A. Stašaitis skursta

2013 m. gegužės 17 d. 06:00
Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas”)
Kauno apygardos teismas atvertė bylą, kurioje laukinio kapitalizmo propaguotojas 58 metų Arvydas Stašaitis apkaltintas 13,7 mln. litų iššvaistymu.
Daugiau nuotraukų (1)
Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai nustatė, kad A. Stašaitis pinigus ne pagal paskirtį išleido 2001–2006 metais, kai dirbo Lietuvos invalidų sporto draugijos viceprezidentu ir prezidentu.
Kartu su juo į teisiamųjų suolą sėdo šios draugijos tuometis direktorius 71 metų Stasys Pilvelis.
Už draugijos paramai skirtas lėšas buvo perkama įmonių akcijų, kurių kaina esą smarkiai viršijo tikrąją vertę. Tirta dešimt sandorių, tačiau kaltinimai pareikšti tik dėl penkių epizodų.
Kai kurios iš šių įmonių dirba lig šiol, kai kurios jau bankrutavo.
Pats A.Stašaitis pareiškė nepripažįstąs kaltės ir kalbėjo apie sufabrikuotą bylą.
„Prokuratūra skelbiasi ginanti viešąjį interesą, tačiau niekas nenukentėjo ir niekas nesiskundė. Ką tuomet reikia ginti?” – po pirmojo posėdžio Kauno apygardos teisme kalbėjo A.Stašaitis.
Jis patvirtino, kad už draugijai paaukotus pinigus tikrai buvo perkamos įmonių akcijos, o daugiausia problemų kyla dėl turto įvertinimo.
Teisiamasis stebėjosi, kad kažkokie vertintojai vienos nupirktos įmonės akcijas įvertino vos 860 tūkst. litų, nors valstybės įmonė Registrų centras nustatė, kad vien šios įmonės turimas turtas kainuoja 15,5 mln. litų.
„Nėra jokios logikos”, – piktinosi A. Stašaitis.
Jo santykiai su S.Pilveliu, atrodo, smarkiai pašliję. Tai patvirtino ir prokurorė – teisiamųjų parodymai ikiteisminio tyrimo metu smarkiai skyrėsi.
Teismui teko daryti pertrauką, nes A. Stašaitis paprašė skirti valstybės apmokamą advokatą.
Visas jo turtas yra areštuotas, o Birštone veikiančiame sporto klube, kuriame vyriškis dirba vadybininku, gaunamos pajamos neleidžia pasisamdyti advokato.
A.Stašaitis beveik prieš du dešimtmečius buvo apkaltintas finansiniais nusikaltimais ir už grotų praleido apie 5 metus. Nuteisti verslininko nepavyko – suėjo senaties terminas.
Vėliau jis kreipėsi į Europos žmogaus teisių teismą. Šis teismas 2002-aisiais patenkino lietuvio ieškinį ir priteisė jam 100 tūkst. litų dėl neteisėto kalinimo.
„Vargstu jau 25 metus, atsibodo”, – apie naujai užgriuvusius nemalonumus kalbėjo A.Stašaitis.
Arvydas StašaitisTeismasByla
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.