliekant įvairias analizes įvertinant tam tikras dujų suvartojimo kiekiui reikšmingas dedamąsias.

Pasitikėjimo linija – tai galimybė anonimiškai pranešti apie pastebėtus pažeidimus. Registruoti galimus pažeidimus atsakingus piliečiais kviečiame el.paštu pasitikejimolinija@ignitis.lt arba trumpuoju telefonu 1852, pasirinkus pasitikėjimo liniją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.