Skerdiko likimą nulems psichiatrų žodis

2013 m. gruodžio 17 d. 08:35
Nerijus Povilaitis
Ar kaimyną nužudęs, jo kūną supjaustęs ir apleistoje lapių fermoje užkasęs Kauno rajono gyventojas Aurimas Jočys gali atsakyti už savo veiksmus, paaiškės, kai kaltės neneigiantį žudiką ištirs psichiatrai.
Daugiau nuotraukų (1)
Kauno rajono Šatijų sodininkų bendrijos gyventojai ištikti šoko – dėl kaimyno nužudymo policija sulaikė čia su žmona ir dviem mažamečiais vaikais gyvenusį 30-metį A.Jočį.
Stebint šoko ištiktiems kaimynams į nusikaltimo vietą atvežtas žudikas rodė ir pasakojo, kaip šaltakraujiškai nužudė toje pačioje gatvėje gyvenusį bendraamžį kaimyną Alvydą Mataką.
„Visi čia žiemą likę gyventi žmonės ištikti šoko.
Laimė, kad policija taip greitai sulaikė žudiką. Kas galėjo pagalvoti, kad toks žmogus gyvena šalia mūsų“, – „Lietuvos rytui“ ištarė Šatijų sodininkų bendrijos valdybos pirmininkas Juozas Savickas.
Jau kreipėsi į psichiatrus
Nuo kraupaus nusikaltimo praėjo beveik mėnuo, tačiau klausimų, kodėl jaunas žmogus ryžosi makabriškam nusikaltimui, nemažėja.
A.Jočio advokatė Ramutė Budrytė „Lietuvos rytui“ pripažino – ji pati nesuvokia, kodėl du vaikus auginantis jaunas vyras galėjo taip pasielgti.
Gynėja užsiminė, kad šioje byloje itin reikšmingos bus teismo psichiatrų išvados – būtina išsamiai ištirti, ar žmogų nužudęs ir į gabalus supjaustęs žmogus yra pakaltinamas.
Prokurorai jau kreipėsi į medikus su prašymu įvertinti šiuo metu tardymo izoliatoriuje įkalinto įtariamojo psichikos būklę.
Dingo išėjęs pas kaimyną
Žudiko auka tapęs trisdešimtmetis A.Matakas sodininkų bendrijoje triūsė nuolat – tvarkė senelio dovanotą nedidelį plytinį namą, kuriame rengėsi apsigyventi.
Lapkričio 25-osios vakarą vyras netikėtai dingo. Vyro nesulaukusi žmona kitą dieną kreipėsi į policiją. Pareigūnai netruko išsiaiškinti, kad lemtingą vakarą A.Matakas lankėsi pas toje pat gatvėje, vos už kelių namų gyvenantį bendraamžį A.Jočį.
Vyras išėjo trumpam ir ruošėsi netrukus sugrįžti, namie liko įjungti televizorius ir kompiuteris.
Velionio artimųjų teigimu, jis turėjo 2 tūkst. litų, už juos ketino pakeisti namelio langus. Manoma, kad šie pinigai tapo kraupaus nusikaltimo priežastimi.
Įtarimą kėlė pasakojimai
Policijos tyrėjai išsiaiškino, kad prieš metus iš Vilniaus su žmona ir dviem mažamečiais vaikais į Šatijų kaimą gyventi atsikėlęs A.Jočys praeityje du kartus teistas už vagystes, tačiau laisvės atėmimo išvengė.
Pirmą kartą jis buvo nuteistas lygtinai, antrą jam skirti viešieji darbai. Pastarąjį kartą vyras įkliuvo prekybos centre „Senukai“, kai bandė pavogti veržlių raktų komplektą, kelis smulkius įrankius ir kirvį.
Kad vienoje automobilių remonto įmonių dirbęs iš pažiūros tylus ir niekuo neišsiskiriantis vyras gali slėpti kraupią paslaptį, tyrėjai suprasto pirmųjų apklausų metu.
„Vyras neneigė, kad pas jį lankėsi vėliau be žinios dingęs kaimynas, tačiau pateikė visiškai nelogišką versiją. Pasakojo, jog abu su kaimynu išgėrę alkoholio, o paskui tas naktį iš jo namų išvyko remontuoti automobilio“, – „Lietuvos rytui“ sakė pareigūnai.
Įtarimus sustiprino ir tai, kad A.Jočio žmona pasakojo visai kitokią istoriją.
Patyrę kriminalistai iškart suprato – keistai besielgianti, savo parodymuose besipainiojanti moteris kažką slepia.
Kūną apipylė rūgštimi
Po kelių dienų A.Jočys buvo sulaikytas, jo namuose rasta svarių įkalčių – drabužių su aukos kraujo pėdsakais, kraujo žymių aptikta ir automobilyje.
A.Jočys prisipažino nužudęs kaimyną, kūną supjaustęs į gabalus ir užkasęs atokioje vietoje. Žudikas iš pradžių bandė klaidinti tyrėjus, nenorėjo išduoti, kur paslėpė aukos palaikus.
Apleistos lapių fermos teritorijoje užkastas sudarkytas nužudytojo kūnas rastas tik nuo kraupaus nužudymo praėjus keturioms dienoms.
„Tai, ką išvydome atkasę duobę, buvo siaubinga. Žmogui nupjauta galva, rankos ir kojos. Veidas bei plaštakos išgraužti chemikalų, tikriausiai sieros rūgšties. Žudikas norėjo apsidrausti, jog net radus aukos kūną nebūtų galima nustatyti nužudytojo tapatybės“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo paieškose dalyvavęs pareigūnas.
Kriminalistams pavyko rasti ir peilį, kuriuo buvo nužudytas, o vėliau į gabalus supjaustytas žmogus. Žudikas nusikaltimo įrankį buvo įmetęs į krosnį, tad kriminalistams skylėtu samčiu teko perkratyti pelenus.
Parodė, kaip žudė žmogų
Atvežtas duoti parodymų į nusikaltimo vietą A.Jočys pateikė sau naudingą versiją, neneigė, kad tą vakarą tiek jis, tiek vėliau nužudytas A.Matakas kartu vaišinosi, gėrė alkoholį.
Įtariamasis pasakojo, esą kaimynas išėjo, tačiau netrukus grįžo pasigedęs pinigų, kaltino jį vagyste. Lauke kilus konfliktui abu vyrai kurį laiką ginčijosi.
A.Jočys neneigė išsitraukęs peilį ir juo perrėžęs kaimynui gerklę, iš pradžių tikino tai padaręs gindamasis.
Žmogus buvo nužudytas judraus kaimo kelio pakraštyje, prie pat posūkio į sodininkų bendriją, kur abu, auka ir žudikas, gyveno.
Kapas – apleistoje fermoje
Krauju plūstančiam A.Matakui parkritus ant žemės, žudikas auką nutempė atokiau ir paliko gulėti. Suvokęs, kad čia paliktas nužudytojo kūnas prašvitus bus pastebėtas, A.Jočys nusprendė paslėpti aukos palaikus.
Į egzekucijos vietą jis grįžo savo mikroautobusu „Volkswagen Transporter“, į jį vargais negalais įkėlė nužudytojo kūną ir nuvažiavęs maždaug 5 kilometrus sustojo šalia apleistos lapių formos.
A.Jočys auką supjaustė į gabalus. Nupjovė galvą, rankas bei kojas, kūno dalis permetė per apleistą teritoriją juosiančią aukštą tvorą. Prasibrovęs į vidų skerdikas atsivežtais chemikalais aplaistė aukos veidą, naikindamas pirštų atspaudus jais apipylė pirštus ir žmogaus dalis sumetė į iškastą duobę.
Grįždamas jis sustojo Neries pakrantėje, į vandenį įmetė aukos dujinį pistoletą. Nors ginklo ieškojo narai, jo rasti taip ir nepavyko.
Nužudė dėl pinigų?
„Lietuvos ryto“ žiniomis, A.Jočys iki šiol neigia apvogęs vėliau nužudytą kaimyną.
Manoma, kad taip jis bando sušvelninti nepavydėtiną savo padėtį. Įrodžius, kad žmogus buvo nužudytas iš savanaudiškų paskatų, slepiant kitą nusikaltimą, A.Jočiui grėstų laisvės atėmimas nuo 8 iki 20 metų arba įkalinimas iki gyvos galvos.
Už nužudymą be sunkinamųjų aplinkybių Baudžiamajame kodekse numatyta bausmė – laisvės atėmimas nuo 7 iki 15 metų.
Nors įtariamojo namuose per kratą rasta 1,4 tūkst. litų, tiesioginių įrodymų, kad šie pinigai tie patys, kuriuos galimai turėjo vėliau nužudytas A.Matakas, nėra.
Be atlygio nenorėjo padėti
Šatijų sodininkų bendrijos pirmininkas J.Savickas „Lietuvos rytui“ sakė, jog šių metų pradžioje su šeima čia namą įsigijęs ir jame apsigyvenęs A.Jočys per daug neišsiskyrė iš kitų.
„Jis man pasakojo turintis savo verslą, elektros darbus atliekančią įmonę. Tačiau paprašytas rasti gedimą elektros linijoje, jis atrėžė tam neturintis laiko.
Kiti sodininkai pasakojo, jog, skirtingai nei kiti kaimynai, vienas kitam padedantys be atlygio, A.Jočys visuomet pasidomėdavo, kiek už prašomą atlikti darbą jam bus sumokėta“, – pasakojo sodininkų bendrijos vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.