Klaipėdietis neatleis sesers žudikui

2012 m. rugsėjo 22 d. 10:11
Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas")
Klaipėdoje jau dvejus metus narpliojamoje medikės Ingos Žitkevičienės nužudymo byloje – posūkis. Nukentėjusieji pareikalavo pakeisti kaltinimą Edmundui Montvydui ir jo bičiuliui Virginijui Valiui.
Daugiau nuotraukų (1)
Abu žudynių dieną medikės bute buvę teisiamieji purtosi kaltinimų – ten, be jų, vėliau esą galėjęs būti dar koks nors asmuo, kuris ir pribaigė sužalotą auką.
Su nusikalstamomis grupuotėmis siejamas anksčiau keturis kartus teistas V. Valius teigia buvęs tik stebėtojas.
Vakar prieš teismą su antrankiais stojęs 32 metų E. Montvydas piktinosi, kad I. Žitkevičienės brolis klaipėdietis Genadijus Solovjovas po dvejų metų reikalauja pakeisti kaltinimą.
Nukentėjusieji teismui pateikė prašymą teisti E. Montvydą ir jo draugą už itin cinišką ir žiaurų nusikaltimą – gyvybės atėmimą kankinant žmogų ir ar kitaip tyčia jį žalojant.
„Buvo laiko viską apgalvoti ir reikšti kaltinimus. Kodėl jie tik dabar atsibudo?” – piktinosi už grotų jau metus praleidęs E. Montvydas.
36 metų V. Valius, kaltinamas vagyste iš buto ir nepranešimu apie jam žinomą nusikaltimą, taip pat norėjo kuo greičiau išgirsti nuosprendį.
Nuomonę pakeitė ekspertai
„Mūsų nuomonė dėl E. Montvydui ir V.Valiui pareikštų kaltinimų pasikeitė po to, kai išklausėme teisme apklaustų medicinos ekspertų išvadas dėl smurtinės I. Žitkevičienės mirties”, – teisme pareiškė G. Solovjovas.
I. Žitkevičienę mušęs E. Montvydas teisme tikino moters nenužudęs: „Išeidamas iš buto aš palikau ją, gulinčią prieškambaryje ir alkūnėmis atsirėmusią į grindis.”
V. Valius, atsivedęs E. Montvydą į pažįstamos klaipėdietės butą, negalėjo paaiškinti, kodėl leido bičiuliui keturias valandas ją visaip niekinti ir mušti.
Vyras tvirtino mėginęs sutaikyti porą, liko gulėti ant sofos, kai moteris ir E.Montvydas nuėjo į miegamąjį.
„Mes bendravome su Inga apie metus, ji turėjo daug vyrų, aš su ja nesipykau, vienas kitam nebuvome įsipareigoję”, – sakė V. Valius.
V. Valiui esą netgi buvo kilusi mintis kviesti greitąją pagalbą moteriai, bet ji esą pasakiusi, kad nieko nereikia, nes pati yra medikė.
Negalėjo atsisakyti pagalbos
33 metų I. Žitkevičienė dirbo slaugytoja Klaipėdos miesto ligoninės Akušerijos ir ginekologijos departamente.
Teisiamųjų aiškinimai, esą sunkiai sužalota moteris atsisakė pagalbos, sukėlė įtarimų jos broliui G. Solovjovui: „Sesuo tuomet jau negalėjo nieko pasakyti – žudikai sudaužė jai galvą. Po smūgio į kaklą buvo sumaitotas ir gomurys. Tai pažymėjo ir teismo medicinos ekspertai.”
Aukos palaikus tyręs patologas anatomas Vidmantas Armonas vakar teisme patvirtino savo ankstesnes išvadas: „Nužudytosios kaulas po liežuviu buvo sulaužytas – po tokios traumos ji galėjo tik išleisti garsus, dejuoti.
Po tokių sužalojimų žmonių kalba negali būti raiški.”
Kitas teisme pasisakęs medicinos ekspertas, iš esmės nepaneigęs kolegos išvadų, tvirtino, kad užpuolikų smūgiai į kaklą apsunkina traumuotų asmenų gebėjimą kalbėti: „Tada jie gali jausti skausmą rydami maistą, kalbėdami, jeigu iki tol nebūna praradę sąmonės dėl kitų sužalojimų.”
Kaltę verčia nežinomajam
Savo bute žiauriai sumušta I. Žitkevičienė mirė nuo kraujo išsiliejimo į smegenis.
Teismo medicinos ekspertai suskaičiavo, kad moteriai į galvą ir kaklą smogta 13 kartų.
Dar 20 smūgių pėdsakų aptikta ant kitų kūno dalių. Klaipėdietė buvo talžoma kumščiais, spardoma.
Teisme E. Montvydas ir V. Valius lyg susitarę laikosi vienodos gynybos taktikos – medikę mirtinai sudaužyti galėjo ne jie, o koks nors kitas vėliau į jos butą užsukęs asmuo.
Abu tikina nežinantys, kur dingo jos bute buvusi vaizdo kamera, DVD grotuvai, fotoaparatas, odinė rankinė su dokumentais, kitokie vertingi daiktai, kurių vertė – 9400 litų.
Iš buto išnešta 800 litų ir 3000 eurų.
Tragedija viename uostamiesčio daugiabutyje įvyko 2008 metų liepos 2-osios naktį.
Išvakarėse E. Montvydas užsuko į svečius pas V.Valių, su kuriuo jį siejo kažkokie bendri reikalai. Vyrai gurkšnojo alkoholį.
Jie pasakojo, kad I. Žitkevičienė į V.Valiaus mobilųjį telefoną atsiuntusi viliojančią žinutę su savo nuotrauka. Ją netikėtai išvydusi šeimininko žmona pasipiktino.
Dar po kelių skambučių V. Valius pasiūlė E. Montvydui važiuoti pas I. Žitkevičienę, ką tik išlydėjusią savo sutuoktinį į Palangos oro uostą.
Konflikto priežastis – neaiški
Ištekėjusią, nepilnametį sūnų auginusią moterį V. Valius vadino savo drauge. E. Montvydas jos nepažinojo.
Susėdusi virtuvėje trijulė gurkšnojo viskį ir šampaną. Pirmasis konfliktas, pasak E. Montvydo, kilo po pusvalandžio, kai buto šeimininkė jam netyčia apipylė kelnes.
Tuomet svečias moteriai ranka šėrė per veidą ir prakirto antakį.
Ir vienas, ir kitas savo pyktį išliejo keistai – daužydami taureles į sieną ir stalą.
Paskui aistros kuriam laikui nurimo. E. Montvydas su buto šeimininke nuėjo parūkyti į balkoną.
„Ji supyko, kad ant grindų nukračiau pelenus. O kai eidama iš balkono užkliuvo už kažko ir pamanė, kad aš pakišau koją, norėjo man suduoti.
Aš jai trinktelėjau, paskui vėl susitaikėme”, – darželinukų vaidus primenančią nesantaiką teisme prisiminė E. Montvydas.
Niekada anksčiau I. Žitkevičienės nematęs E. Montvydas teigė, kad sumušta moteris nesupyko – netgi jį pakvietė jį miegamąjį pasimylėti: „Nusirengiau, likau tiktai su trumpikėmis, bet supratau, kad nieko nepavyks – buvau per daug išgėręs.”
Augalotas E.Montvydas įsižeidė, kad buto šeimininkė tada jį esą išvadinusi impotentu. Nesusivaldęs svečias dar kartą smogė moteriai. Krisdama ji užsikabino už paukščių narvelio ir parkrito ant grindų.
Tada E. Montvydas nutarė dar kartą pamokyti buto šeimininkę: „Trinktelėjau kartą į veidą ir porą kartų į kitas kūno dalis.”
Į taksi – be kelnių
Tuo metu buvo maždaug 4 valanda ryto. Ingos varomas iš buto E. Montvydas norėjęs susirinkti daiktus, bet ši, pasak teisiamojo, vėl užsiplieskė: „Ėmė mane žeminti, spardyti. Čiupau netoliese stovinčią vazą ir paleidau į jos pusę. Kliuvo į galvą – ji vėl nuvirto.”
V. Valius teigė žiūrėjęs televizorių, po to prigulęs ant sofos.
Nokautavęs buto šeimininkę E. Montvydas paskubėjo dingti – vienomis trumpikėmis išbėgo į gatvę ir ten laukė V.Valiaus, turėjusio atnešti maišelį su jo drabužiais. Bet draugas nepasirodė.
E. Montvydas, netoliese pamatęs taksi, vienomis trumpikėmis nuvažiavo pas pažįstamą. Po to spruko į Didžiąją Britaniją.
V. Valius buvo greitai suimtas, bet po dviejų mėnesių paleistas. Nusikaltimo slėpimu kaltinamas klaipėdietis tvirtina pareigūnams padėjęs surasti E.Montvydą – nurodęs, kad jis gali slapstytis užsienyje.
Kaltinamąjį surado aukos brolis
* Pagal Europos arešto orderį ieškotas E. Montvydas po dvejų metų buvo suimtas Londone ir deportuotas į Lietuvą.
* „Aš pats suradau bėglį – išsiaiškinau, kokiu būdu motina jam iš Lietuvos į banko kortelę siunčia pinigus”, – kalbėjo į Didžiąją Britaniją darbo reikalais dažnai išvykstantis G. Solovjovas.
* Policijos ieškomas E. Montvydas buvo sulaikytas Londone, kai nužudytosios brolis pareigūnams nurodė tikslią jo gyvenamąją vietą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.