„Sunkiai suvokiama“: ko siekia už R. Duchnevičiaus nugaros kontroversišką sprendimą priėmusi V. Blinkevičiūtė?

2024 m. spalio 24 d. 20:03
„Stebuklas prie Riešės“, – toks pernai vykusių savivaldos rinkimų apibūdinimas buvo prilipdytas Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovui Robertui Duchnevičiui, kuris sugebėjo įveikti jau labai ilgą laiką Vilniaus rajone įsipatoginusios Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovą Waldemarą Urbaną.
Daugiau nuotraukų (11)
Tačiau po pirmojo Seimo rinkimų turo socialdemokratų vedlės Vilijos Blinkevičiūtės žengtas žingsnis nemenkai nustebino šį stebuklą sukūrusį dabartinį Vilniaus rajono merą.
Antrajame ture V.Blinkevičiūtė išreiškė savo paramą W.Urbanui – politikui, kuris per savivaldos rinkimus buvo būtent R.Duchnevičiaus oponentas ir kurį tik Riešės gyventojų balsų dėka socialdemokratui pavyko įveikti.
Tiesa, pats R.Duchnevičius, kuris yra ir LSDP rinkimų štabo vadovas, apie tokį savo partijos lyderės palaikymą LLRA-KŠS atstovui nieko nežinojo.
Viešojoje erdvėje jau kalbama net apie tai, jog toks gestas gali sugriauti bet kokias viltis R.Duchnevičiui po kelerių metų iškovoti antrąją mero kadenciją, nes balsą už jį atidavę Riešės rinkėjai tiesiog pasijus išduoti.
Naujienų portalo Lrytas kalbinti politologai V.Blinkevičiūtės elgesį laiko neetišku – pasak jų, toks partijos pirmininkės požiūris nėra toliaregiškas.
Taip pat, teigė politikos ekspertai, ironiškai šiame kontekste atrodo ir visos rinkiminės kampanijos metu skambėję LSDP lyderės žodžiai, esą visi sprendimai bus priimami tariantis ir bendradarbiaujant, o dabar žiūrima tik į matematiką.
R.Budbergytė: pirmininkės niekuo negalima apkaltinti
„Esu tikra, kad dirbdamas Seime Waldemaras tinkamai atstovaus Jūsų interesams ir užtikrins, jog Riešės apygardos gyventojų balsas būtų girdimas“, – apie LLRA-KŠS atstovą neseniai rašė V.Blinkevičiūtė.
Socialdemokratų rinkimų štabo vadovas R.Duchnevičius savo ruožtu tvirtino, kad sprendimai remti W.Urbaną su juo nebuvo derinti, todėl jis vylėsi sulaukti atsakymų iš partijos vadovybės.
„Man tai buvo staigmena, nes mes nederinome nei štabe tokių palaikymų, nei panašiai. Gali būti, kad buvo aptarta partijos pirmininkų lygmenyje“, – Eltai komentavo Vilniaus rajono meras.
„Partijos pirmininkės žodis – iki galo nesuprantu, ar buvo suderintas tvarkingai, ar ne. (...) Jeigu matote, mano pasisakymų jokių viešojoje erdvėje nėra. (...) Aš tam tikrų atsakymų iš kolegų irgi norėčiau sulaukti“, – pridūrė socialdemokratas.
LSDP frakcijos Seime seniūnė Rasa Budbergytė, paklausta, ar pasidalintų savo pasvarstymais apie šią situaciją, komentarų iš pradžių vengė ir išgirdusi klausimą kiek susierzino.
„Ne, negaliu. Nenoriu. Ir nesidalinsiu. Aš paramos nedaviau, jeigu manęs klausiate“, – portalui Lrytas sakė parlamentarė.
Visgi po akimirkos R.Budbergytė pridūrė, kad partijos pirmininkė gali išreikšti paramą vienam ar kitam kandidatui, o to deklaruoti kitiems kolegoms neprivalo.
„Pagal mūsų partijos statutą ji gali padaryti tokius veiksmus, išreikšti paramą, nederindama su jokia ten, sakykime, struktūra, ir iš tiesų pirmininkės šioje vietoje niekuo negalima apkaltinti.
Jeigu ji matė, kad tai yra reikalinga, vyksta rinkiminė kampanija, matyt, pirmininkė skaičiuoja, kokie bus rezultatai antrajame ture. O jūs manęs klausiate apie savivaldos rinkimus. Aš nesugebu ir nenoriu to projektuoti“, – aiškino viena iš LSDP lyderių.
„Įsivaizduojate, jeigu pirmininkė dabar pareikštų paramą dešiniųjų kandidatei D.Ulbinaitei?“ – svarstė R.Budbergytė.
Seimo narės pasiteiravus, ar iš tiesų tokio gesto nebūtų galima laikyti Riešės rinkėjų išdavyste, R.Budbergytė teigė nemananti, kad Riešės rinkėjas per savivaldos rinkimus balsavo už LSDP – pasak jos, veikiau jis balsavo „prieš lenkus ir už veržlią komandą“.
„Su kuria į rinkimus ėjo mūsų tikrai šarmingas meras R.Duchnevičius. Taip kad nereikia priešpastatyti jokių „rinkėjas, kuris balsavo už socialdemokratus“. Atleiskite, bet nelabai man tikisi.
Labai džiaugiuosi, kad turime tą merą, bet manyčiau, čia nėra joks priešpastatymas, o mūsų pirmininkė taip pasielgė tikrai kažką apgalvojusi“, – tvirtino R.Budbergytė.
Politologas: sunkiai suvokiama
Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Saulius Spurga svarstė, kad partijų vadovų įtaka rinkėjams galbūt yra ir pervertinama, todėl abejoja, kad V.Blinkevičiūtės paraginimas balsuoti už W.Urbaną jam pridėtų daug papildomų balsų. Visgi politologas įsitikinęs, kad toks LSDP vedlės poelgis yra nekorektiškas.
„Riešėje balsavimas vyksta pagal kitus principus – gal partijos gali įsivaizduoti, kad jos čia labai reikšmingai įsiterpia ir paremia, nebent būtų skirtas ir kažkoks specialus vadybinis resursas, bet šiuo atveju nemanau – tai yra tik žodžiai. Manau, ten rinkėjai turi savo poziciją, seniai ją turi, ir tokie pasakymai kažin, ar prisidės.
Bet nėra iki galo etiška apeiti savo štabo vadovą. Prieš tai buvusiuose rinkimuose buvo vienas rėmimas, o dabar toks negarbingas blaškymasis tikrai nemanau, kad yra geras dalykas“, – vertino S.Spurga.
Politologas beveik neabejojo, kad tai galėtų pakenkti R.Duchnevičiui tuo atveju, jei jis norėtų siekti antros mero kadencijos.
„Apie tai net nėra ką kalbėti – tai yra didelė klaida ir nesusipratimas, visiškas absurdas, dar turint omenyje, kas yra Lenkų rinkimų akcija su visais jos atspalviais. Tai ya beveik koloradinė partija ir dabar remti neaiškiais motyvais, dar apeinant štabo vadovą – nesuprantami dalykai“, – dėstė S.Spurga.
Apskritai kalbėdamas apie paramą antruosiuose turuose politologas tikino pasigendantis aiškesnių principų, nes dabar visus veikia tik matematika.
„Dabar čia daug kas ką remia, matyt, vadovaujasi pragmatiniais sumetimais. Ne paslaptis, kad socialdemokratai prieš konservatorius bando remti kandidatus, bet jeigu tai net yra Lenkų rinkimų akcija, tai yra neteisingas pasirinkimas, giliai ydingas, ir, sakyčiau, netgi sistemiškai kenkiantis visai Lietuvos politinei praktikai.
Tai yra be principų, be etinių kriterijų, toks grynai tiesmukiškas ir pragmatiškas rėmimas, tai sunkiai suvokiama“, – komentavo S.Spurga.
I.Kalpokas: tikslas susirinkti viską, kas kruta
Pasak Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) docento Igno Kalpoko, jeigu R.Duchnevičius būtų eilinis meras ir nusistebėtų tokiu V.Blinkevičiūtės sprendimu, galbūt tai nebūtų labai reikšminga, bet jis taip pat akcentavo, kad šiuo atveju rinkiminė strategija nebuvo suderinta su vienu svarbiausių žmonių – rinkimų štabo vadovu.
„Apskritai tai yra simptomas to, kas vyksta per šitas beveik jau dvi savaites tarp pirmojo ir antrojo turo. Kad kažkas nusistebėjo V.Blinkevičiūtės veiksmais, tampa jau visai dažna antrašte – susidaro toks įspūdis, kad V.Blinkevičiūtė su vienais pašneka, su kitais pašneka, sprendimus priima pati, pasitarusi gal tik su savimi, ir tada taip gaunasi, kad ir S.Skvernelis pasijaučia paliktas ant ledo, ir dabar jos pačios partijos rinkimų štabo vadovas lygiai taip pat.
Tai čia aš matyčiau tokio vienasmeniško sprendimų priėmimo ir nesitarimo netgi su artimiausia aplinka pavyzdį. Šitoje vietoje man tai skamba mažų mažiausiai ironiškai, turint omenyje, kad rinkimų kampanijos metu ta pati V.Blinkevičiūtė daug kalbėjo apie tai, kaip nereikia visko stumti buldozeriu, kaip visi sprendimai bus priimami pasitarus ir įsiklausius į visų nuomones.
Dabar staiga po sąlyginai net ne visai sėkmingo pirmo turo perimamos tos pačios „geriausios“ tradicijos“, – vertino I.Kalpokas.
Kodėl socialdemokratų partijos galva apskritai įsikišo į apygardą, kurioje nėra nei LSDP, nei kitų garsiai minimų galimų koalicijos partnerių kandidatų? Politologas įžvelgė kelis aspektus.
„Sėkmė ir garbė kartais yra toks labai savotiškas dalykas, kuris žaidžia žaidimus su žmonių mąstymu arba kaip tik išryškina kai kurias savybes, kurias galbūt iki šiol geriau sekdavosi slėpti. Čia yra vienas aspektas“, – dėstė VDU docentas.
Kitas dalykas, anot I.Kalpoko – V.Blinkevičiūtė dabar turi strategiją remti praktiškai bet ką, kad tik užkirstų kelią konservatorių ar liberalų kandidatams.
„Svarbu bet kas, kas dalyvauja rinkimuose ir turi pulsą, kad tik ne konservatorius ir liberalas. Šitoje vietoje ir turime parėmimus iš esmės visko ir bet ko, bandymus desperatiškai užsitikrinti paramą tiek iš valstiečių, tiek iš demokratų, tiek susirinkti iš visų pakampių, kas tik kruta ir gali su savimi atsinešti mandatą“, – komentavo politologas.
Tiesa, I.Kalpoko teigimu, kol kas sunku vertinti, kaip LSDP pirmininkės palaikymas LLRA-KŠS kandidatui galėtų atsiliepti kitiems savivaldos rinkimams ir konkrečiai R.Duchnevičiaus ambicijoms dėl antros kadencijos, jei tokių bus.
„Viskas priklausys nuo situacijos. Viena vertus, mes šį sekmadienį pamatysime, kaip labai Riešės ir apylinkių gyventojai bus linkę balsuoti principu „bet kas, tik ne lenkas“. Jeigu D.Ulbinaitei pasiseks, greičiausiai ir merų rinkimuose bus pagrindinis klausimas, kas išeina į antrą turą prieš Lenkų rinkimų akcijos atstovą.
Tai šitoje vietoje mes gal ir nepamatysime to realaus vertinimo, nes jeigu R.Duchnevičius išeina, tai vėl ta mobilizacija aplink jį gali būti ne dėl to, kad žmonės būtų labai atleidę, bet dėl to, kad renkamasi mažesnė blogybė.
Bet kol kas tą prielaidą dar reikės patikrinti sekmadienį, ar bus balsuojama už TS-LKD kandidatę“, – aiškino politologas.
Primename, kad oficialiai LSDP antruosiuose Seimo rinkimų turuose sutarė remti Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidatus. Apygardose, kur šios politinės jėgos pakartotiniame balsavime varžysis kartu, LSDP nutarė laikytis neutralios pozicijos.
Antrasis Seimo rinkimų turas vyks spalio 27 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.