Išaiškinti Kauno savivaldybės tinklapį „nulaužę“ paaugliai

2013 m. rugsėjo 18 d. 15:53
Nerijus Povilaitis
Gegužės 28-ąją Kauno savivaldybės interneto svetainė kaunas.lt nustojo normaliai funkcionuoti. Šį tinklapį atvėrusius internautus pasitiko užrašas „Welcome to the hackers world” (Sveiki atvykę į hakerių pasaulį) ir grojo sunkaus roko muzika. Kitas pranešimas skelbė, kad savivaldybės tinklapį įveikė “Netsweepers” pasivadinusi programišių grupė.
Daugiau nuotraukų (1)
Savivaldybės atstovams tik po kurio laiko pavyko atstatyti sutrikdytą svetainės darbą, dėl išpuolio valdininkai kreipėsi į teisėsaugą.
Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams pavyko nustatyti kelis įsilaužėlius. Paaiškėjo, kad tai vienas kito realiai nepažįstantys, tik virtualioje erdvėje bendravę apie 15 metų paaugliai.
„Vaikinai suprato, jog vykdo nusikalstamą veiką, tad maskavo savo pėdsakus, jungėsi per Jungtinėse Amerikos valstijose esantį, anoniminio virtualaus tinklo paslaugas teikiantį serverį“, - lrytas.lt sakė policijos atstovai.
Apklausų metu nepilnamečiai tikino „nulaužti“ Kauno savivaldybės tinklapį nusprendę vedini smalsumo. Informacinėmis technologijomis besidomintiems jaunuoliams buvo įdomu patikrinti kaip savo svetainių saugumu rūpinasi Kauno valdžia.
Pasak teisėsaugininkų, jaunieji įsilaužėliai pasinaudojo viena iš plačiai aprašytų interneto svetainių saugumo spragų.
Ikiteisminį tyrimą kuruojanti Kauno apygardos prokuratūros prokurorė Rima Žaltauskaitė lrytas.lt sakė, jog nepilnamečiai pripažįsta įsilaužę į interneto svetainę iš chuliganiškų paskatų. Pasak prokurorės, byloje nėra duomenų, kad paaugliai savivaldybės tinklapį „nulaužė“ vedini kokių nors politinių motyvų.
Panašu, kad jauniesiems informacinių technologijų gerbėjams atsakomybės už šį nevykusį „pokštą“ pavyks išvengti dėl jauno amžiaus. Baudžiamojon atsakomybėn už nesankcionuotą prisijungimą prie informacinių sistemą ar neteisėtą poveikį jai, traukiami tik 16 ir daugiau metų sulaukę asmenys.
Policija nurodo, jeigu Kauno savivaldybės atstovai pareikš ieškinius dėl patirtos žalos atlyginimo, pakrapštyti pinigines teks jaunųjų programišių tėvams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.