Šurmulys dėl socialdemokratų paramos LLR-KŠS kandidatams: įtaria susitarimą

2024 m. spalio 23 d. 13:23
Raminta Majauskaitė
Viešojoje erdvėje keliant klausimus dėl Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) paramos „čekiukų“ byloje įtarimų sulaukusiai Vilniaus rajono vicemerei Editai Tamošiūnaitei, šios savivaldybės vadovas Robertas Duchnevičius situaciją komentuoja vangiai. Anot jo, sprendimą, rinkimuose palaikyti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLR-KŠS) atstovę, priėmė ne jis, o partijos valdyba, tačiau dėl to nekilo jokio konflikto.
Daugiau nuotraukų (5)
„Jeigu mes kalbame apie mano vertinimą, tai aš sakiau, kad žmogui dar nėra įrodyta jokia kaltė. Kiekviena partija turi apsispręsti dėl tokių klausimų (kokį kandidatą kelti ir kokį palaikyti – ELTA). Pakomentuoti čia nieko negaliu“, – Eltai teigė R. Duchnevičius.
„Jai (E. Tamošiūnaitei – ELTA) parama yra išreikšta jau seniau. Yra vidiniai dokumentai, kurie leidžia partijos pirmininkui priimti vieną ar kitą sprendimą. Demokratinėje partijoje kartais būna, kad viena ar kita informacija nepasiekia iki galo, o dabar bandoma viską sumalti į vieną katilą. Politinės partijos bando manipuliuoti. Jokių konfliktų pas mus nėra“, – sakė socialdemokratas, tikindamas, kad jo ir LSDP pirmininkės Vilijos Blinkevičiūtės santykiai yra geri.
Rajono opozicija: situacija, kai LLR-KŠS buvo absoliučioje valdžioje, nepasikeitė
Visgi dėl paramos LLR-KŠS merui priekaištų turi ir rajono taryboje veikianti centro dešinės frakcija, antradienį išplatinusi viešą pareiškimą. Pasak opozicijos atstovo, konservatoriaus Gedimino Kazėno, savivaldybės vadovas sąmoningai nukelia posėdžius, siekdamas iki rinkimų pabaigos išvengti santykius su LLR-KŠS paaštrinti galinčių klausimų.
„Reikalas toks, kad pirmą kartą buvo išimta posėdžio opozicinė darbotvarkė, o dabar posėdis nukeltas. Žino, kad opozicija kels klausimus, aktualius Vilniaus rajonui, pavyzdžiui, dėl švietimo. Žinant tai, kad socialdemokratų frakcija tam tikrais klausimais neišsako aiškiai savo pozicijos, truputėlį trypčioja, įtariame, kad jie nenori nepatogių klausimų prieš rinkimus“, – Eltai teigė G. Kazėnas.
„Man toks įspūdis, kad tarp socialdemokratų ir LLR-KŠS yra susitarimas. Nežinome koks, bet matome, kad dažnai jie suranda bendrą kalbą. Matosi bendradarbiavimas. (...) Situacija niekaip nepasikeitusi, lyginant su tuo, kai LLR-KŠS buvo absoliučioje valdžioje“, – dėstė Vilniaus rajono opozicionierius. Savo ruožtu R. Duchnevičius tikina, kad taip centro dešinės frakcija paprasčiausiai bando politikuoti.
„Man keistai atrodo viskas išdėstyta. Pastaruoju metu tarybos posėdžiuose turime daug klausimų. Kadangi turėsime remontą tarybos didžiojoje salėje, visą lapkritį neturėsime posėdžių. Todėl labiau delsiama iki šio mėnesio pabaigos, kad procesai prasidėtų ir metų pabaigoje spėtume dar priimti visus sprendimus“, – tikino meras.
„Politinėje kovoje, kai yra rinkimai, kiekviena jėga griebiasi savo kažkokių metodų“, – pažymėjo jis.
ELTA primena, kad rugpjūčio pradžioje buvusiai Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narei E. Tamošiūnaitei Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pareiškė įtarimus dėl galimo piktnaudžiavimo panaudojant lėšas, skiriamas tarybos narės veiklos išlaidoms apmokėti.
STT duomenimis, eidama sostinės tarybos narės pareigas ir galimai piktnaudžiaudama savo tarnybine padėtimi E. Tamošiūnaitė savivaldybės administracijai galėjo padaryti beveik 6,5 tūkst. eurų žalą.
Kaip tuomet Eltai teigė Vilniaus rajono savivaldybės opozicijos atstovai, vadovautis vien vicemerei pareikštais įtarimais yra sunku. Tačiau, pažymėjo jie, nors tai yra kiekvieno politiko atsakomybės reikalas, savo veiklą E. Tamošiūnaitė stabdyti turėtų.
Visgi rajono meras R. Duchnevičius spręsti dėl E. Tamošiūnaitės tolimesnio darbo savivaldybėje teigė neskubantis. Kaip pabrėžė jis, sprendimą trauktis iš pareigų galėtų tik pati vicemerė arba ją delegavusi LLRA-KŠS.
Pati E. Tamošiūnaitė su STT pareikštais įtarimais susijusios situacijos komentuoti nepanoro, o LLRA-KŠS lyderis Waldemaras Tomaszewskis rugpjūčio viduryje sakė dar kol kas nesusipažinęs su situacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.