R. Karbauskis išskubėjo sveikinti V. Blinkevičiūtės su pergale: rankose – raudonų gėlių puokštė

2024 m. spalio 27 d. 20:57
Atnaujinta
Štai ir atėjo metas šiuose Seimo rinkimuose sudėlioti paskutinius taškus ant „i“. Lietuvos žmonės tarė savo žodį ir į tuščias būsimo politinio žemėlapio vietas padėjo trūkstamas dėlionės dalis. Ką šioje dėlionėje išvys – mįsle tapo ir jungtinį sąrašą su advokatu Ignu Vėgėle sudariusiai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (LVŽS).
Daugiau nuotraukų (16)
Pastarąsias dvi savaites nežinios dėl tolesnio likimo parlamente kamuoti ir tik per plauką 7 proc. rinkėjų balsų barjerą peržengę valstiečiai laukti antrojo Seimo rinkimų turo rezultatų susirinko į Vilniaus senamiestyje esantį viešbutį „Ratonda Centrum Hotels“.
Partijos štabo durys buvo atvertos dar nesulaukus 20 val. vakaro. Atėjusių į štabą laukė gana kuklus vaišių stalas, ištroškusiems – vanduo, kava bei arbata.
Tiesa, 20 val. vakaro daug žmonių čia dar nebuvo – valstiečių štabe buvo galima sutikti per pirmąjį turą į Seimą išrinktą Aušrinę Norkienę bei antrojo turo vienmandatininkus Ligitą Girskienę, Dainių Gaižauską ar Valių Ąžuolą.
Neilgai trukus į štabą įžengė partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis bei pirmasis valstiečių sąrašo numeris Aurelijus Veryga. Tiesa, priešingai nei pas kitus, R.Karbauskio veide dažniau buvo galima pastebėti rimtį ir susikaupimą, o ne šypseną. O štai A.Verygos veidą pastaroji puošė kur kas dažniau.
Pirmasis rinkimų turas LVŽS užtikrino šešis mandatus naujajame Seime, o rinkimų lyderių socialdemokratų pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė neslėpė, jog bendram darbui į centro-kairės koaliciją kviestų Demokratų sąjungą „Vardan Lietuvos“ ir valstiečius.
Pastarieji į vienmandatėse apygardose vykusį antrąjį Seimo rinkimų turą išėjo su dešimt jungtiniame sąraše esančių kandidatų. Sekmadienį vakare paaiškėjo, jog dviems iš jų pavyko papildyti per pirmąjį rinkimų turą daugiamandatėje apygardoje išrinktų politikų sąrašą.
23.16 val. R.Karbauskis išskubėjo pasveikinti V.Blinkevičiūtės
Paaiškėjus, kad į naująjį Seimą LŽVS žengs su aštuoniais mandatais, partijos pirmininkas R.Karbauskis pripažino, jog šiuose rinkimuose būta dviejų bangų – socialdemokratų ir „Nemuno aušros“.
O paklaustas, ar I.Vėgėlė partijai padėjo, ar vis dėlto pakenkė, R.Karbauskis nebuvo linkęs daugžodžiauti.
„Į tą klausimą nereikia atsakinėti nei taip, nei ne. Šitoje situacijoje taip, kaip yra, yra geriausia, nes tai yra žmonių sprendimas demokratiniuose rinkimuose. Taip nusprendė, taip yra, taip dirbsime“, – trumpai pakomentavo R.Karbauskis.
Tiesa, jis neslėpė ketinantis vykti pasveikinti V.Blinkevičiūtės su socialdemokratų pergale šiuose Seimo rinkimuose. O tai daryti jis planavo ne tuščiomis – su raudonų gėlių puokšte.
„Pirmiausia sveikinu žmones, kad išrinko tokius Seimo narius, kad jie gali iš trijų partijų suformuoti koaliciją. (...) Socialdemokratams teko didžiausia atsakomybė. Atitinkamai mes tą turėjome 2016–2020 metais. Tikiuosi, kad jie tą labai sėkmingai darys ir šituos keturis metus, o mes padėsim, kuo galėsim“, – sakė R.Karbauskis.
Partijos pirmininkas teigė, jog naujosios koalicijos kontūras gali būti aiškus pirmadienį.
R.Karbauskis taip pat atviravo nesupratęs V.Blinkevičiūtės apsisprendimo dėl premjerės posto po to, kai ši vengė atsakyti, ar vadovaus būsimai Vyriausybei.
„Kol kas aš nesupratau dėl premjero pozicijos, nes, matyt, jūsų kolegės per daug spaudė V.Blinkevičiūtę, kad ji taip tiesiai neatsakė. Bet mes taip tikėjomės, kad ji imsis atsakomybės ir su tiek balsų, neįsivaizduoju, kaip kitaip galėtų būti“, – kalbėjo valstiečių pirmininkas.
21.57 val. Valstiečių štabe – santūrios nuotaikos ir kuklūs rezultatai
Jau tuštėti pradėjusiame štabe kiek prieš 22 val. vakaro buvo įneštas simboline žalia spalva dekoruotas tortas su užrašu „KARTU GALIME DAUG“.
Valstiečiai tortą pasidalijo santūriai, be didesnių ovacijų ir laimės šūksnių.
Turbūt ir ne be reikalo. Šiaulių krašto ir Marių apygardose visą vakarą pranašumą išlaikę valstiečiai jo taip ir neprarado – suskaičiavus visus šių apygardų balsus, paaiškėjo, jog pergalę juose iškovojo valstiečiai L.Girskienė ir Eimantas Kirkutis. Tačiau kol kas tai – gerokai mažiau nei aštuoni mandatai, apie kuriuos vakaro pradžioje viltingai kalbėjo R.Karbauskis.
21.36 val. I.Vėgėlė: Panašu, kad bus toks rezultatas, kuris nėra labai mums palankus
Jau po 21 val. vakaro valstiečių štabe pasirodė ir I.Vėgėlė. Pasisveikinęs su čia rezultatų laukusiais bendražygiais, šis atėjo pabendrauti ir su žiniasklaidos atstovais. O vienu iš labiausiai rūpimų klausimų tapo įtempti I.Vėgėlės ir R.Karbauskio santykiai – čia prisimintas ir I.Vėgėlės pasisakymas, jog valstiečiai nebūtų peržengę reikiamos ribos, jei ne jo sąrašo prijungimas.
„Man atrodo, čia daugiau buvo norima tą įtampą sukurti, negu jos buvo. Tai buvo mano nuomonė, Ramūnas turi kitą nuomonę. Tiek LVŽS, tiek mano sąrašo nariai turi įvairiais nuomones, kaip reikia kažko pasiekti arba aptariant, kokie yra rezultatai. Bet tikslas mūsų yra vienas“, – užtikrino I.Vėgėlė.
Žurnalistams užsiminus apie S.Skvernelio anksčiau išsakytus žodžius, jog R.Karbauskis yra grėsmė Lietuvai, I.Vėgėlė sakė manantis, kad tai yra netinkama rinkiminė retorika.
„Aš tam ir esu, kad minkštinčiau šias retorikas tarp šių dviejų asmenų“,– pridūrė jis, kalbėdamas apie bendrą koaliciją su demokratais.
I.Vėgėlė taip pat sakė, jog tuo atveju, jei valstiečiams tektų sėsti prie derybų stalo, vieną iš kėdžių užimtų ir jis pats.
„Jeigu eisim, aš jau ne kartą kartojau ir dar kartą pasikartosiu, su R.Karbauskiu yra labai aiškus susitarimas. Mes jau esame sutarę kartu sėdėti prie derybų stalo ir kartu spręsti dėl LŽVS frakcijos“, – teigė I.Vėgėlė.
Paklaustas, kaip valstiečiai ketintų švęsti, I.Vėgėlė užsiminė apie arbatą ir vyno taurę. Tiesa, kiek vėliau I.Vėgėlė pripažino, jog vilties vienmandatėse apygardose pasiekti bent pusės kandidatų pergalę jau nebeliko, tad teks apsiriboti nepilna vyno taure.
„Panašu, kad pagal tuos rezultatus, kuriuos aš matau, gali būti, kad mes turėsime mažiau negu penkis. Toks optimalus variantas buvo iš dešimt gauti penkis mandatus. Jeigu mes negausime penkių, panašu, kad bus toks rezultatas, kuris nėra labai mums palankus“, – pridūrė I.Vėgėlė.
20.22 val. Susitikti su V. Blinkevičiūte R.Karbauskis planuoja dar pirmadienio naktį
Kalbėdamas su žurnalistais R.Karbauskis teigė, jog laukdama antrojo rinkimų turo partija padarė viską, ką galėjo. Tiesa, valstiečių pirmininkas taip pat užsiminė ir apie demokratų lyderio Sauliaus Skvernelio pasisakymus – R.Karbauskis neslėpė, jog šie jam pasirodė keisti.
„Gal kažkiek keista, kad mus taip įdomiai puolė. Paskutinis išpuolis S.Skvernelio buvo labai juokingas. (...) Šitoje situacijoje akivaizdu, kad, matyt, jiems skauda, jiems norisi laimėti. Žiūrėsim, po kelių valandų paaiškės, kaip atrodom. Mes norėtume būti antri koalicijoje, o ne treti“, – sakė valstiečių pirmininkas.
O paklaustas, ar S.Skvernelio išstojimas netrukdytų bendram darbui koalicijoje, R.Karbauskis nedaugžodžiavo:
„Jeigu jam netrukdo. Man tai juokinga, netrukdo.“
Tiesa, prognozuoti, ar koalicijai užteks trijų partijų, R.Karbauskis nesiryžo, tačiau neslėpė, jog susitikti su V.Blinkevičiūte planuoja dar pirmadienio naktį, nors centro-kairės koalicijoje matomų demokratų lyderis S.Skvernelis laukdamas antrojo turo rezultatų teigė, kad sekmadienį dėl koalicijos tartis neketina.
Valstiečių pirmininko taip pat buvo paklausta, kokio rezultato antrajame vienmandačių apygardų ture jis tikėtųsi. Į šį klausimą R.Karbauskis atsakė, jog aštuoni mandatai iš dešimties būtų labai gerai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.