Po netikėto V. Blinkevičiūtės pareiškimo – socialdemokratų reakcija: „Būtų nusivylimo banga“

2024 m. spalio 28 d. 15:21
„Šią dieną plano B tikrai nėra – tikrai nėra jokio plano B“, – prieš dvi savaites kalbėjo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė, paklausta apie jos ketinimus užimti premjerės postą.
Daugiau nuotraukų (14)
Sekmadienio naktį, regis, planas B atsirado – V.Blinkevičiūtė nurodė, kad jos sprendimas dėl premjeravimo priklausys nuo partijos valios, pasvėrus visus „už“ ir „prieš“.
Kol pati V.Blinkevičiūtė tiesiai į šį klausimą nebeatsako, naujienų portalas Lrytas pasiteiravo socialdemokratų partijos narių, kaip reikėtų įvertinti pasikeitusią jų vedlės retoriką ir kas užims ministro pirmininko kėdę, jeigu V.Blinkevičiūtė vis dėlto paliks ją tuščią.
J.Olekas: būtų nusivylimo banga
Socialdemokratų derybinės grupės koalicijai narys Juozas Olekas naujienų portalui Lrytas teigė, kad kol kas V.Blinkevičiūtės atsitraukimo nuo premjero posto nėra. Visgi, ilgametis politikas neslėpė, kad partijos rinkėjus toks LSDP lyderės žingsnis, virtęs realybe, iš tiesų labai nuviltų.
„Jeigu taip būtų, be abejo, kad būtų tam tikra nusivylimo banga – bet luktelėkime. Nebėkime už akių, nespėliokime, kaip čia viskas įvyks“, – ragino J.Olekas.
Pati V.Blinkevičiūtė sekmadienio naktį pradėjo kalbėti, kad laukia partijos nuomonės, ir kartu su bendražygiais esą pasvers visus „už“ ir „prieš“, tačiau akivaizdu, jog visišką partijos palaikymą eiti premjerės pareigas ji turi.
Tad ko dar reikia laukti? Paaiškinimo neturėjo ir pats J.Olekas.
„Jos paklauskite, ko jai reikia“, – juokėsi J.Olekas.
Tuo metu J.Olekas tikino nesibaiminantis „Nemuno aušros“ lyderio Remigijaus Žemaitaičio prognozės, kad V.Blinkevičiūtei atsitraukus socialdemokratų viduje prasidėtų „gaujos kovos“ dėl ministro pirmininko kėdės.
„Manau, kad tikrai ne – mes esame pakankamai demokratiška partija, ir jeigu tokia problema kiltų, mes vienaip ar kitaip ją išspręstume“, – dėstė jis.
Pavyzdžiui, jau kiek anksčiau J.Olekas yra pasakęs, kad premjero pareigų imtųsi ir jis pats. Pirmadienį politikas tikino, kad šiam darbui vis dar yra pasiruošęs.
„Aš esu pasiruošęs, bet šiandien mes turime išsirinkę, kas iš partijos tas pareigas yra įgaliotas eiti. Tikrai nenorėčiau šiandien kvestionuoti to įgaliojimo, o dėl pasiruošimo – taip, esu pasiruošęs“, – nurodė jis.
Tiesa, pirmadienį į Prezidentūrą kartu su V.Blinkevičiūte atskubėjo socialdemokratų vicepirmininkas Gintautas Paluckas. Ar jis būtų pirmasis partijos pasirinkimas eiti premjero pareigas, jeigu to nesiimtų partijos lyderė?
„Jis išreitinguotas antru numeriu mūsų sąraše – kaip buvo, taip ir liko. Tai jie dviese ir nuėjo. Viskas labai natūralu“, – kalbėjo J.Olekas.
Politikas nurodė, kad jeigu V.Blinkevičiūtė nesiimtų premjerės pareigų, pagal LSDP statutą politines pozicijas sprendžia partijos Prezidiumas.
„Manau, kad ta diskusija Prezidiume bus, ir tada mes apsispręsime“, – nurodė J.Olekas.
A.Sysas: intriga išlieka
„Jos retorika visada buvo paslaptinga“, – dėl pasikeitusio partijos pirmininkės tono juokėsi socialdemokratas Algirdas Sysas.
„Kam taip reikia sakyti? Kad žurnalistai turėtų apie ką rašyti. Taip intrigos lieka iki paskutinio veiksmo“, – kvatojo jis.
Tačiau A.Sysas kol kas teigė nepastebėjęs požymių, kad V.Blinkevičiūtė atsitrauktų nuo savo pažadų – tikisi, kad ji taps premjere.
„Kol nebus „jeigu“, tol nebus kitokių pavardžių. Nereikia burti net ne ant kavos tirščių“, – kalbėjo jis.
D.Šakalienė: esame demokratinė partija
Socialdemokratų partijos vicepirmininkė Dovilė Šakalienė teigė kol kas nesanti informuota, kad būtų koks nors V.Blinkevičiūtės pozicijos pasikeitimas.
„Esame demokratinė partija, mes priimame sprendimus visi pasitarę, išdiskutavę. Manau, kad jeigu dėl to yra kokių klausimų, tai mes Prezidiume trečiadienį turėsime apie tai diskusiją“, – portalui Lrytas sakė D.Šakalienė.
Tačiau socialdemokratė patikino, kad jeigu V.Blinkevičiūtė į premjerės postą neitų, ministro pirmininko kėdė tikrai nebūtų atiduota antrai pagal dydį koalicijos partnerei.
„Mes turime ir B, ir C variantus – apie tai nėra jokios kalbos. Iš esmės svarbiausias dalykas, kad turėtume ramią diskusiją su Vilija, bet šiuo metu jokio oficialaus pozicijos pasikeitimo nemačiau.
Ramiai trečiadienį Prezidiume visi pasikalbėsime, ir jeigu reikės prieiti kokių išvadų, tai prie jų ir prieisime“, – teigė politikė.
„Mūsų partija vis dėlto yra demokratinė organizacija – mes, kaip kai kurios kitos partijos, nebaudžiame žmonių už jų asmeninius sprendimus“, – pridūrė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.