Konservatorės gestas sukėlė dviprasmišką reakciją: paraginusi remti valstietę vienos varžovės paramą prarado pati

2024 m. spalio 22 d. 11:58
Antrasis Seimo rinkimų turas jau spėjo atnešti nemažai įdomybių ir net konfliktų, partijoms ar atskiriems politikams vienmandatėse apygardose remiant vienus ar kitus kandidatus.
Daugiau nuotraukų (6)
Savaitės pradžioje dėl paramos Lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) kandidatui atsirado dūmų socialdemokratų stovykloje, o prieš kelias dienas klausimų sukėlė ir konservatorės Aistės Gedvilienės gestas.
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovė A.Gedvilienė antrajame Seimo rinkimų ture išreiškė paramą valstietei Ligitai Girskienei, su kuria parlamentarė kartu dirba Aplinkos apsaugos komitete.
Klaipėdos Marių vienmandatėje apygardoje L.Girskienė kaunasi su „Nemuno aušros“ atstovu Sergej Mažūga, todėl A.Gedvilienė viešai paragino savo balsus skirti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovei, o ne Remigijaus Žemaitaičio bendražygiui.
Toks jos sprendimas sukėlė nevienareikšmiškų reakcijų, turint omenyje, kad vertybiškai TS-LKD ir LVŽS yra visiškai skirtingose pusėse.
Konservatorės gestas nepraslydo ir pro Seimo narės, „Nemuno aušros“ atstovės Agnės Širinskienės akis.
„Balsavimas „Už Ligitą“, kuri dabar taip giriama konservatorių, yra ne kas kita, kaip balsavimas „Už Ingridą“ naujoje 2024 m. Vyriausybėje“, – feisbuke rašė ji.
Pasipiktinimo neslėpė ir su Laisvės partija į rinkimus ėjusi odontologė ir žmogaus teisių aktyvistė Rasa Račienė.
„Kai po rinkimų pirmojo turo iš ryto paskambino Aistė Gedvilienė ir paprašė paramos antrajame ture, net nedvejodama sutikau. Jos profesionalumas, kultūra, bendravimas ir paprastas žmogiškumas atrodė pakankamas pretekstas pasitikėti šia konservatorių partijos keliama kandidate. Tačiau šiandien Aistė remia LVŽS kandidatę Ligitą Girskienę – aršią kovotoją prieš LGBT žmonių teises.
Aš suprantu, kad aplinkosauga, gyvūnų teisių gynimas yra bendras minimų politikių darbo laukas. Tačiau iš kiekvieno politiko mes tikimės tam tikro vertybinio stuburo. Kad ginant gamtą ir gyvūnus, bus ginami ir žmonės. Ne tik tie, kurie patys negali kalbėti, bet ir tie, kurių balso nenorima girdėti.
Antrajame Seimo rinkimų ture Fabijoniškių apygardoje neremiu nei vieno kandidato“, – savo feisbuke rašė R.Račienė.
Beje, pati R.Račienė su Laisvės partija kandidatavo Fabijoniškių apygardoje, kur surinkusi 7,35 proc. rinkėjų balsų liko septinta.
Portalui Lrytas susisiekus su A.Gedviliene ir paklausus, ar ji iš tiesų išreiškė paramą opozicinės LVŽS atstovei, ar buvo ne taip suprasta, konservatorė tai patvirtino.
„Ligitos prašymas buvo būtent toks, kad ji eina prieš „Nemuno aušros“ atstovą, kuris gegužės 9-ąją mini kaip pergalės dieną ir yra atvirai prorusiškas, tai aš tikrai remiu Ligitą prieš šitą kandidatą, ir tiek“, – tikino A.Gedvilienė.
Pasak TS-LKD narės, L.Girskienė pati jos paprašė išreikšti jai paramą antrame ture.
„Mes turėjome suvažiavimą, kurio metu buvo pasakyta, kad antrame ture mes remsime kandidatus prieš „Nemuno aušrą“. Tai aš informavau neprisimenu tiksliai ką, bet kažką iš frakcijos vadovybės.
Tiesiog salėje Ligita paprašė ir aš atsiklausiau, ar čia nebūtų kažkokia problema, jei aš paremčiau Ligitą, nes prorusiškų kandidatų mes Seime tikrai nenorime“, – aiškino A.Gedvilienė.
Ji pridūrė, kad Aplinkos apsaugos komitete su L.Girskiene pavyksta diskutuoti tikrai konstruktyviai, nors sutarimą rasti pavyksta ne visada. „Tokia ir ta parama“, – tikino A.Gedvilienė.
Pati L.Girskienė feisbuke taip pat paaiškino tokį netikėtą konservatorių ir valstiečių susibičiuliavimą.
„Paaiškinu, kad konservatorės Aistės Gedvilienės vadovaujamame Aplinkos apsaugos komitete visą kadenciją dirbome konstruktyviai. Apsvarstėme beveik 400 teisės aktų. Aišku, buvo ir „pasišpilkavimų“, o kartais – net aštrių.
Visa tai galite matyti komiteto įrašuose, kurie yra skelbiami viešai. Specialiai niekada nesiekiau sukelti destrukcijos darbe. Nes kaip dirbti po to persiriejus su visais? (...)
Aistė, nepaisydama fakto, kad esu opozicijoje ir priklausau LVŽS, traukė į darbotvarkę mano parengtus įstatymų projektus, kurių parengiau daugiausia iš visų 141 Seimo nario (aplinkosauginiai, susiję su daugiabučių administravimu, gyvūnų teisėmis, statybomis, SAZ nustatymu, didesniais įgaliojimais aplinkosaugininkams, savivaldybėms, CK, BK ir kt.).
Ji, nepaisydama partiškumo, organizavo mano pasiūlytas parlamentines kontroles Klaipėdoje ir kitose vietose. Dalis mano parengtų įstatymų projektų jau yra įsigalioję, kita dalis – svarstomi komitetuose, treti buvo atmesti“, – feisbuke dėstė valstietė.
Pasak L.Girskienės, A.Gedvilienės raginimas balsuoti už ją antrame ture yra „labiau raginimas balsuoti prieš niekam nežinomą, nematomą, nedirbantį konkurentą“.
„Kuris kviečia švęsti „Den pobedy“ ir nežino, kam priklauso Krymas. (...) Niekas nesiruošia į jokias koalicijas su konservatoriais, o Žemaitaitis bando galutinai atlaisvinti kelius konservatoriams savo viešais pasisakymais. Liūdna“, – rašė LVŽS atstovė.
Antrasis Seimo rinkimų turas vyks spalio 27 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.