V. Sinkevičius paaiškino, kodėl nedalyvavo balsavime dėl paramos Ukrainai: mano, kad P. Gražulis meluoja Pasiaiškino ir W. Tomaszewskis

2024 m. spalio 23 d. 10:19
Europos Parlamente (EP) šią savaitę buvo balsuojama dėl 35 milijardų eurų paskolos Ukrainai, kuriai padengti bus naudojamas pelnas iš įšaldyto Rusijos turto Vakaruose.
Daugiau nuotraukų (8)
Tačiau kai kurie Lietuvos deleguoti atstovai šiame balsavime nesudalyvavo. Kodėl?
Portalo 15min duomenimis, europarlamentarai Vytenis Andriukaitis, Petras Auštrevičius, Vilija Blinkevičiūtė, Rasa Juknevičienė, Andrius Kubilius, Paulius Saudargas, Aurelijus Veryga ir Dainius Žalimas balsavo už paramą Ukrainai, Petras Gražulis vienintelis balsavo „prieš“, o Virginijus Sinkevičius ir Waldemaras Tomaszewskis balsavime nedalyvavo.
Paklaustas, kodėl taip nutiko, V.Sinkevičius portalui Lrytas trečiadienį paaiškino, kad šiuo metu jis yra Lietuvoje, todėl EP sesijoje nedalyvauja. 
„Prieš priimant sprendimą dėl dalyvavimo ar nedalyvavimo sesijoje su grupe tikrinomės, kokie bus balsavimai, vienas jų buvo ir dėl paskolos Ukrainai, tai mes matėme, kad akivaizdžiai skaičiai buvo už tai, kad sprendimas bus priimtas, ir jis buvo priimtas.
518 balsų „už“, jei neklystu, ir 61 „prieš“ – tai didžiulė balsų dauguma ir ten nebuvo jokios grėsmės“, – aiškino V.Sinkevičius.
Europarlamentaras patikino, kad už šią savaitę, kadangi dirba Lietuvoje, negaus ir atlyginimo.
„Manau, mano darbas nuosekliai demonstruoja paramą Ukrainai ir mano pozicija tikrai nesikeis“, – pabrėžė politikas.
Tiesa, dar vienas Lietuvos atstovas EP P.Gražulis savo balsavimu parodė, kad yra prieš paramą Ukrainai, nors visuomet deklaruodavo ją palaikantis, savo bute Seimo viešbutyje net buvo priglaudęs ukrainiečius.
Kaip Eltai teigė pats P.Gražulis, įvyko žmogiška klaida ir politikas jau kreipėsi su prašymu jo balsą pakeisti.
„Aš suklydau, tas balsavimas vyksta keletą sekundžių. Tai buvo žmogiška klaida, čerkštelėjo telefonas ir per tą laiką aš neišgirdau, už ką yra balsuojama. Pagalvojau, kad tai eilinė pataisa, o tuo metu jau buvo balsavimas už visą projektą“, – teisinosi europarlamentaras.
Vėliau P.Gražulis išsiuntė pranešimą žiniasklaidai teigdamas, kad jo balsas buvo pakeistas, o „žmogiška klaida“ ištaisyta.
Visgi V.Sinkevičius dėl šio P.Gražulio gesto turi kitą nuomonę.
„P.Gražulis tiesiog nesupranta, už ką balsuoja – jis balsavo taip, kaip jo grupės balsavimo lape yra pažymėta.
Kadangi jis yra toje grupėje, kuri vienintelė visuomet balsuos prieš bet kokį klausimą, susijusį su Ukraina, jis paspaudė mygtuką taip, kaip buvo lapelyje pažymėta – aš net neabejoju“, – svarstė V.Sinkevičius.
Dėl balsavime apskritai nedalyvavusio W.Tomaszewskio jis kėlė kitą versiją.
„Čia kitas atvejis – ten yra nuosekliai nebalsuojama Ukrainos klausimais arba balsuojama „prieš“, bet P.Gražulis, manau, tiesiog nesuprato, už ką jis balsuoja. Čia yra skirtumas“, – dėstė V.Sinkevičius.
Su W.Tomaszewskiu portalui Lrytas trečiadienio rytą susisiekti nepavyko, tačiau vėliau politikas susisiekė pats bei paaiškino, kad į Strasbūrą, kur vyko EP sesija, atvyko vėliau, nei vykęs balsavimas, dėl to jame sudalyvauti nespėjo. 
W.Tomaszewskis patikino, kad atvykęs į Strasbūrą kituose balsavimuose jau dalyvavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.