Apie sveikatos problemas prakalbusi V. Blinkevičiūtė jau pasėjo abejonių dėl premjerės posto

2024 m. spalio 27 d. 20:26
Sekmadienio vakarą Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) išgirdo rinkėjų žodį – triuškinančią pergalę išplėšusiems socialdemokratams jie patikėjo formuoti naują valdančiąją daugumą.
Daugiau nuotraukų (89)
Laukti rinkėjų verdikto socialdemokratai rinkosi į sostinės centre esantį restoraną „Grey“, kur rezultatus stebėjo ir prieš dvi savaites.
„Puikios nuotaikos!“– sušuko socialdemokratų vicepirmininkas Gintautas Paluckas, vienas pirmųjų atvykęs į partijos štabą.
Ir iš tiesų šventė socialdemokratų štabe sekmadienį prasidėjo anksti – jau apie 20 val. į restoraną susirinko gausus būrys politikų ir jų bendražygių, susirinkusieji kilnojo bokalus ir šnekučiavosi, pasirodžius rezultatams – nuolat plodavo.
Tiesa, pati partijos pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė prie kolegų prisijungė tik apie 22 val. – bendražygiai pasidalino, kad partijos vedlė šią savaitę peršalo, jai nežymiai pakilo temperatūra, užkimo balsas. Atvykusi į štabą V.Blinkevičiūtė ir pati papasakojo, kad susidūrė su sveikatos problemomis.
Apie vidurnaktį socialdemokratai sulaukė tiek Sauliaus Skvernelio, tiek Ramūno Karbauskio vizitų, o pergalingą vakarą LSDP užbaigė šokiais pagal Marijono Mikutavičiaus dainas.
Apie 23 val. Socialdemokratų štabe pasirodė prezidento patarėjas
Socialdemokratus apie 23 val. aplankė prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas, nešinas spragėsių dėžute, mat šie rinkimai, anot jo – labai įdomūs.
„Rytoj prezidentas kviesis visas į Seimą patekusias partijas ir kalbėsis apie tai, ką galima pasiekti, ko negalima. Akivaizdu, kad socialdemokratų pergalė tokia didelė, kad vienaip ar kitaip jie greičiausiai formuos valdančiąją daugumą“, – sakė F.Jansonas.
Apie galimą V.Blinkevičiūtės premjeravimą, dėl socialdemokratų vedlė jau pasėjo abejonių, prezidento patarėjas nedaugžodžiavo.
„Pradėkime nuo A, o po to galėsime eiti B, C, D. Pirmiausiai yra klausimas, ar socialdemokratai, laimėję šiuos rinkimus, sugebės suburti valdančiąją daugumą“, – kalbėjo jis.
Tuo pačiu F.Jansonas nurodė, kad sekmadienį neketina aplankyti kitų partijų štabų, nes, anot jo, „nugalėtojas labai aiškus“.
Pergalę švenčiantys socialdemokratai sulaukė ir į Seimą patekusio buvusio Vilniaus miesto mero Artūro Zuoko vizito.
„Mielai palaikyčiau besiformuojančią valdančiąją daugumą. Man tekę nemažai dirbti su socialdemokratais, tai jei rasime bendrą kalbą – kodėl ne?“ – kalbėjo A.Zuokas, neatsakęs, ar jungtųsi prie kažkurios iš daugiau vietų laimėjusių partijų formuojamos frakcijos.
Po 22 val. atvyko V.Blinkevičiūtė
Po 22 val. į štabą atvyko partijos pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė, pasitikta gausiais kolegų plojimais, gėlėmis ir skanduotais „ačiū“. Pati partijos vedlė pabrėžė, kad Lietuvos žmonės sekmadienį priėmė aiškų sprendimą.
Tačiau apie premjeravimą V.Blinkevičiūtė jau kalba atsargiau – paklausta, ar gali šį vakarą visai Lietuvai pažadėti, kad bus premjerė, kalbėjo, kad „prisiima visą atsakomybę, ir su prezidentu formuos valdančiąją daugumą“, tačiau ar imsis premjerės posto – neatsakė.
V.Blinkevičiūtė taip pat neatsakė, kada ketina atsisakyti Europos Parlamento (EP) mandato.
„Kai suformuosime Vyriausybę, kai matysiu, kokie sprendimai, tada ir bus priimtas tas sprendimas“, – nedetalizavo ji.
Paprašyta patikslinti, ar žodžiai, kad V.Blinkevičiūtė formuos valdančiąją daugumą, reiškia, kad ji bus premjerė, politikė tik dar kartą pakartojo, kad ji formuos valdančiąją daugumą „su visa didžiule atsakomybe“.
„Kitokio atsakymo šiandien nebus“, – nukirto ji.
„Nevengiu pasakyti, bet mes šiuos dalykus aptarsime, tiek mūsų partijoje, pasversime visus už ir prieš, matysime, kokia bus dauguma“, – dėstė V.Blinkevičiūtė.
Dėl suprastėjusios sveikatos V.Blinkevičiūtė šį vakarą nedalyvavo ir jokiose rinkiminėse televizijos laidose.
„Žinote, bandžiau pajuokauti ir pasakyti, kad šiandien su niekuo nesibučiuosiu. Tiesiog todėl, kad turiu šiek tiek problemų“, – teigė ji.
20 val. G.Paluckas: šią naktį nėra jokios skubos
Po 20 val. į štabą vienas pirmųjų atvykęs socialdemokratas G.Paluckas pasakojo, kad pirmojo Seimo rinkimų turo rezultatai pranoko lūkesčius, tad nuotaikos prieš aiškėjant galutiniams rezultatams – puikios.
„Dar ne visi susirinko, tuoj sugužės. Tikrai nuotaikos labai geros, nes po pirmo turo gal ne iš karto viską ir supratom – kad ir didžiuosiuose miestuose antri turai, ir Panevėžyje, ir Kaune, ir Vilniuje. Tikrai stengėmės valdyti savo lūkesčius prieš antrojo turo rezultatus“, – kalbėjo partijos vicepirmininkas.
Tuo pačiu G.Paluckas nurodė, kad socialdemokratai dar šį vakarą štabe tikisi sulaukti ir kitų partijų lyderių vizito.
„Kažkas, matyt, ateis pasveikinti. Dėl koalicijų formavimo nežinau, nes šventės pasižymi gera nuotaika, dar kažkas bus čierką padaręs – prie tokių dalykų nepradėsi atsakingai lipdyti koalicijų“, – juokėsi G.Paluckas.
„Ryte tikrai nebus aišku, galų gale yra skaičiavimai, turiu visokių patirčių, būna perskaičiavimai ir tie rezultatai paskui sukrenta. Galų gale tuos savo rezultatus turi įsivertinti visos partijos, ir galimi koalicijų partneriai. Tikrai šią naktį nėra jokios skubos, kad reikėtų kažką dirbtinai sulipdyti“, – tikino jis.
Prezidentas Gitanas Nausėda sekmadienį išreiškė lūkestį, kad valdančioji koalicija bus sudaryta iš trijų partijų. G.Paluckas teigė, kad socialdemokratų lūkestis – toks pats.
„Mūsų lūkestis pastaruosius kelis mėnesius yra toks pats – centro kairės koalicija iš tų parlamentinių frakcijų, kurios dabar buvo opozicijoje“, – kalbėjo jis.
Paklaustas, kaip atrodytų tokia koalicija, kai galimi koalicijos partneriai – Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis vienas kitą vadina išdavikais ir net grėsme nacionaliniam saugumui, pats G.Paluckas tokias kalbas aiškina rinkimais.
„Pasižiūrėsime. Būna taip, kad kartais rinkimų metu tie epitetai riebėja, pasisakymai griežtėja, o kai baigiasi rinkimai, žiūrėk, baigiasi ir kalbos. Ar iš tiesų tiems dūmams yra ir ugnis?
Dėl visų šių priežasčių ir nėra jokios skubos, kad visi bėgsime ir sudėsime parašus. Visi įsivertins rezultatus, atvės, prezidentas įvertins rezultatus, ir atitinkamai tada užsiimsime koalicijos statyba“, – nurodė jis.
G.Paluckas pastebėjo, kad Seimo nariai į posėdį rinksis tik lapkričio 15 dieną, todėl laiko koalicijos formavimui dar yra.
„O mums svarbu, kad koalicijos partneriai tvariai derėtų – nereikia per vieną naktį, išgėrus butelį – būdavo ir tokių koalicijų, paimt, suformuoti, o paskui vienas į kitą vis tiek žiūrės su epitetais ir priešprieša. Tai geriau viską tvarkingai padarykime“, – kalbėjo jis.
Rinkėjai tarė savo žodį
Sekmadienį renkant Lietuvos parlamentą iki 20 val., Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, iš viso balsavo 41,31 proc. rinkėjų.
Pagrindinę rinkimų dieną iki 20 val. prie balsadėžių atėjo 30,52 proc. balso teisę turinčių Lietuvos gyventojų.
Tris dienas trukusio išankstinio balsavimo metu, specialiuose punktuose bei namuose jau balsavo 10,80 proc. nuo visų balsavimo teisę turinčių gyventojų skaičiaus.
2020 metais rinkdami Seimą iki 17 val. savo balsą atidavė 23,34 proc. rinkėjų, o bendras jų aktyvumas siekė 34,63 proc. Tąkart vykusiuose rinkimuose savo valią pareiškė 38,65 proc. rinkėjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.